Caju – 10 beneficii de sanatate

Semințele de caju crud sunt foarte apreciate pentru poprietățile lor nutritive – reprezentând o sursă importantă de magneziu (lipsa acestuia în alimentație produce nervozitate, iritabilitate, depresie, crampe, oboseală și chiar spasme ale organelor cavitare: colon, uter, arterele coronaiene). Dr. George D. Pamplona-Roger precizează în cartea „Sănătate prin alimentație” că acest fruct se numără printre alimentele cu un conținut ridicat de magneziu (260mg/100g) fiind întrecut doar de semințele de floarea soarelui (magneziu 354 mg/100g); în timp ce carnea, laptele și ouăle sunt sărace în magneziu (niciuna dintre acestea nu depășesc 24 mg/100g).

Caju crud este bogat în acizi grași nesaturați (exemplu: acid oleic), în vitamine (B1 și B2), în minerale (magneziu, potasiu, fosfor și fier, zinc) și în acid pantotenic (vitamina B5).

Din recomandările făcute de medicul mai sus numit descoperim importanța semințelor de caju crud (împreună cu alte câteva alimente: lăptuca, migdalele, nuci braziliene, ovăzul, semințele de pin) în tratarea bolilor sistemului nervos (Alzheimer, anxietate, demență, epilepsie, imsomnie, parkinson, scleroză multiplă etc.) Pentru toate aceste boli este imperios necesar un consum zilnic de migdale, nuci, caju, avocado, polen, germeni de grâu, ovăz și evitarea consumului de zahăr, carne, băuturi alcoolice și excitante.

Mod de preparare și utilizare: se consumă ca și oricare alt tip de nucă, fie sub forma de caju crud, fie de caju prăjit. La micul dejun cu divese cereale, fructe și semințe.

Poate fi uilizat în prepararea compozițiilor pentru diverse mâncaruri (pateuri, dropuri, în sortimente de lasagna, unt etc.) sau în deserturi (bomboane, halva, prăjituri) și se poate utiliza chiar și tulpina cărnoasă a acestui fruct, fie în prepararea gemurilor, fie în sucuri cu condiția de a fi băut imediat deoarece este dificil de păstrat.

Caju (Anacardium occidentale) este originar din Brazilia și poate ajunge înălțimi de până la 12 metri.

1.Consumul de caju crud aduce foarte multe beneficii pentru sănătatea omului – Contribuie la întărirea sistemului cardiovascular și la prevenirea bolilor cardiovasculare – datorită bogăției de nutrienți, vitamine și minerale nucile caju, la fel ca și alte feluri de nuci, sunt adesea recomandate în vederea întăririi sănătății inimii. Nucile caju sunt o sursă bogată în fibre alimentare și acizi grași care au un rol important în scăderea nivelului colesterolului, având totodată și un efect de protecție împotriva aterosclerozei și a infarctului miocardic. Datorită profilului benefic al grăsimilor găsite în caju asupra metabolismului și a funcțiilor desfășurate în organism multe studii au asociat consumul de caju (și a nucilor în general) cu reducerea riscului de apariție a bolilor la inimă, a cancerului, a diabetului și a obezității.

2.Ajută sistemul nervos – nucile caju sunt o sursă bună în vitamina B1 (tiamina), care mai este denumită și vitamina bunei dispoziții sau vitamina performanței intelectuale, o vitamină care are un rol esențial pentru sănătatea fizică și psihică a omului, având efecte benefice asupra sistemului nervos și a comportamentului psihic. Beneficiile aduse de vitamina B1 nu se opresc însă aici. Aceasta mai este benefică și în următoarele cazuri: ajută la creștere; ajută la buna funcționare a sistemului digestiv, în special la digestia carbohidraților; are un rol în funcționarea mușchilor și chiar a inimii; în cazul durerilor dentare postoperatorii este utilă pentru calmarea acestora; este de folos în tratarea zonei zoster.

3.Ajută organismul în lupta cu radicalii liberi – pentru a trăi un om are o nevoie permanentă de oxigen. Problema este însă că fiecare respirație are ca efect colateral generarea de radicali liberi, niște oxidanți care odată scăpați de sub control pot să-ți afecteze negativ celulele, grăbind astfel deteriorarea și îmbătrânirea organismului. Pentru a combate radicalii liberi ai nevoie urgentă de antioxidanți. Caju conține antioxidanți sub forma de fitosteroli și compuși fenolici.

4.Previne formarea pietrelor la vizica biliară – această boală este larg răspândită în Occident, 10% până la 15% dintre adulții care trăiesc în țările dezvoltate confruntându-se cu această neplăcere. Ce poți face pentru prevenirea formării pietrelor la vizica biliară? Factorii protectori împotriva lor includ o dietă bogată în fibre, proteine de origine vegetală, nuci (precum caju), calciu, vitamina C plus activitate fizică.

5.Te ajută să-ți menții pielea tânără și sănătoasă – datorită prezenței unor acizi grași esențiali și sănătoși (necesari pentru a păstra pielea hidratată, luptând împotriva iritațiilor și a îmbătrânirii premature), precum și a antioxidanților pe care îi conține. În plus, caju este o sursă foarte bună de cupru – element care face pozibilă utilizarea aminoacidului numit tirozină, permițându-i să acționeze ca factor de pigmentare a părului și a pielii. Cuprul este de asemenea necesar pentru convertirea fierului din organism în hemoglobină, fiind totodată esențial pentru utilizarea vitaminei C. Nu în ultimul rând, cuprul este de folos în menținerea unui nivel bun al energiei.

6.Te ajută să-ți controlezi greutatea corupului – caju este format în proporție de 44% din grăsimi. Totuși profilul grăsimilor de origine vegetală, așa cum sunt ele găsite în nuci, este mult mai benefic pentru sănătate în comparație cu grăsimile de origine animală. Însă caju este în același timp bogată în nutrienți, minerale și acizi grași care exercită un efect pozitiv asupra greutății corpului. Datorită fibrelor conținute, caju poate duce la instalarea simțământului de sațietatea, ceea ce va reduce nevoie de a ciuguli între mese. Iar grăsimile conținute în nuci fac mâncarea mai satisfăcătoare, mărind totodată aborbția unor vitamine solubile în grăsimi precum vitamina A și vitamina D.

7.Satisface necesarul de minerale al organismului – nucile de caju sunt o sursă abundentă de minerale estențiale: o sursă excelentă de cupru, magneziu, mangan și o sursă bună de fier, fosfor, potasiu, zinc și seleniu.

8.Ajută la păstrarea funcției de coagulare a sângelui în parametri normali – caju reprezintă o sursă bună de vitamina K, o vitamină esențială pentru formarea protrombinei, o substanță chimică implicată în coagularea sângelui. În afară de aceasta, vitamina K este de ajutor la protejarea împotriva diabetului prin reducrea riscului de rezistență la insulină; ajută la menținerea oaselor în stare sănătoasă, contribuind la creșterea masei osoase; ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.

9.Poate fi benefic în prevenirea cancerului – consumul regulat al nucilor, inclusiv al nucilor caju, este asociat cu o reducere a riscului de apariție a unor forme răspândite a cancerului (cancer la colon, prostată sau ficat). Nucile sunt o sursă bună de antioxidanți – compuși necesari pentru combaterea radicalilor liberi care cauzează stresul oxidativ ce poate să ducă la afectarea ADN-ului, apariția mutațiilor în celule și formarea tumorilor.

10.Te ajută în insomnii! Dacă suferi de tulburări ale somnului, atunci este momentul să te relaxexi cosumând nuci de caju cu o oră înainte de culcare, căci acestea conțin aminoacidul numit triptofan, care se transformă în corp în serotonină cu efect de inducere a somnului. Noapte buna!