Ce credeti ca se întâmplă atunci când un bărbat îmbrățișează o femeie?

O îmbrățișare intimă dintre un bărbat și o femeie l-a inspirat pe scriitorul David Tumarinson să scrie acest text emoționant:

“Când un bărbat se apropie încet, din spate, și îmbrățișează o femeie, închide un cerc. Cercul ei și cercul lui. Un cerc de sensibilitate, de căldură și protecție. Plasează astfel, femeia în mijlocul cercului său. În mod neintenționat, plasează femeia în centrul universului său. O îmbrățișare în care cei doi nu-și spun nimic. Ea simte energia caldă ce vine de la mâinile lui liniștite și fierbinți.

Când un bărbat îmbrățisează o femeie, ea simte că îi cresc aripi și că poate zbura. Se creează un cerc de iubire, calm și confortabil. Tăcerea și sensibilitatea o fac pe ea să se topească asemenea unui cub de zahăr într-o ceașcă de ceai. Cine e ea acum? Cine e cea care se bucură de cercul ăsta plin de iubire?

E femeie sau e doar o fetiță? Oare este iubită sau iubește? Oare o pătură a tăcerii îi acoperă umerii și îi ascunde gândurile? Sau poate nimic nu este ascuns în acest cerc?

Până la urmă, el o ține în brațe și o protejează de lumea singură și rece. În brațele lui, totul e cald și confortabil. Aceste brațe o protejează și îi asigură liniștea. E tot ce caută, așteaptă și speră, în necunoștință o femeie.

Îmbrățișează-ți iubita sotie mai des. Locul ei e în centrul cercului tău si nu alte femei. Prețuiește-o arătându-i cât de senzuală și tandră este dragostea ta pentru ea. Iubește-o și atât.”

Conform unui studiu efectuat pe cupluri, imbratisarile si dovezile de afectiune manifestate in mod constant duc la scaderea presiunii arteriale, reducand in acelasi timp nivelul hormonilor raspunzatori de aparitia stresului. Atunci cand imbratisarile sunt incarcate si cu afectiune, acestea pot intari sentimentul de siguranta si stabilitate perceputa in cuplu.

Cercetatorii sustin ca efectul pozitiv al imbratisarilor este cauzat de secretarea in corp a oxitocinei, supranumita si „hormonul dragostei”. Acest hormon este produs in glanda hipofiza si este cunoscut pentru sustinerea sentimentului de atasament.

Studiile au aratat ca oxitocina imbunatateste calitatea somnului, stimuland functia imunitara prin reducerea sau neutralizarea hormonilor de stres. Conform unui alt studiu efectuat in cadrul Universitatii Carolina de Nord, nivelul cortizolului, un hormon secretat de glandele suprarenale in conditii de stres, asociat cu cresterea tensiunii si a nivelului de zahar din sange, a scazut semnificativ cand persoanele participante la studiu au fost imbratisate de partenerii lor pentru minim 20 de secunde.

Efectul calmant al imbratisarii se datoreaza faptului ca frecventa cardiaca a celor care se imbratiseaza se reduce in medie cu 5-10 batai pe minut.

In timpul imbratisarii creierul elibereaza si dopamina, o substanta responsabila de starea de bine si de buna dispozitie.

Cu toate acestea, ,,efectul pozitiv apare doar in cazul in care oamenii au incredere unii in altii, in cazul in care sentimentele asociate sunt prezente reciproc si daca sunt trimise semnalele corespunzatoare. Daca oamenii nu se cunosc bine sau in cazul in care imbratisarea nu este dorita de catre ambele parti, efectele sale se pierd”, a explicat psihologul Jürgen Sandkühler.

Paul Zak, expert mondial in oxitocina, ne recomanda “cel putin 8 imbratisari pe zi pentru a fi mai fericiti si pentru a ne bucura de relatii mai bune”.

Dumnezeu a creat-o pe Eva cu un scop si chiar mai mult de atat, El a luat-o din coasta lui Adam. Dar stiti de ce a luat-o din coasta? Pentru ca daca o lua din cap, toata viata se suia in capul barbatului, sau daca o lua dintr-o bucatica din picior toata viata, barbatul o calca in picioare. Dar Dumnezeu a luat-o din coasta. Ca sa fie imbratisata, iubita si apreciata. Barbatilor, care cititi aceste putine randuri, chiar acum lasati totul deoparte si imbratisati-va iubita in brate!