Cuvintele scrise de Alexandru Vlahuta catre fiica sa, Margareta

Cuvintele scrise de Alexandru Vlahuta catre fiica lui, Margareta, la aniversarea ei de 17 ani…

Loading...

Am descoperit aceasta scrisoare adresata de Alexandru Vlahuta fiicei sale, Margareta, si am gasit in ea sfaturi pentru cladirea unui caracter frumos, ceea ce mi se pare ca a inceput sa fie cam rar in ultima perioada. Aceasta scrisoare este scoasa de la naftalina si impartasita ca un imbold de a fi buni si fericiti.

“Sa traiesti, Mimilica draga, si sa fii buna! Sa fii buna pentru ca sa poti fi fericita.

Cei rai nu pot fi fericiti. Ei pot avea satisfactii, placeri, noroc chior, dar fericire nu. Nu, pentru ca mai intai nu pot fi iubiti si al doilea … al doilea, de! Norocul si celalalte pere malaiete, care se aseamana cu el, vin de afara, de la oameni, de la imprejurari, asupra carora, n-ai nicio stapanire si nicio putere, pe cand fericirea, adevarata fericire, in tine rasare si in tine infloreste si leaga rod cand ti-ai pregatit sufletul pentru ea. Si pregatirea aceasta e opera de fiecare clipa.

Cand pierzi rabdarea, imprastii tot ce ai insirat si iar trebuie sa o iei de la capat. De aceea vezi atat de putini oameni fericiti … atatia cat merita!

A, daca nu ne-am iubi pe noi fara masura, daca n-am face atata caz de persoana noastra si daca ne-am dojeni de cate ori am mintit, sau ne-am surprins asupra unei fapte urate, daca in sfarsit, ne-am examina mai des si mai cu nepatimire (lesne-i de zis!), am ajunge sa razuim din noi, partea aceea de prostie fudula, de rautate si de necinste murdara, din care se ingrasa dobitocul, ce se lafaieste in nobila noastra faptura.

Se stie ca durerea este un minunat sfatuitor. Cine-i mai deschis la minte trage invatatura si din suferintele altora. Eu am mare incredere in vointa ta. Ramane sa stii doar ce vrei. Si vad ca ai inceput sa stii si asta. Doamne ce bine-mi pare ca ai inceput sa te observi, sa-ti faci singura mustrari si sa-ti cauti vina.

Asa, Mimilica draga, cearta-te de cate ori te simti egoista, de cate ori te musca de inima sarpele rautatii, al invidiei si al minciunii.

Fii aspra cu tine, dreapta cu prietenii si suflet larg, cu cei rai.

Fa-te mica, fa-te neinsemnata, de cate ori desertaciunea te indeamna sa strigi: „Uitati-va la mine!”

Pastreaza scrisoarea asta. Cand vei fi trait cincizeci de ani ai sa o intelegi mai bine.

Sa dea Dumnezeu sa o citesti si atunci cu sufletul senin de azi!

Te imbratisez cu drag,
Al. Vlahuta

Cand ai implinit saptesprezece ani! „

Sursa; laviniabratu.ro