13 dintre cele mai costisitoare greseli din istoria omenirii

Probabil orice om se considera pe sine destul de istet si inteligent. Dar viata ne invata ca uneori chiar si cei mai destepti oameni comit greseli.

Loading...

Unele greseli aduc pierderi financiare colosale, altele pun in pericol reputatia unor tari intregi, altele pot lua viata unor oameni nevinovati.

Redactia noastra va prezinta cele mai grave greseli din istoria prostiei omenesti.

1. Prabusirea unui bloc cu 13 nivele

Complexul locativ Lotus Riverside din Shanghai era alcatuit din 11 blocuri. Dar intr-o dimineata ca oricare alta unul din blocuri pur si simplu s-a prabusit, fiind cat pe ce sa atinga si celelalte constructii, declansand astfel un efect domino.

E curios ca blocul de 13 etaje s-a prabusit nu din cauza unei furtuni sau a unui cutremur. Unicul factor a fost calitatea proasta a materialelor de constructie si graba in care s-a ridicat constructie. Din fericire blocurile inca nu erau date in exploatare si nimeni nu a avut de suferit.

2. Distrugerea unei chitare de 150 de ani

In filmul The Hateful Eight de Quentin Tarantino unul din eroi canta la o chitara produsa in sec. XIX. Instrumentul a fost imprumutat de la un muzeu special pentru filmari.

Conform planului, in una din scene chitara urma a fi distrusa, evident originalul urmand a fi inlocuit de o copie. Din nefericire cineva a uitat sa-i spuna planul si lui Kurt Russel, care a distrus chitara chiar in fata camerelor.

3. Vagoane late pentru platforme inguste

Cand compania nationala franceza a cailor ferate a inceput sa modernizeze sistemul de transport, nimeni nu banuia cu ce probleme grave se va ciocni. Au fost comandate 2.000 de trenuri de tip nou in valoarea de 15 miliarde de euro.

Dar comanda a fost facuta luand in consideratie platformele realizate la mijlocul anilor 1930, uitat fiind faptul ca majoritatea statiilor au fost ridicate inainte de aceasta perioada si aveau cu totul alti parametri.

Intr-un final s-a depistat ca platformele trebuie refacute de urgenta, lucru care a costat alte 50 de milioane din bugetul tarii.

4. O greseala de scriere in valoare de 225 milioane de dolari

Intr-o buna zi compania japoneza Mizuho Securities a decis sa vanda o actiune la pret de 610.000 yeni (circa 5.000$) la bursa din Tokyo.

Dar brokerul care s-a ocupat de aceasta operatiune a inteles din greseala ca e vorba nu de 1 actiune de 610.000, ci 610.000 de actiuni la pret de 1 yen. Protestele ulterioare ale companiei au fost respinse, iar pierderile sunt estimate la circa 225 milioane de dolari.

5. Un submarin foarte scump care nu poate iesi la suprafata

Submarinul in care s-au investit circa 1,75 miliarde de lire sterline trebuie sa fie o adevarata perla a fortelor marine spaniole. Dar in procesul constructie s-a depistat ca submarinul S-81 Isaak Peral de fapt va fi mai greu cu 68 de tone decat era preconizat initial.

Pentru a salva proiectul in care fusese investit deja peste 1 miliard de lire, s-a decis sa fie marita suprafata carcasei pentru a redistribui greutate, modificare care a fost si ea foarte costisitoare.

6. Vanzarea Alaskai

Inainte de a vinde Alaska, persoanele din anturajul tarului rus priveau acest teritoriu ca pe un pamant inutil acoperit mereu de gheata. De aceea in 1867 Rusia a vandut Alaska Statelor Unite ale Americii pentru doar 7,2 milioane de dolari. Mai tarziu in Alaska au fost depistate mari rezerve de petrol si zacaminte minerale, Rusia avand pierderi enorme atat in plan economic, cat si strategic.

7. Podul firav

In anul 2000 podul Millenium a unit cele doua maluri ale Tamisei in Londra, dar a fost inchis la scurt timp dupa deschiderea oficiala.

