Aceasta este cea mai draguta prietenie dintre o TANARA si un LEOPARD…

5 lucruri extraordinare despre leoparzii zăpezilor, ”fantomele munţilor” aflate în pericol de dispariţie

Adesea numit şi “fantoma munţilor”, leopardul zăpezilor cu o intensitate feroce, cu ochii ca două pumnale urmăreşte fiecare mişcare a prăzii.

Fără vreun avertisment, leopardul atacă. Străpunge aerul şi capturează prada cu succes! Este o scenă care astăzi, din păcate, este o raritate.

Leopardul de zăpadă este pe cale de dispariţie, la nivelul cel mai critic, iar în cazul în care nu se vor întreprinde măsuri pentru conservare, această creatură maiestuoasă care se putea vedea

în vârfurile înzăpezite din Afganistan, Kazakstan, Rusia, India şi China va dispărea, cu siguranţă, pentru totdeauna.

Pentru a le proteja, trebuie să cunoaştem câteva lucruri despre aceste minunate feline:

1. Leoparzii de zăpadă au un apetit enorm

Leopardul zăpezilor este un prădător, care de obicei vânează pradă mare, corespunzătoare mărimii lui sau mai mare.

Leopardul zăpezilor este capabil să facă faţă unui animal care este de trei ori mai greu ca el însuşi. Prada principală a leopardului zăpezilor este, practic oriunde şi tot anul, din specia copitatelor.

2. Leoparzii de zăpadă au capacităţi extraordinare la salturi.

Picioarele lor puternice sunt dotate pentru a sări la distanţe de până la 15 metri. Asta

înseamnă aproximaiv de 10 ori mai mult decât lungimea propriului corp. Spre comparaţie, recordul mondial uman pentru un salt în lungime este de 8.95 metri.

3. Picioarele lor sunt dotate cu “schiuri naturale”.

Leoparzi albi au labe foarte mari. Această caracteristică obţinută prin evoluţie îi uşurează mersul prin zăpadă.

4. Spre deosebire de lei , leoparzii de zăpadă nu urlă.

Ei pot toarce, mârâi, pot geme şi fluiera ocazional, dar, din cauza gâtului mic, aceste pisici nu pot ţipa.

5. Leoparzii de zăpadă au cozile blănoase cu un scop anume.

Coada este foarte lungă, fiind cu mai mult de trei sferturi mai mare decât restul lungimii copului, acoperită cu păr lung, din această cauză ea pare foarte groasă

(vizual, grosimea sa este aproape egală cu grosimea antebraţului leopardului zăpezilor. Ea adesea slujeşte ca balansoar în timpul săriturilor).

Populaţia leoparzilor de zăpadă a scăzut cu 20 % în 16 de ani şi mai există doar 4.500 de exemplare în sălbăticie.

Temperaturile, în continuă creştere, topesc zăpada, fapt care îi îndeamnă pe agricultori să inainteze în munţi, leoparzilor de zăpadă, nerămânându-le, pur şi simplu, un loc unde să plece.

Deci, este important să se acţioneze într-un timp cât mai scurt posibil. Există deja un plan în ideea de a proteja zăpada naturală a habitatului prielnic pentru leopard, planul vizează 12 ţări, inclusiv India, Nepal,

Afganistan, Pakistan şi China. Factorii de decizie au semnat acest acord, dar nu prea au înregistrat rezultate deosebite la punerea în aplicare.

“Este nevoie de acţiuni urgente pentru a stopa schimbările climatice şi a preveni degradarea continuă a habitatului

Leopardului de Zăpadă, în caz contrar “fantoma munţilor” ar putea dispărea, împreună cu aprovizionarea cu apă potabilă a sute de milioane de oameni drept consecinţă a topirii

zăpezilor, care alimentau râurile”, a fost declarat de către repzerentanţii World Wildlife Fund.

%d blogeri au apreciat: