Andreea, din Brăila, este o fată veselă de 16 ani. Într-o dimineață s-a sculat cu noaptea în cap și s-a apucat de treabă pe scara blocului. Acum, toți vecinii o caută, i-au dat și bani, vor și ei.

Andreea Gabriela Tudor, o tânără pictoriţă de 16 ani din Brăila, a reuşit să aducă frumuseţe şi culoare în cartierul Viziru • ea a pictat două etaje într-o scară de bloc de pe Aleea Cocorilor, înlocuind imaginea plictisitoare a varului alb cu un superb peisaj de flori • schimbarea s-a produs în doar două săptămâni şi cu doar câteva sute de lei • “Mereu mi-am dorit să am un oraş mai vesel, iar acum suntem cu un pas mai aproape”, ne-a spus artista

Andreea Gabriela Tudor, o tânără de 16 ani din Brăila, a schimbat complet atmosfera din scara blocului în care locuieşte. Cu doar câteva sute de lei, ea a pictat două etaje, reuşind să transforme imaginea banală şi învechită a varului alb într-o adevărată oază de natură.

Vecinii şi vizitatorii se declară încântaţi de noua imagine de pe scara lor. Elevă a Liceului de Arte “Hariclea Darclee” încă din clasa I, Gabriela este o pictoriţă talentată, având în palmares peste 200 de premii. Până acum şi-a prezentat lucrările în cadrul a 13 expoziţii, opt personale şi cinci de grup, cea mai recentă fiind la Castelul Pelişor din Sinaia. Fata trăieşte prin pictură, punându-şi amprenta asupra tuturor lucrurilor din jurul ei, de la haine la obiecte de mobilier. Vă invităm să o cunoaşteţi pe Andreea, tânăra care, într-o zi, de ce nu, ar putea schimba imaginea întregului oraş.

Pereţii au prins viaţă
Etajul 8 al unei scări de bloc de pe strada Aleea Cocorilor, cartierul Viziru. Imediat ce ieşi pe uşa liftului, în faţa ta se aşterne o “explozie” de culoare. De sus până jos pereţii sunt “îmbrăcaţi” în flori, formând un peisaj superb care îţi induce o stare de linişte şi relaxare. Urcăm un etaj mai sus. Şi aici pereţii au prins viaţă, banalul var alb fiind acoperit acum cu floricele pictate cu măiestrie. Autoarea acestor minunăţii este Andreea Gabriela Tudor, o adoloscentă de 16 ani din Brăila, elevă încă din clasa I la Liceul de Arte “Hariclea Darclee”.

“A început cu un elefănţel la soneria noastră. După aceea a desenat o cafea la vecina de alături şi până la urmă a desenat toţi pereţii”, ne-a spus Florica Şofran, mama tinerei pictoriţe.

Gabriela locuieşte în acel bloc cu mama ei şi şi-a dorit mereu să schimbe imaginea gri a oraşului. Fiind şi vacanţă de vară şi având mai mult timp liber, adolescenta şi-a luat pensulele, culorile şi s-a pus pe treabă.

“De când eram mică mi-ar fi plăcut să fie mai colorat cartierul sau oraşul în sine şi, pur şi simplu, m-am gândit că acesta e un prim pas. Chiar la 7 ani am participat la un proiect de compuneri, pe care l-am şi câştigat, unde am spus că mi-ar plăcea să am un oraş mai vesel, mai colorat şi mai fericit. Am început să pictez la etajul 8, etajul unde locuiesc eu cu mama. Am lucrat cam o săptămână. Aveam şi zile când pictam de dimineaţa până seara, dar au fost şi zile în care am stat mai puţine ore. A fost mult de muncă mai ales că am lucrat cu pensule mici la detalii. Acum trebuie să mai dăm cu lac ca să protejăm”, ne-a povestit adolescenta.

Gabriela spune că a lucrat numai cu materiale de calitate, iar totul a costat în jur de 300 lei. “Când am văzut peretele terminat am zis că vreau un buton să îl intorc în interior, să fie peretele din sufrageria noastră”, ne-a spus şi mama fetei.

Văzând cum talentul ei poate să schimbe complet atmosfera din jur, vecinii de la etajul 9 au dorit şi ei să aibă un mic colţ de natură. I-au dat acesteia banii necesari pentru achiziţionarea materialelor şi în câteva zile etajul 9 era şi el transformat într-un spectacol al florilor. Andreea spune că atunci când s-a apucat de pictat nu a avut o imagine anume în minte pe care a reprodus-o întocmai, ci pur şi simplu a realizat totul după imaginaţia sa. În zilele de lucru vecinii o răsfăţau pe Andreea cu gogoşi, plăcinte şi alte prăjituri.

Nu doar locatarii blocului sunt încântaţi de ceea ce a ieşit din mâinile tinerei pictoriţe ci şi prietenii care vin în vizită. “Toţi sunt uimiţi, pentru că nu se aşteaptă, mai ales într-o zonă ca asta”, ne-a spus artista.

Nu este pentru prima dată când Gabriela realizează astfel de lucrări. Ea are o pagină de Facebook, Gaby Tudor Art, unde postează tot ceea ce crează. Aşa a ajuns să fie contactată şi de alţi oameni care îşi doresc ceva unic în locuinţa lor. De asemenea, ea şi-a lăsat amprenta şi asupra mai multor clădiri din oraş, baruri sau terase, fiind contactată de patroni care au vrut să le ofere un mediu cât mai plăcut clienţilor lor.

Dacă i s-ar oferi ocazia, adolescenta ne-a mărturisit că i-ar plăcea să aducă un strop de culoare şi în Centrul Vechi. “Aş găsi un proiect frumos măcar pentru un zid mare şi cred că uşor, uşor, ar înfrumuseţa zona. Aş încerca să găsesc o compoziţie cu nişte elemente greceşti şi ceva acvatic să fie legat şi de Dunăre”, afirmă aceasta.

La 4 ani a câştigat primul premiu internaţional – Gabriela şi-a descoperit pasiunea pentru pictură la vârsta de 4 ani, când mama ei a înscris-o la Palatul Copiilor din Brăila. “Practic a început de pe la 2 ani, cu unghiile. Toată ziua, primul lucru dimineaţa, îşi făcea unghiile, iar eu seara i le curăţam. După aceea cu cărţile de colorat”, ne-a spus mama acesteia.

Tot la 4 ani, Andreea a câştigat primul ei premiu, locul I la Concursul Internaţional “Nicolae Tonitza” de la Bârlad. Doi ani mai târziu, la vârsta de 6 ani, a avut prima expoziţie din carieră, la Primărie.

Cum talentul trebuie încurajat, încă de mică Gabriela a fost lăsată de mama ei să se joace cu colorile pe geamurile şi pereţii din casă. Treptat, casa a început să se umple de creaţiile ei. Tablouri, icoane sau vitralii sunt doar câteva dintre elementele care înfrumuseţează locuinţa familiei. Ba chiar tânăra a recondiţionat şi un scaun vechi adus din Franţa, transformându-l într-o superbă piesă de mobilier.

Anul acesta, de Florii, de ziua mamei sale, Gabriela i-a făcut un cadou inedit. “De Florii mi-a făcut o supriză. În dormitor mi-a pictat un perete întreg. I-am zis: «Mamă, vreau şi munte, vreau şi mare». Şi mi-a făcut un lac la munte. Un peisaj superb”, ne-a spus Florica Şofran.

Business la început de drum – Gabriela a încercat să facă din talentul său şi o sursă de venit. Pe lângă tablourile şi desenele pe pereţi, ea realizează tot felul de articole personalizate, pictând de la tricouri şi tenişi la genţi şi bijuterii. Iar pentru că “pe internet se află tot”, Facebook-ul a fost rampa ei de lansare. Şi-a transformat sufrageria în atelier şi acolo lucrează cu drag la comenzile primite. Iar comenzile nu vin doar din Brăila, ci şi din mai multe judeţe ale ţării.