S-a observat ca, daca trec multi oameni pe el, podul incepe sa oscileze periculos. Constructia a trebuit perfectionata, iar la costul initial de 18,2 milioane de lire sterline s-au adaugat alte 5 milioane.

8. Pierderea unei nave cosmice

NASA a dezvoltat un aparat orbital special numit “Mars Climate Orbiter”, ce avea menirea de a studia clima de pe Marte. El urma sa stea pe orbita planetei la inaltimea de 110 km, dar la un moment dat a disparut.

S-a dovedit ca nava s-a apropiat pana la 57 km si s-a prabusit. Eroare a avut loc din cauza ca sistemul de operare al navei folosea sistemul metric, iar statia care o dirija ramasese la sistemul britanic.

9. Vanzarea actiunilor Apple

Ronald Wayne e cunoscut ca fiind unul din fondatorii companiei Apple. Anume datorita lui a aparut primul logo al companiei. Insa in 1976 Wayne a renuntat la partea sa de actiuni, vanzand cele 10% detinute de el pentru doar 800$.

“Eu am luat atunci o decizie optima. Imbatraneam si nu vroiam sa risc. Iar cei doi nu aveau nici o treaba” – spunea Wayne referindu-se la Steve Jobs si Steve Wozniak.

Conform calculelor estimative, actiunile sale ar fi costat astazi circa 35 miliarde de dolari.

10. Constructia cladirii zgarie-nori Walkie Talkie

Constructia acestei cladiri din Londra a costat 200 milioane de lire sterline, iar trasatura sa distinctiva era fatada acoperita cu sticla reflectorizanta. In scurt timp s-a dovedit ca razele solare reflectate de cladire pot crea probleme foarte mari.

Cladirea a devenit celebra dupa ce in partea de sud a cladirii a fost parcat un Jaguar. Cand proprietarul a revenit la masina dupa cateva ore, caroseria avea urme de arsura si chiar mici deformari. Proprietarii Walkie Talkie au fost nevoiti sa monteze un ecran de protectie in partea de sud a cladirii pentru a evita astfel de incidente.

11. Dezastrul lacului Peigneur

Cautand petrol sub lacul Peigneur, cercetatorii au forat din greseala tavanul unei mine de sare. Apa a inceput sa se scurga incolo, facand gaura din ce in ce mai mare. Fluxul a devenit atat de puternic, incat a atras insasi sonda, remorcherul, 11 barje, cateva camioane si chiar o insula intreaga.

12. Pierderea unei bogatii de milioane

Cand valuta bitcoin abia aparuse in 2009, englezul James Howell a facut rost de circa 7.500 de unitati de cripto-valuta folosind un simplu laptop. Dar in acel moment bitcoinul nu valora aproape nimic.

Foarte curand Howell a devenit preocupat de alte lucruri si a uitat complet de aventura cu bitcoin. Facand intr-o zi ordine in birou, el a decis sa arunce vechiul hard disk. Dupa cateva zile el a aflat din stiri despre noul pret al cripto-valutei si a alergat sa caute hard discul aruncat, dar fara nici un succes. Astazi un bitcoin costa deja peste 15.000$.

13. Prabusirea tragica a unui pod

Podul construit in capitala Coreei de Sud urma sa usureze mult deplasarea automobilelor, mai ales in orele de varf. ar exact in una din aceste ore de varf podul nu a rezistat, iar o portiune a sa s-a prabusit, omorand 32 de persoane.

Sub presiunea locuitorilor orasului autoritatile au renuntat la reparatia podului, pe care l-au daramat complet. Cauza prabusirii s-a dovedit a fi calitatea materialelor de sudura care asigurau legatura dintre elemente de rezistenta facute din otel.

Iata cat de mult poate valora o greseala omeneasca, iar un lant intreg de asemenea greseli poate declansa o adevarata catastrofa.

Trebuie sa fim constienti mereu ca omul este o fiinta supusa greselii, iar noua nu ne ramane decat sa invatam din greseli si sa incercam sa devenim mai buni, asumandu-ne urmarile deciziilor pe care le luam.