ADORABILI ! Bunicul canta la acordeon iar nepotelul danseaza…

Nepoții sunt lumina și bucuria bunicilor

Loading...

Bunicii au trecut deja prin experiența de a fi părinte și de a crește un copil. Însă cu nepoții lor formează o legătură specială, aceștia devenind lumina și fericirea lor.

Misiunea bunicilor este de a insufla nepoților anumite valori și o moștenire spirituală care îi ajută să fie oameni mai buni.

Nepoții reprezintă noua generație care aduce speranță și lumină în viața fiecărui membru al familiei. Însă relația cu bunicii este una specială și plină de încărcătură emoțională pentru ambele părți.

Să ne gândim la un lucru foarte important: noi numim acești oameni „bunici”, dar ei sunt extrem de activi, independenți și cu sufletul tânăr.

Aceste persoane își trăiesc viața de zi cu zi și au grijă de nepoții lor în alt fel decât părinții acestora.

Au fost efectuate mai multe studii care au urmărit să găsească răspunsul la întrebarea dacă bunicii contribuie și ei la educația copiilor.

Deși într-o societate avem cu toții o funcție pedagogică, bunicii îndeplinesc un rol deosebit în cadrul familiei, rol despre care vom discuta în cele ce urmează.

Să vedem despre ce este vorba.

Bunicii și nepoții: o relație ce asigură bunăstare emoțională

Mamele și tații sunt cei care stabilesc regulile și iau decizii cu privire la educația copiilor. Atunci când vine vorba de bunici, există unele lucruri interesante de avut în vedere.

Bunicii au deja această experiență de viață, deoarece au fost mai întâi părinți înainte de a deveni bunici.

Și-au stabilit anumite directive și și-au îndeplinit rolul asumat. Nu mai au nevoie să fie severi sau să decidă ce este permis și ce nu.

Bunicii și nepoții stabilesc în general un tip de comunicare mai presus de cuvinte, ce constă în gesturi și simboluri. Comunicarea lor este bazată pe înțelegere reciprocă, zâmbete, îngăduință și învoieli…

Acestea creează o bunăstare emoțională în cazul ambelor părți.

Interacțiunea regulată dintre bunici și nepoți combate stările de depresie și tristețe. Le oferă bunicilor noi responsabilități, iar nepoților posibilitatea de a învăța anumite lecții pe care nu au cum să le primească din partea părinților.

Desigur, nu toți bunicii sunt la fel, iar relațiile cu nepoții nu sunt întotdeauna la fel de apropiate. Se spune că oamenii îmbătrânesc la fel cum au trăit, iar dacă nu au depășit anumite lucruri, este posibil să ajungă la o vârstă înaintată încărcați de frustrări și negativitate.

Tocmai de aceea părinții sunt cei care decid cât de des vor interacționa copiii lor cu bunicii și dacă această relație poate fi una fructoasă sau nu. Oricum ar fi, aceasta este una dintre cele mai deosebite legături posibile.

Bunicii și nepoții: o legătură eternă

Sprijinul zilnic al bunicilor este un ajutor și o ușurare enormă pentru părinți.

Această responsabilitate nu este nouă pentru bunici, multe generații au împărtășit sarcina de a purta de grijă copiilor mici.

Moștenirea unui bunic nu îmbogățește numai viețile nepoților, ci și ale mamelor și taților acestora, care își cunosc părinții în alte ipostaze și descoperă alte dimensiuni ale personalității acestora. Astfel, propria lor relație poate deveni mai puternică.

Moștenirea pe care o lasă un bunic nepoților constă nu numai în afecțiune și sentimente, dar și în insuflarea unor valori, a unor bucăți de trecut și amintiri de familie din generațiile precedente, care ajută copilul să învețe mai multe despre lume și despre el însuși. Le oferă niște rădăcini.

Un alt aspect interesant este faptul că reflecțiile constante ale bunicilor, dragostea de viață, bucuria, grija și devotamentul lor îl ajută pe copil să înțeleagă ce înseamnă să devii un „bătrân înțelept”.

În acest fel micuțul va învăța să nu se teamă de trecerea timpului, ci să o asocieze cu o senzație de pace.

În cadrul familiei, bunicii reprezintă mereu acea oază de liniște și izvor nesecat de strategii pentru calmarea situațiilor tensionate, certurilor și neînțelegerilor.

Educarea copiilor nu este o sarcină ușoară. Aceștia vor trece prin perioade dificile, pe care părinții și le amintesc din propriul lor trecut. Deși în ziua de azi lucrurile s-au mai schimbat, elementele esențiale au rămas aceleași: copii își doresc independență, cer atenție, au toane și fac greșeli.

Dar, în toate aceste situații bunicii pot oferi sfaturi utile fără să se amestece în treburile lor.

Nepoții aduc lumină și bucurie în viețile bunicilor. Mereu a fost la fel. La vârsta maturității oamenii trec prin diverse momente cruciale plini de entuziasm și energie, iar copiii ajută la

reînnoirea „responsabilităților” și la perceperea vieții ca un flux continuu în care trebuie să te lași purtat cu speranță.

Bunicii nu urmăresc să fie din nou părinți. Tot ce își doresc este să se bucure și să trăiască emoții intense și bogate, fără presiuni sau obligații.

Asta înseamnă că, deși vom fi mereu copiii lor, trebuie să respectăm independența bunicilor, precum și dreptul lor de a-și petrece timpul așa cum cred de cuviință. Este un lucru foarte important de reținut.