“Am început cu o pereche de tenişi, tenişii mei. Au văzut prietenii, cunoştinţele şi au vrut şi ei. Şi de atunci merge din ce în ce mai bine”, ne-a declarat artista.

Mai nou, adolescenta pictează şi burticile viitoarelor mămici. “O personă cunoscută a văzut ce lucrez, m-a contactat pe Facebook şi m-a întrebat dacă aş putea să fac asta. Am încercat, a ieşit bine, iar acum mă contactează mai multe mămici. E puţin emoţionant să pictezi pe burtică, pentru că se mişcă şi cel mic”, spune tânăra.

Practic, Gabriela pictează tot ce prinde şi face totul cu pasiune. Iar banii pe care îi câştigă are grijă să îi reinvestească în materiale şi în cărţi. Citeşte cărţi în română şi franceză, preferatele ei fiind cele de beletristică şi ficţiune, dar şi biografiile marilor artişti.

Expoziţie la Castelul Pelişor – Pe lângă performanţele şcolare, anul acesta, Gabriela, fiind o elevă foarte bună, a mai bifat o reuşită. În urma Concursului Naţional “Carmen Sylva”, trei lucrări ce îI poartă semnătura au putut fi admirate de publicul larg în cadrul unei expoziţii la Castelul Pelişor din Sinaia.

“Prin Concursul Carmen Sylva am ajuns acolo. Am avut o tematică liberă, am trimis nişte lucrări şi au fost alese pentru expoziţie. Am trimis două zeităţi şi o compoziţie marină. Pe toate trei le-au expus.

Expoziţia s-a desfăşurat în perioada 17 iunie-30 iulie. Am şi participat la vernisaj şi am fost foarte bucuroasă să fiu acolo”, ne-a spus Gabriela.

Tot anul acesta, artista a participat la un concurs de benzi desenate în cadrul Festivalului Internaţional de Benzi Desenate de la Sibiu, lucrările câştigătoare fiind cuprinse într-o expoziţie. În total, tânăra pictoriţă a avut până acum 13 expoziţii, 8 personale şi 5 de grup. Pe lângă acestea, numai după primii doi ani de liceu, Gabriela se poate lăuda cu peste 60 de premii câştigate la concursuri de pictură şi la diverse competiţii şcolare. Dacă adunăm şi distincţiile obţinute în gimnaziu, artista are în palmares peste 200 de premii. Pe lângă pictură, fata cochetează şi cu fotografia, câştigând doi ani la rând premiul I la Concursul Instantanee Brăilene.

Talentul Gabrielei a ajuns şi pe coperta mai multor cărţi. Contactată de reprezentanţii a două edituri, ea a realizat până acum ilustraţii pentru trei cărţi, iar a patra carte pentru care a lucrat urmează să apară pe piaţă.

De menţionat faptul că tânăra este bursieră “stART Şcoala de Valori”, un ONG ce sprijină tinerii artişti în formare, oferindu-le prin intermediul unor burse sprijin material pentru a-i aduce mai aproape de marile scene şi galerii de artă ale lumii.

Gabriela a spus că după ce va termina liceul va merge la o facultate de Arte, pentru că toată viaţa se vede pictând.

“Sunt din clasa I la Liceul de Arte, aşa că mai departe tot pictură vreau. Asta mă văd făcând toată viaţa. Asta am făcut de mică şi cred că aşa pot să aduc bucurie oamenilor, prin talentul meu, şi chiar cred că ar fi o risipă dacă aş lăsa totul baltă şi m-aş apuca de altceva ce nu aş face cu la fel de multă dăruire”, a mărturisit tănăra pictoriţă.

Sursa: obiectivbr.ro