A fost descoperit Tunelul regelui Ezechia sau Tunelul Siloam

Cetatea lui David, este situata pe un munte, fiind in mod natural aparata aproape din toate partile, dar avea un mare dezavantaj care este reprezentat de sursa majora de apa proaspata, adica raul Gihon, care este situat afara din cetate. Acest fapt reprezenta o slabiciune majora din punct de vedere militar, in caz de asediu indelungat cetatea ramanea fara apa proaspata.

Biblia spune ca imparatul Ezechia, temandu-se ca asirienii vor asedia cetatea, a blocat izvorul de apa din afara cetatii si l-a deviat print-un canal in Bazinul Siloam.

Eezechia, fiul regelui Ahaz, a trait intre anii 715-687 i.Hr si a fost rege peste Iuda, mostenind conducerea de la tatal sau. Datorita credintei statornice in Dumnezeu, Iezechia, care a domnit vreme de aproape treizeci de ani, a fost cel mai credincios rege pe care l-a avut vreodata Iuda (IV Regi 18-20;  El a eliminat complet idolatria, pazind toate poruncile lui Dumnezeu. Pentru aceasta, el a biruit in anumite lupte fiind ajutat in chip minunat de Dumnezeu. In vremea sa a trait Profetul Isaia, care l-a sfatuit si l-a indemnat pe acesta spre pocainta, atunci cand risca sa cada prada duhului mandriei.

Loading...

In 1899 a fost descoperit un acest tunel antic care, de asemenea, facea legatura intre raul Gihon si aria bazinului Siloam. Acest tunel este astazi cunoscut drept „canalul epocii bronzului mijlociu”, in conformitate cu varsta estimata. Reich a determinat ca acesta a fost construit in jurul anului 1800 i.Hr., astfel raul Gihon a fost deviat cu multe secole inainte de Ezechia.

Tunelul lui Ezechia a fost construit pentru a inlocui acest tunel, pentru ca o armata asediatoare il putea gasi si distruge cu usurinta.
Tunelul lui Ezechia, descoperit in 1838 de catre savantul american Edward Robinson, poate fi parcurs astazi de la un capat la altul.

Saparea acestui tunel, care porneste de la izvorul raului Ghihon si se termina in scaldatoarea Siloam, a fost comandata de regele Iezechia, pentru a asigura alimentarea cetatii cu apa curata, in caz de asediu. Potrivit inscriptiei descoperite accidental, tunelul a fost sapat de doua echipe de oameni, simultan, una pornind dinspre est, iar alta dinspre vest. Desi tunelul are un traseu serpuit, cele doua echipe departandu-se pana la treizeci de metri una de cealalta, intr-un final, ele s-au apropiat si s-au intalnit. Avand in vedere lungimea totala a tunelului, adica 554 (533) de metri, intalnirea celor doua echipe, sub munte, a fost socotita si ca o minune a lui Dumnezeu.

Tunelui regelui Iezechia este mentionat si in Sfanta Scriptura, unde citim: „Celelalte fapte ale lui Iezechia, luptele lui si cum ca el a facut iazul si canalul pentru adus apa in cetate, sunt scrise in cartea faptelor regilor lui Iuda” (IV Regi 20, 20). Apoi, in alta parte, citim: Ezechia a astupat gura de sus a apelor Ghihonului si le-a facut sa curga in jos prin partea de apus a cetatii lui David” (II Paralipomena 32, 30).

«Celelalte fapte ale lui Ezechia, toate ispravile lui si cum a facut iazul si canalul de apa si a adus apele in cetate nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Iuda?» 2 Regi 20:20

«Ezechia, vazand ca a venit Sanherib si ca are de gand sa inceapa lupta impotriva Ierusalimului,

«Tot Ezechia a astupat si gura de sus a apelor Ghihon si le-a adus in jos, spre apus de cetatea lui David. Ezechia a izbutit in toate lucrarile lui.» 2 Cronici 32:30

Urmariti video: