Ce s-ar întâmpla cu corpul tău pe dacă ai ajunge pe Marte

Deşi Pământul şi Marte sunt numite ”planete surori”, datorită similitudinilor dintre ele, în special în ceea ce priveşte dimensiunea şi apropierea faţă de Soare, planeta roşie nu este deloc un mediu propice pentru oameni, fiind chiar mortal.

De altfel, filme ca ”Total Recall” sau ”Mission to Mars” au minimalizat efectele pe care Marte le-ar putea avea asupra oamenilor, scrie portalul Medical Daily.

În primul rând, temperatura pe Marte variază între 21 şi -142 de grade Celsius, limita inferioară nefiind deloc propice oamenilor. Totodată, praful roşu ar putea distruge în timp echipamentele şi sănătatea celor care s-ar aventura acolo. În plus, vehiculele trimise pe Marte au dovedit existenţa în sol a unor chimicale numite percloraţi, supraexpunerea la aceştia putând duce la probleme de tiroidă. De asemenea, praful poate conţine şi substanţe cancerigene sau care ar putea să producă reacţii alergice sau chiar să ardă pielea, asemeni unui înălbitor.

Un alt motiv pentru care oamenii nu ar putea trăi pe Marte este acela că limita Armstrong (altitudinea la care presiunea atmosferică este atât de mare încât apa fierbe la temperatura corpului) este peste suportabilul uman. Practic, dacă oamenii ar merge fără costume de protecţie pe Marte, saliva, lacrimile, mucoasele şi apa din plămâni se evaporă.

Chiar dacă oamenii ar putea costume de protecţie pe Marte, gravitaţia mult prea mică a acestei planete (38% din cea a Pământului) ar face ca oamenii să piardă masă musculară, să li se micşoreze picioarele şi să li se deregleze inima. Totodată, oamenii ar face osteoporoză, iar calciul din oase ar ajunge în sânge, putând duce la constipaţie, pietre la rinichi şi chiar depresie.

Singurul mic avantaj al vieţii pe Marte ar fi că, datorită gravitaţiei mai scăzute, oamenii ar fi puţin mai înalţi. Insa, as sublinia ca atunci cand a creat Dumnezeu pamantul si apoi plantele, animalele, pestii marilor si pe Adam a stiut exact ce ne este necesar pentru a duce o viata normal. Noi ne gandim la noi oamenii „cum am arata daca am ajunge pe Marte sa locuim” dar nu ne gandim,; „Hrana de unde ne-o procuram.” Se pare ca a stiut Dumnezeu dragutul toate lucrurile necesare fiintei umane.

SURSĂ: gandul.info