Cântăreața de operă Jessye Norman a murit

Cunoscuta cântăreață de operă Jessye Norman a murit la vârsta de 74 de ani. Solista a murit în urma unui șos septic și a unui colaps generalizat al organelor.

Cântăreața de operă Jessye Norman a murit
Soprana recompensată cu National Medal of Arts și de patru ori premiată cu Grammy, a încetat din viață la vârsta de 74 de ani. Potrivit unui comunicat de presă preluat de presa americană, solista a murit luni, la New York. Jessye Norman s-a stins din viață din cauza unui șoc septic și a unui colaps generalizat al organelor, ca urmare a unor complicații apărute după o leziune a măduvei spinării suferită în 2015.

Artista s-a născut pe 15 septembrie 1945 în Augusta, într-o familie de instrumentiști. Jessye a primit o bursă la Howard University din Washington, unde a studiat canto. Soprana a urmat cursurile Peabody Conservatory din Baltimore și la University of Michigan.

Loading...

A câștigat patru premii Grammy
Pe tot parcursul cariei sale, Norman a câștigat patru premii Grammy, pentru înregistrările sale și unul pentru întreaga carieră. De asemena, a câștigat și o Medalie Națională pentru Arte. Norman a cântat în compoziții semnate Schubert, Mahler, Wagner, Brahms și Satie.

În anii 1980, Norman era recunoscută ca fiind una dintre cele mai importante soprane din lume, fiind și una dintre primele pro-africane care a făcut o carieră în lumea operei. În 1986, Norman a cântat la învestirea președinților Ronald Reagan și Bill Clinton și la aniversarea reginei Elisabeth II. Artista s-a retras de pe scenă în ultimii, aceasta publicându-și memoriile în 2014, „Stand Up Straight and Sing!”.