Cine e Dominic Fritz, germanul care este noul primar al Timisoarei: “Am crescut la sat…”

La alegerile locale din 27 septembrie, una dintre cele mai mari surprize a fost castigarea mandatului de primar pentru Primaria Timisoarei de catre germanul Dominic Fritz. Astfel, Nicolae Robu, care a condus destinele orasului timp de 8 ani, a fost invins.

Loading...

Candidatul USR-PLUS la functia de primar al Timisoarei, Dominic Fritz, ar fi primit peste 50% din voturile exprimate de timisoreni duminica.

Cine este Dominic Fritz

Dominic Fritz s-a nascut in Germania si spune, despre el, ca a crescut intr-un sat aflat la sud de Padurea Neagra din Germania. La 16 ani, a primit o bursa oferita de Parlamentul Germaniei, el traind un an in Statele Unite ale Americii.

La 19 ani, Dominic Fritz a venit pentru prima data in Romania, la Timisoara, unde a facut un an de voluntariat la o casa de copii.

“Am devenit politician fara sa-mi dau seama: fiind al treilea copil intr-o familie cu 8 frati, copilaria mea a fost o negociere constanta intre nevoile personale ale fiecaruia si obiectivele micii comunitati din care faceam parte – familia mea. Am invatat sa spun ceea ce cred, sa caut aliati pentru ideile mele si sa respect (cam greu, ce-i drept) faptul ca nu totul merge dupa capul meu.

Am crescut la sat – un sat mic aflat la sud de Padurea Neagra din Germania. Acolo am invatat sa iubesc natura si traditia, dar mi s-a si facut pofta sa vad lumea. Am plecat la 16 ani de acasa cu o bursa oferita de Parlamentul Germaniei. Am trait un an in Statele Unite, tara in care m-am simtit pentru prima oara european.

In anul 2003 am absolvit un liceu romano-catolic prestigios in Germania. Dar inainte de a-mi continua studiile formale, am fost curios sa invat direct din viata, de la oameni mai putin norocosi decat mine. La 19 ani ma gaseam in Timisoara, unde am facut un an de voluntariat la o casa de copii (aici gasesti mai mult despre povestea mea cu Timisoara).

Curios sa inteleg de ce nu traim intr-o lume mai buna – si dornic sa schimb asta – am studiat stiinte politice si administrative, ca bursier al Fundatiei Academice Nationale Germane, la Universitatea din Konstanz (Germania), la Sciences Po Paris (Franta) si la Universitatea din York (Anglia). Lucrarea mea de licenta a fost despre politicile sociale din Romania. Lucrarea de masterat s-a axat pe capacitatea administratiei publice in tari iesite din razboi.

Am acceptat un post de consilier in cadrul Agentiei Germane pentru Cooperare Internationala (GIZ) in 2009. Viata mea profesionala mi-a permis de atunci sa contribui la multe eforturi deosebite: am dezvoltat proceduri de management mai bune in cadrul Ministerului Sanatatii si al Protectiei Sociale din Liberia, am participat la doua misiuni de planificare a interventiei umanitare ale Guvernului german care au avut loc dupa cutremurul devastator din Haiti in 2010, am asistat la negocieri de pace intre mai multe tari africane si am coordonat munca unei comisii strategice a Bancii Africane de Dezvoltare condusa de fostul Secretar General al ONU, Kofi Annan si fostul Director Executiv FMI/fostul Presedinte german Horst Köhler.

Din 2016-2019, am fost seful de cabinet al fostului Presedinte Köhler, rol in care am fost responsabil pentru planificarea strategica a activitatilor fostului presedinte, conducerea echipei sale, comunicare politica si colaborarea cu diverse institutii nationale si internationale.

(………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..)

”Vreau sa spun foarte clar, voi fi primarul tuturor timisorenilor. Si in acest sens vreau sa ma adresez si celor care nu m-au votat astazi. O sa ma lupt in fiecare zi sa castig si increderea voastra si o sa construim si impreuna cu voi aceasta comunitate. Nu va fi usor. Lucrurile nu se pot schimba peste noapte si simt o responsabilitate mare a asteptarilor voastre pe umerii mei si de aceea va rog sa va implicati, sa faceti parte din aceasta Timisoara europeana.

Nu asteptati ca primarul sa schimbe totul. Fiti parte din schimbare. Vreau sa fac acest apel tuturor timisorenilor, aici in Timisoara, dar si celor plecati in tara. Daca aveti idei, expertiza, ceva de contribuit, veti gasi o usa deschisa la noi, in Timisoara. Implicati-va!”, a mai declarat Fritz, scrie fabricatinromania.