Curios! 12 fapte incredibile despre creier, pe care cu siguranță nu le-ați știut.

Creierul uman – un organ complex, care este capabil să îndeplinească sarcini incredibile, despre care nici nu bănuim. Este foarte interesant să examinăm mai atent această construcție ingenioasă a celui mai important organ din corpul uman.

Ranker ne amintește pentru ce avem nevoie de creier.

Din toate mamiferele, oamenii au cel mai mare creier, în raport cu dimensiunea corpului. Creierul reprezintă ”un centru de control”, care controlează sistemul nervos, procesează semnalele simțurilor și trimite impulsuri către mușchi. Diferite părți ale creierului sunt responsabile de procesarea și îndeplinirea diverselor sarcini, dar lucrează și împreună fără probleme.

Așadar, 12 curiozități legate funcționarea creierului uman:

1. Creierul se usucă din cauza stresului continuu

Stresul continuu, în sensul direct al cuvântului usucă creierul. Producția cortizolului, un hormon al stresului, reduce dimensiunea creierului și funcționarea eficientă a neuronilor creierului.

TSPT (tulburarea de stres post-traumatic) și alte traume psihice, deseori reduc dimensiunea hipocampului, o zonă a creierului responsabilă de formarea amintirilor noi. Neuronii cortexului prefrontal, de asemenea se micșorează în condițiile unui stres.

2. Creierul nu simte durere

În mod ironic, creierul, care procesează semnalele de durere și ne informează despre leziuni în alte părți ale corpului, nu simte durere, deoarece în creier nu există receptori ai durerii.

Dar durerile de cap? – veți întreba dvs. De fapt, durerea nu apare în creier, ci în țesuturile aderente creierului și craniului.

3. Creierul este moale, ca untul

La prima vedere poate să vă pară că, creierul are o textură elastică, tare. De fapt, textura creierului este foarte apropiată de cea a untului.

De aceea, comoția – lovitura creierului de peretele interior al craniului – poate să-i facă rău. Iar o tumoare poate în sensul direct al cuvântului să zdrobească creierul în interiorul craniului!

4. Creierul poate alimenta un bec de 20 W

În ciuda tuturor abilităților sale minunate, creierul produce foarte puțină energie. Midbrainul poate alimenta un bec cu capacitatea de 20 W.  Potrivit unui expert, ”energia consumată de cortexul cerebral este suficientă pentru o singură alimentare a cel mult 1% din neuroni”.

5. Creierul constă în mare parte din grăsime

Priviți la această imagine a creierului și veți observa goluri, proeminențe și caneluri. Puteți crede că acesta este un mușchi perfect, dar în realitate, creierul nu este un mușchi, ci o bulă de grăsime. Creierul uman este format din 60 % grăsimi, iar pentru o activitate bună creierul are nevoie să se alimenteze zilnic cu acizi grași. Studiile arată, că lipsa acizilor grași în dietă, afectează funcția creierului și poate provoca chiar și unele boli.

6. Creierul nu poate activa fără colesterol

Suntem obișnuiți să credem că, colesterolul este ceva foarte rău – dar în ultimul timp, oamenii de știință, tot mai des pun la îndoială acest fapt. În special, s-a descoperit că colesterolul este necesar pentru funcționarea normală a creierului: 25% din colesterolul total din organism este consumat de creier.

Colesterolul este necesar pentru sinteza progesteronului, estrogenului, cortizolului, testosteronului, și a vitaminei D, iar nivelul ridicat al colesterolului determină o memorie mai bună. Apropo, persoanele cu un nivel scăzut de colesterol au un risc mai mare de depresie – și deces!

7. ”Alimentele pentru creier” – nu sunt o invenție

Unele produse într-adevăr sunt capabile să crească activitatea creierului. Creierul unei persoane adulte, poate să formeze neuroni noi, care ajută în procesul de învățare, memorie și reacții la stres.

Consumați alimente care sunt folositoare pentru creier: nuci, ouă, somon, avocado și – atenție! – șampanie. De asemenea, este foarte important să dormiți suficient și să practicați exercițiile aerobice – nu vă bazați doar pe șampanie.

8. Creierul se formează deplin doar la vârsta de 25 de ani

Creierul nostru nu încetează să crească odată cu debutul pubertății sau la 18 ani. Dezvoltarea creierului continuă până la 25 de ani.

Acest lucru ridică întrebări interesante despre responsabilitatea tinerilor pentru comportamentul lor. Avem dreptul să considerăm persoană ”adultă” pe cineva a cărui creier nu este încă complet format? Și dacă da, cum să-l deosebim de un ”copil”?

9. Creierul consumă foarte multă energie

Chiar dacă creierul generează puțină energie, el o consumă în cantitate foarte mare. Cel mai mare volum de energie este consumată anume de creier, mai mult decât orice alt organ din organismul uman – după unele estimări, aproximativ 20%!

Practic, această energie este consumată pentru menținerea capacității neuronilor de a transmite semnale și de asemenea, pentru menținerea activității vitale a celulelor creierului. Acest lucru este deosebit de evident la copiii al căror creier este în creștere și procesează o cantitate foarte mare de informație cu o viteză uimitoare. În adolescență, dezvoltarea creierului încetinește.

10. Nu este adevărat că folosim creierul doar în proporție de 10 %

Această statistică a devenit de mult timp un mit, dar nu are nicio legătură cu realitatea. De fapt, folosim toate părțile creierului și ele aproape întotdeauna sunt active.

În stare de repaus creierul, desigur, nu este atât de activ implicat ca și în timpul executării sarcinilor, dar oricum este mult mai mult decât 10%.

11. Activitatea fizică este folositoare și pentru creier

Toată lumea știe că efortul fizic, este folositor pentru organism, dar sportul îmbunătățește și sănătatea creierului. În special exercițiile aerobice contribuie la creșterea hipocampului, care este responsabil de memorie și învățare.

Anume din acest motiv efortul fizic ajută să protejați creierul de boala Alzheimer și alte forme de demență.

12. Creierul cântărește aproximativ 1,3 kg

Creierul cântărește aproximativ 1300 g – aceasta reprezintă doar 2 % din greutatea totală a corpului. Midbrainul are în lățime 140 mm și 167 mm lungime.

În aceste condiții, oamenii au cel mai mare creier din toate mamiferele (în raport cu dimensiunea corporală). Iar despre funcțiile pe care acesta le îndeplinește nici nu mai trebuie să menționăm!

SUrsa: