Acest copil e gelos când părinții lui se pupă. Adorabil!

Reacţia acestui copil atunci când îşi vede părinţii pupându-se este adorabilă!

Loading...

Atunci când sunt foarte mici, toţi copiii îşi doresc tare mult ca părinţii lor să-i alinte şi să-i iubească peste măsură. Adeseori însă devin tare geloşi în momentul în care sunt „excluşi” oarecum din povestea de dragoste a familiei.

Pentru fetiţa din aceste imagini faptul că părinţii ei îşi dau unul altuia pupici adorabili părând că o ignoră total este o mare problemă… de gelozie.

Ella este o fetiţă adorabilă de doar câteva luni care este decepţionata că părinţii săi se iubesc mai mult decât ar iubi-o pe ea. Reacţia ei este complet neaşteptată, însă judecând după contextul situaţiei, e perfect îndreptăţită. În timp ce părinţii nu contenesc să se pupe, micuţa afişează instantaneu o faţă tristă şi începe imediat să plângă în hohote.

Singura modalitate de a o opri din plâns ar fi ca cei doi părinţi să-i ofere fiecare câte un pupic pe obrăjorii ei îmbujoraţi. Primind răsplata binemeritată, Ella se înveseleşte ca prin farmec, însă acest lucru nu pentru mult timp, pentru că părinţii ei îi oferă un nou motiv de „supărare”. Ella pare să-i certe pe părinţii ei din priviri, iar aceştia înţeleg perfect mesajul. Amândoi o îmbrăţişează cu multă dragoste pe fetiţa lor care le este comoara cea mai de preţ. Chiar dacă uneori o mai necăjesc puţin, fără îndoială o iubesc foarte mult.

De ce sunt copiii gelosi?

In spatele acestei emotii complexe – gelozia, se afla o serie de ganduri irationale asociate cu o incredere scazuta in propria persoana. Si cand vorbim despre gelozia la copii intalnim ganduri de nesiguranta, dar in acest caz copilul gelos se indoieste ca ar putea sa pastreze afectiunea parintelui iubit. Aceasta afectiune poate fi pierduta in favoarea unui fratior/surioara, un alt copil, uneori chiar si un animal, sau in favoarea noului iubit al mamei.

Cand copilul simte gelozie, se teme de abandon si reactioneaza prin furie, tristete, anxietate. De cele mai multe ori, parintii nu inteleg aceste trairi ale copilului si vad doar manifestarile, fapt ce-i face sa aiba raspunsuri prin care cresc si mai mult teama copilului.

De exemplu, daca un copilul isi manifesta frica de abandon, prin furie, parintele il admonesteaza spunandu-i “nu te mai iubesc pentru ca esti rau”. In acest moment nesiguranta copilului ca ar putea pierde iubirea parintelui creste si mai mult. Intre copil si parinte exista o puternica relatie de dependenta, intretinuta de lipsa resurselor cu care se confrunta copilul in aceasta perioada (nastere-adolescenta). Este lesne de inteles ce se intampla in mintea unui copil si ce ganduri pot lua nastere cand mesajele transmise de parinti sunt contradictorii sau interpretabile. Semnificatia pe care o da copilul acestor mesaje este sursa generatoare de emotii negative.

In mod sigur copilul nu stie ca ceea ce simte este gelozie si din aceasta cauza parintele ar trebui sa fie foarte atent la semnalele pe care acesta le trimite, pentru a putea sa-i alunge temerile pe care le incearca.
Copilul trebuie sa invete, inca de pe acum, cum sa raspunda emotional la evenimentele din viata lui. Este indicat ca parintele sa identifice situatiile care ar putea sa induca gelozie si sa le previna sau sa le explice pentru a fi recunoscute atunci cand apar.