Danemarca: Guvernul a anunţat că masca nu mai este obligatorie în autobuze sau la metrou

Ministerul Transporturilor din Danemarca a anunţat vineri că elimină obligaţia de a le purta în mijloacele de transport în comun, singurul loc în care mai erau obligatorii, ca urmare a relaxării normelor de distanţare socială.

În contextul în care valul patru este tot mai agresiv în vestul Europei, ţările nordice au o tendinţă contrară în ceea ce priveşte răspândirea virusului şi situaţia nu doar că este ţinută sub control, dar lumea se reîntoarce la normalitatea de dinainte de pandemie. Danemarca este una dintre aceste ţări, vineri luând o decizie în acest sens.

”Suntem acum într-o situaţie (…) în care o mare parte din populaţie este vaccinată şi ne întoarcem la o viaţă de zi cu zi mai normală. Acest lucru înseamnă că ne putem lua adio de la măşti în autobuze, trenuri şi metrou”, a declarat ministrul transporturilor, Benny Engelbrecht, citat într-un comunicat preluat de publicaţia thelocal.dk.

Obligaţia, introdusă la 22 august 2020, va dispărea începând de sâmbătă, 14 august. Iniţial, era programată să fie ridicată la 1 septembrie.

”Acum avem un bun control al infecţiei în întreaga societate, deoarece mulţi oameni au acceptat oferta de vaccinare. Prin urmare, putem adapta recomandările de prevenţie astfel încât oamenii să îşi poată menţine o viaţă de zi cu zi normală, respectând în acelaşi timp principiul prevenţiei”, a explicat directorul adjunct al Agenţiei Naţionale de Sănătate, Helene Bilsted Probst, într-un comunicat.

Cu toate acestea, purtarea măştii rămâne în vigoare în avioanele şi aeroporturile din ţară, unde se aplică normele internaţionale de transport aerian.

La data de 1 august, Danemarca mai relaxase o serie de restricţii impuse împotriva coronavirusului, eliminând limita de capacitate pentru transportul public, precum şi obligaţia pentru elevi şi studenţi de a se testa de două ori pe săptămână, scrie Romania.TV