Cum să înțelegi că un om îți distruge viața: aflați care sunt cele 5 trăsături ale unui sociopat!

Oamenii ”toxici”, sociopați și narcisiști vă pot face viața insuportabilă. Unii dintre ei chiar o fac într-un mod deliberat, iar alții nu sunt capabili să poarte simțul unui vinovat, nu pot da dovadă de empatie sau compasiune pentru ceilalți. Cu astfel de personalități este dificil de a construi o relație frumoasă, romantică sau una de prietenie adevărată.

Cum se poate de identificat o persoană ”toxică” în mediul ce ne înconjoară și cum să interacționezi cu aceasta, dacă nu poți opri comunicarea?

Iată cele 5 trăsături ale unui om sociopat: 

1. Violența psihologică – această persoană este reprezentată printr-o formă de violență psihologică, ai cărei scop este de a face o persoană să se îndoiască de puterea sa sau chiar de faptul că gândește adecvat. Sociopatul poate recurge la diferite manipulări, cu scopul de a vă pune într-o lumină proastă.

2. Permanent găsește un vinovat  

Persoana ”toxică” nu va recunoaște niciodată că nu are dreptate, chiar dacă totul indică la acest fapt. Una dintre cele mai preferate activități ale unui sociopat este căutarea vinovatului. La fel, adoră să delege responsabilitățile de pe umerii lui pe umerii celorlalți, păstrând o atitudine extrem de critică față de ceea ce îl înconjoară.

3. Știe cum să te facă să ai încredere în el – Sociopații pot fi incredibil de fermecători. Sunt niște actori talentați, incapabili de a simți compasiune sau rușine, ce pot juca un rol fără prea mult efort. Sociopații adesea spun ceea ce vrei să auzi, pentru a reduce din simțul de vigilență. Te va face să ai încredere totală în el, doar pentru atingerea unor scopuri egoiste.

4. Este un mincinos excelent 

Acești oameni nu încurcă faptele nesemnificative și nu mint despre lucruri mărunte. Minciuna sociopatului este imensă, adesea fără perceperea unor limite. Toată viața lor constă din minciuni, care îi ajută să pară mai interesanți și mai inteligenți în ochii celorlalți.

5. Nu are prieteni adevărați  – Deși sociopatul poate fi ”sufletul” companiei, prietenii lui pot fi numărați pe degete. Relațiile cu colegii săi sau familia adesea sunt tensionate și pline de certuri. Cu toate acestea, absența completă a prietenelor sau rudelor nu deranjează prea mult o astfel de persoană ”toxică”.

Dacă totuși ați decis să continuați comunicarea cu un sociopat, reduceți-vă din așteptări. Nu aveți încredere în el și nu vă lăsați manipulați! Veți fi folosit doar ca un mijloc pentru atingerea scopurilor acestuia. Fiți vigilenți și să nu vă fie frică să vă apărați interesele dvs! De asemenea, nu luați în seamă cuvintele unei persoane ”toxice”. Ignorați opinia acesteia.