Catina cu miere – un adevarat miracol

Catina alba este un adevarat panaceu. Are printre alte vitamine, cel mai ridicat continut de vitamina E, Fsi C ( -cica de 14 ori mai mare decat a lamaii si de 2 ori mai mare decat a celebrului maces). Proprietăţile antioxidante ale cătinei o recomandă pentru întărirea sistemului imunitar (este capabilă să vindece virozele respiratorii şi gripa), sănătatea ochilor şi prevenirea îmbătrânirii, reglarea sistemului endocrin, reglarea nivelului de lipide din sânge, reducerea inflamaţiilor.

Fructele de catina se recolteaza din august pana la sfarsitul lui octombrie, dar si iarna daca le gasiti aproape inghetate pe mladite, sunt perfecte! Pe timpul iernii, fructele se pastreaza foarte bine in miere de albine, mentioneaza Surplus de sanatate.

Catina, adevarat miracol al naturii, creste in zonele montane, pe terenuri salbatice si insorite, cu vegetatie diversa, si infloreste in lunile martie-aprilie, iar fructele i se coc de pe la sfarsitul lunii august si pot fi culese pana tarziu, cand da inghetul.

La noi in tara creste mai ales in regiunea deluroasa a Munteniei si Moldovei, unde poate fi vazuta din abundenta atat de-a lungul albiilor raurilor si izvoarelor, cat si pe versantii care urca la mari inaltimi.

Nu este o planta mofturoasa, suporta cu acelasi stoicism si arsita din timpul verilor caniculare si gerul aspru al iernilor foarte friguroase.Catina romaneasca de renume mondialCercetatori de prestigiu au stabilit ca nicaieri in lume catina nu contine atat de multe principii active, vitamine, minerale, microelemente, flavonoizi si aminoacizi ca la noi.

Astfel, catina contine vitamina C in cantitate apreciabila, tot grupul vitaminelor B, vitaminele K, F si P, microelemente, acizi grasi esentiali si fitostenoli. In plus, in compozitia catinei se mai gasesc zaharuri, acizi organici, pectine, flavonoide, celuloza, proteine, ulei, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, de fapt nutrientii de care organismul are nevoie ca sa fie sanatos si sa functioneze normal.

Daca in toamna ai pus catina la macerat in miere de albine si inca mai ai prin camara vreo doua – trei borcane ratacite, e timpul sa o consumi chiar daca bobitele acrisoare iti fac gura punga de fiecare data cand o gusti.

Datorita concentratiei foarte mari de vitamina C, catina te fereste de raceli si, cum in aceasta perioada de trecere de la iarna la primavara pericolul este mare, nu ezita, gandeste-te la efectele benefice ale bobitelor care inoata in mierea topita.

Cunoscuta si sub denumirea de ginseng romanesc, catina este un tonic excelent, marind rezistenta atat la efort intelectual, cat si cel fizic. Se recomanda impotriva asteniei de primavara, dar si elevilor si studentilor, mai ales in perioadele de varf, teze si examene.

Excelenta in caz de arsuri, dar si anemie sau alcoolism

Atat catina, folosita ca atare sau uscata, cat si preparatele din catina au darul de a regla tranzitul intestinal. Daca suferi de constipatie, siropul de catina ti-ar putea fi de leac.

Specialistii spun ca uleiul de catina, bogat in acizi grasi esentiali, licopen, tocoferoli si fitosteroli, este de un real folos in tratarea arsurilor, termice si chimice, chiar extrem de grave.