Adeverinţa de vaccinare nu te scapă de amenzi şi restricţii

Adeverinţa de vaccinare nu poate produce efecte juridice în prezent, anunţă Europol, unul dintre sindicatele poliţiştilor.

Adeverinţa de vaccinare nu elimină retsricţiile. A început campania de vaccinare şi în România. Cei care se vaccinează primesc o adeverinţă. Cu toate acestea, Sindicatul Poliţiştilor Europol spune că această adeverinţă nu îi scapă de restricţii şi nici de testul PCR pe cei care vor să călătorească în afara ţăriim, scrie RomaniaTv

„Această adeverinţă de vaccinare a fost cu titlu formal eliberată de către autorităţi, sub o formă sau alta să ateste existenţa acestei vaccinări. La acest moment, ea nu este de natură să producă efecte juridice. Ar fi imposibil ca să putem spune că persoanele vaccinate pot să servească masa la restaurant, în interioriul restaurantului, iar cele care nu sunt vaccinate să servească masa în afară. Interdicţiile rămân în continuare şi pentru cei vaccinaţi şi pentru cei nevaccinaţi. Obligaţia de a prezenta un test PCR cu 48 sau 72 de ore înainte, depinde de la o ţară la alta, rămâne în continuare”, a declarat Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatului.

Cei din turism, însă, spun că adeverinţa de vaccinare va înlocui testul PCR începând cu sezonul de vară.

Dumitru Luca, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din ţară crede că vaccinul va readuce la viaţă business-urile din industrie.

„Ce-ar însemna vaccinul? Ar însemn nu unul, doi paşi înainte. Ne putem face altfel planurile de vacanţă. Putem să vorbim de orice destinaţie turistică. După atâtea luni de izolare şi de restricţii, a răbufnit aşa dintr-odată dorinţa de a călători. Adeverinţa aceea de vaccinare va fi noul paşaport către călătorii.

Mai devreme sau mai târziu va fi introdusă de către toate destinaţiile receptoare de turişti. Putem să ne imaginăm, de exemplu, evenimente chiar şi în România cu participare de mii de persoane, cum sunt marile festivaluri, unde s-ar putea la un moment dat cineva să vină şi pe bună dreptate, să spună “Pentru siguranţa voastră şi a celor din jur acceptăm participarea dacă prezentanţ dovada că v-aţi vaccinat”, a declarat acesta.

Şi antreprenorii din HoReCa abia aşteaptă vaccinarea. Radu Dumitrescu conduce şase restaurante de lux în Capitală. Spune că vaccinul ar putea readuce la viaţă întreaga industrie grav afectată de pandemie. Însă nu va fi un criteriu de selecţie a clienţilor la restaurante.

„Ar trebui să însemne renaşterea noastră şi sperăm să se întâmple cât mai repede. Va fi un plus de încredere pentru oameni. Oamenii vor ieşi din nou în spaţii mai aglomerate 100%. De-abia aştept. M-aş vaccina şi azi dacă s-ar putea. Nu cred că poţi să primeşti în restaurant doar oameni vaccinaţi”, a spus Radu Dumitrescu, antreprenor HoReCa.