Cele 6 oraşe misterioase, scufundate în adâncuri, despre care îţi este greu să crezi că există

Marile, lacurile si oceanele lumii ascund in adancuri, adevarate comori universale. Cutremure, eruptii vulcanice, valuri tsunami, dezastre de tot felul au schimbat Terra de-a lungul istoriei sale. Daca ne amintim de Sumatra 2004 si catastrofa umanitara produsa de valul ucigas ce s-a format in urma seismului de 9 grade pe scara Richter, sau de incercarile prin care a trecut Japonia in 2011, ne putem imagina de ce unele orase antice au ramas doar in legende.

Tehnologia permite astazi o cercetare mai amanuntita a marilor si oceanelor si specialistii au descoperit adevarate comori, urmand deseori doar povestile localnicilor. Nu mai există nici un dibiu că legenda Atlantis-ului nu ar fi adevărată. Sunt o mulțime de orașe minunate scufundate sub ape. În relatarea lui Platon, Atlantida cunoscută și sub numele de insula Poseidonis, era o putere navală, cu baza pe o insulă sau continent aflată dincolo de coloanele lui Hercule (strâmtoarea Gibraltar), care a cucerit regiuni întinse din Africa și Europa de Vest.

Dar povestea Atlantidei nu este unică. Există mai multe oraşe scufundate în adâncuri, a căror existenţă nu este la fel de îndoielnică precum legenda Atlantidei.

Să începem!

1. Piramidele Yonaguni – Japonia

Aceasta este varianta japoneză a Atlantidei. Se spune că oraşul în care se aflau mai multe piramide din lume, s-ar fi scufundat în urmă cu circa 2.ooo de ani, în urma unui cutremur. Cu toate acestea, cei care le-au investigat se contrazic asupra originii Monumentului Yonaguni, care se află sub apele de pe coasta Japoniei.

Încă există dispute cu privire la provenienţa lor. Sunt făcute de om sau pur şi simplu este vorba despre un fenomen natural? Uitându-te la pietrele terasate şi la formele triunghiulare ce alcătuiesc o piramidă, e greu de crezut că un astfel de monument ar putea să apară pe cale naturală, dar nu e imposibil.

2. Thonis Heracleion – Egypt

Acesta a fost un mare port atât pentru Egipt, cât şi pentru Grecia antică. Oraşul a existat cu peste 1.200 de ani în urmă. Datorită cutremurelor orașul s-a scufundat undeva prin secolele 7 sau 6 î.e.n. Ruinele orașului au fost reperate și descoperite în anul 2001 de către arheologul francez Franck Goddio.

În această zonă au mai fost descoperite epavele a peste 60 de nave, în interiorul cărora s-au găsit ancore, monede şi tablete cu înscrisuri antice.

3. Templul scufundat al lui Mahabalipuram – India

Se spune că acesta este unul dintre cele 7 temple legendare scufundate în ocean, care datează încă din secolele 5-7 era noastră.

Ruinele Templului lui Mahabalipuram au fost descoperite sub apă în anul 2002 şi au confirmat parţial legenda. Cu toate acestea, încă nu este clar care este adevărul despre această zonă din sud-estul Indiei, în ciuda nenumăratelor poveşti ale localnicilor.

4. Port Royal – Jamaica

Aceasta nu este o legendă. Port Royal a fost un loc în care ţi-ai fi dorit să-ţi petreci o vacanţă. Petrecerile se ţineau lanţ. Femei cu moravuri uşoare, băuturi şi droguri.

Totul s-a terminat brusc. În anul 1962, un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade Richter a scufundat oraşul în ocean. Cei peste 2.000 de localnici şi turişti au fost murit în urma cutremurului. Oamenii au început să creeze diferite poveşti, printre care cea conform căreia evenimentul nefericit ar fi fost de fapt o pedeapsă de la divinitate, pentru a pedepsi lucrurile necurate care se petreceau în zonă.

5. Oraşul Leului din Lacul Quiandao – China

 

Recunoscut ca fiind cel mai spectaculos oraş subacvatic din lume, oraşul Leului din China este cu siguranţă o minune. Construit în partea de Est a Dinastiei Han, oraşul se întinde pe suprafaţa a 62 de terenuri de fotbal şi poate fi găsit între 85m şi 135m sub Lacul Celor 1000 de Insule.Această zonă a fost inundată intenţionat în anul 1950 pentru a se crea un baraj.

6. Palatul Cleopatrei – Alexandria, Egipt

Pe malul oraşului Alexandria se află ceea ce se crede a fi Palatul Cleopatrei, Regina Egiptului Antic. Se crede că ruinele au ajuns în mare după un cutremur ce s-a produs în urmă cu 1500 de ani. Alături de zonele regale, arheologii cred că au gasit şi Templul Zeiţei Isis. Până acum, mai mult de 140 de artefacte au fost descoperite pe situl arheologic și experții cred că au localizat chiar mormântul Cleopatrei.