Cele 9 cărți care te pot salva chiar și din cea mai grea depresie

1. John Irving – Legea pământului – Romanul scriitorului american John Irving reprezintă o sagă contemporană despre o familie ce trăiește în lumea noastră absurdă și lipsită de sens, membrii căreia încearcă să obțină și să capete un echilibru armonios între veșnic și trecător.

2. Jerome K. Jerome – Trei într-o barcă – O poveste incredibilă și plină de viață, expusă într-un stil englezesc unic de către scriitorul de comedie Jerome K. Jerome. Cartea relatează despre călătoria a trei domni pe apele Tamisei, o istorie plină de evenimente interesante și situații comice, din care eroii reușesc să iasă păstrându-și propria demnitate.

3. Jenny Downham – Înainte să mor – Eroina cărții are 16 ani și abia începe să trăiască, vrând să reușească foarte multe. De aceea ea scrie o listă cu dorințe și se pune pe treabă. Dar acestea nu sunt la fel de inocente ca și la alți adolescenți, căci ea nu seamănă cu ei. “Înainte să mor” este un roman îndrăzneț și sincer, care te umple de viață.

4. Douglas Adams – Ghidul autostopistului galactic – O companie de aventurieri parcurg galaxia în căutarea bucuriei și liniștii. Dar niște forțe necunoscute îi însărcinează cu diverse misiuni înalte pentru a salva universul de tot felul de psihopați. Cugetările lui Adams despre lume și sensul vieții sunt însoțite uneori de sarcasm, alteori de un zâmbet melancolic.

5. Erlend Loe – Naiv. Super – Cartea este scrisă din numele un bărbat de treizeci de ani, care trece prin “criza vârstei de mijloc”. Această operă are un farmec aparte, ironiile fine amintindu-ne de picturile “naive”: la prima vedere pare ridicolă, dar dacă te uiți mai bine descoperi lucruri extraordinare și detalii care revelează o profunzime deosebită.

6. Elizabeth Gilbert – Mănâncă, roagă-te, iubește – Către vârsta de 30 de ani Elizabeth Gilbert avea tot ce și-ar dori o femeie contemporană: studii, ambiții, familie, vilă, carieră. Dar trecând prin divorț, depresie și o nouă decepție în iubire, ea înțelege că a avut până atunci concepții greșite despre sine. Pentru a-și reveni, Elizabeth ia măsuri radicale: vinde toată proprietatea, se desparte  de toți cei dragi și pleacă într-o călătorie în jurul lumii pentru un an de zile. În deplină singurătate…

“Mănâncă, roagă-te, iubește” este o carte care explică cum poți găsi bucurie acolo unde nu o aștepți și cum să nu cauți fericirea acolo unde ea nu va fi.

7. Fannie Flagg – Roșii verzi prăjite – Citind această carte poți auzi plâns, bucurie, bârfe, zgomotul trenului și a frunzelor. Ascultându-le atent, veți pătrunde în viața unui mic orășel american, în care, ca și oriunde în această lume, se împletesc iubirea cu durerea, frica și nădejdea, prietenia și ura. Această istorie e relatată cu o sinceritate pătrunzătoare, romanul lui Fannie Flagg va deveni una din cărțile dvs. preferate.

8. Ray Bradbury – Un leac pentru melancolie – “Când totul este pierdut, rămâne speranța” – afirmă unul din eroii lui Bradbury, acesta putând fi motto-ul întregii antologii “Un leac pentru melancolie”, pe paginile căreia veți găsi zâmbete triste și minuni frumoase.

9. Biblia – Autor Dumnezeu – Desi este renumita Cartea Cartilor si este cea mai vanduta carte si chiar mai buna decat cele 8 carți enumerate mai sus, în ultimii ani a crescut vertiginos numărul oamenilor care suferă de nelinişte – depresie, căci stresul unei societăţi aflată în crize, de la spiritual la material, face ca mintea şi nervii omului să cedeze. Toate bolile sunt rele, dar cele psihice sunt o categorie specială, pe care medicii nu pot să le trateze ca pe alte boli, în care pacientul poate să accepte o operaţie, să urmeze un tratament sau un regim. 

