Cele 5 obiceiuri care sunt aproape la fel de dăunătoare sănătăţii ca fumatul

Numeroase studii au ,demostrat că fumatul, un viciu cu numeroase consecinţe asupra sănătăţii, este egalat ca gravitate de alte obiceiuri, cotidiene asupra cărăra nu se trage niciun semnal de alarmă.

Fumatul este unul dintre obiceiurile cele mai dăunătoare sănătăţii. Cu toate acestea, există factori de risc aproape la fel de dăunători organismului, printre care stilul de viaţă sedentar, izolarea sau numărul insuficient de ore de somn, scrie sciencealert.com.

Singurătatea – Scăderea contactelor personale l-au determinat pe fostul chirurg general Vivek Murthy să catalogheze singurătatea o epidemie la nivel mondial, care ar putea fi letală. Julianne Holt-Lunstad, profesoară de psihologie la Universitatea Brigham Young, a constatat în studiul său că singurătatea reduce durata vieţii oamenilor cu echivalentul a 15 ţigări pe zi.

Sedentarismul – Sedentarismul creşte riscul de apariţie a numeroase tipuri de cancer, reiese dintr-un studiu realizat în 2014. Cercetătorii au inclus în meta-analizele lor patru milioane de persoane şi timpul alocat de aceştia uitatului la televizor, muncii şi activităţii fizice. Fiecare două ore de sedentarism au sporit riscul de cancer de colon, endometrial şi pulmonar.

Numărul insuficient al orelor de somn – Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor au atras atenţia cu privire la numărul insuficient al orelor de somn, catalogând-o drept o problemă de sănătate publică. Profesorul Valery Gafarov, de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a remarcat în 2015 că somnul insuficient creşte riscul de accident vascular cerebral şi atac de cord la grade similare celor asociate fumatului regulat.

Bronzul artificial – În 2014, cercetătorii au publicat un studiu conform căruia bronzatul la salon a provocat mai multe cazuri de cancer de piele decât numărul cazurilor de cancer pulmonar cauzat de fumat. Având în vedere numărul mare de cazuri de cancer de piele care pot fi atribuite bronzatului artificial, aceste descoperiri subliniază o problemă majoră de sănătate publică, sunt de părere coordonatorii studiului.

Alimentaţia – Numeroase studii au constatat că zahărul şi alimentele procesate cu un conţinut ridicat de grăsimi saturate predispn organismul la probleme de sănătate grave. În 2016, cercetătorii au anunţat că alimentaţia creşte ratele mortalităţii mai mult decât alcoolul, drogurile, sexul neprotejat sau tutunul.

Sursa: Adevarul.ro