„Duhul omului îl sprijineşte la boală; dar duhul doborît de întristare, cine-l va ridica?” (Proverbe 18:14). Oamenii „doborâţi” de întristare nu mai pot să înveţe sau să lucreze şi cu atât mai puţin să-şi revină de la sine şi să se bucure de viaţă. Printre cei doborâţi prin nelinişte s-a aflat şi puternicul Samson, sub ispitirile sistematice ale Dalilei: „Fiindcă ea îl necăjea şi-l chinuia în fiecare zi cu stăruinţele ei, sufletul i s-a umplut de o nelinişte de moarte” (Judecători 16:16).

Oricine poate fi o ţintă potenţială, într-o lume în care „Cei răi trag sabia şi îşi încordează arcul, ca să doboare pe cel nenorocit şi sărac, ca să junghie pe cei cu inima neprihănită” (Psalmul 37:14).

Neprihănitul Iov este un exemplu de implicare în „ridicarea” celor doborâţi de întristare şi nelinişte. El zice:„Celor nenorociţi le eram tată şi cercetam pricina celui necunoscut. Rupeam falca celui nedrept şi-i smulgeam prada din dinţi… Oamenii mă ascultau… şi cuvântul meu era pentru toţi o rouă binefăcătoare. Mă aşteptau ca pe ploaie,… Când li se muia inima, le zîmbeam şi nu puteau izgoni seninătatea de pe fruntea mea. Îmi plăcea să mă duc la ei şi mă aşezam în fruntea lor; eram ca un împărat în mijlocul unei oştiri, ca un mângîietor lângă nişte întristaţi” (Iov 29:16-25).

Într-un mod desăvârşit Duhul lui Hristos afirma despre Sine: „Dumnezeu Mi-a dat o limbă iscusită, ca să ştiu să înviorez cu vorba pe cel doborît de întristare… (Isaia 50:4). Fie ca şi noi să lucrăm împreună cu Domnul la vindecarea stărilor depresive!

Se recomandă pentru toţi, sănătoşi sau bolnavi (care mai pot să înţeleagă şi să asculte sfaturile), un mod de însănătoşire sigură: dedicarea unui timp zilnic pentru părtăşia cu Domnul prin citirea Bibliei şi rugăciune, în mod particular şi prezenţa în adunarea sfântă. „Orânduirile Domnului sunt fără prihană, şi veselesc inima…” (Psalmul 19:8), căci Cel ce a redactat Biblia se numeşte Mângâietorul (Ioan 16:13).

Aşa s-a întâmplat în cazul unei femei care s-a prezentat la medicul de familie, cerând trimiteri pentru mai multe cabinete de specialitate, pe motiv că suferă de mai multe boli, pe care nu le poate identifica după multiplele simptome de suferinţă: oboseală, insomnii, dureri de cap, de stomac, stări nervoase şi altele. Medicul i-a „prescris” să citească zilnic o oră în Biblie şi să se roage de trei ori pe zi. Pentru ea a părut ridicol sfatul medicului şi i-a cerut să nu-şi bată joc de ea. Dar el a insistat şi i-a cerut să revină la control după o lună de zile. Minune! A revenit mai repede complet refăcută.

Ori de câte ori ne întoarcem cu faţa spre Domnul şi medităm la bunătatea dragostei Lui, vom putea afirma cu încredere: „Eu am încredere în bunătătea Ta, sunt cu inima veselă, din pricina mântuirii Tale” (Psalmul 13:5). Totodată ne vom reaminti căci este scris, despre cel credincios: „dacă se întâmplă să cadă, nu este doborît de tot, căci Domnul îl apucă de mână” (Psalmul 37:24). „Gata, gata să mă doboare şi să mă prăpădească, dar eu nu părăsesc poruncile Tale” (Psalmul 119:87).

În cazul unuia care a păcătuit, după ce s-a înregistrat pocăinţa lui şi a fost executată pedeapsa Domnului, „…este mai bine să-l iertaţi şi să-l mângîiaţi, ca să nu fie doborît de prea multă mâhnire” (2 Corinteni 2:7).

În toate cazurile când „inima este tristă” şi „duhul este mâhnit” să ne rugăm lui Dumnezeu: „Fă‑mă să mă veselesc şi să mă bucur de îndurarea Ta, căci vezi ticăloşia mea, ştii neliniştea sufletului meu” (Psalmul 31:7). „Înveseleşte sufletul robului Tău, căci la Tine, Doamne, îmi înalţ sufletul” (Psalmul 86:4). Iar Dumnezeu ne poate răspunde: „…Izgoneşte neliniştea, căci n-ai nimic de temut şi spaima, căci nu se va apropia de tine” (Isaia 54:14).

Sursa: Resurse Crestine