DE CE BĂRBAŢII ADORM MAI REPEDE DECÂT FEMEILE

Cercetătorii canadieni au realizat un amplu studiu menit să desluşească o dilemă de când lumea: De ce bărbaţii adorm mai repede decât femeile. De vină ar fi ceasul biologic, defazat între cele două sexe, relatează GadgetReport.ro

Potrivit studiului realizat de experţi, care a implicat observarea unui grup de 25 de bărbaţi şi femei pentru 72 de ore, monitorizându-le modul în care dorm, ceasul circadian al femeilor ar fi cu până la două ore înaintea celui masculin.

Aşa se face că, seara, bărbaţii sunt capabili să adoarmă cu 1,7 – 2,3 ore mai repede decât femeile.

“Ciclul circadian controlează momentul în care adormim şi în care ne trezim, ne permite să fim obosiţi seara şi să ne trezim dimineaţa. Femeile sunt predispuse în procent de 50% să întâmpine probleme atunci când încearcă să adoarmă pentru simplul motiv că ceasul lor biologic este setat la un alt nivel faţă de cel al partenerilor”, au declarat experţii canadieni.

Potrivit acestora, femeile de două ori mai predispuse decât bărbaţii să aibă tulburări de somn. Din punct de vedere medical, insomnia reprezintã existenţa unor dificultăţi de adormire, atunci când îţi ia mai mult de 45 de minute ca să adormi. Existã însã şi alte tulburãri ale somnului, înrudite între ele: treziri frecvente şi imposibilitatea de a adormi la loc, trezirea dimineaţa devreme şi senzaţia de obosealã dupã o noapte de somn.

Specialiştii avertizează că stresul cauzat de insomnie se poate transforma intr-o problema cronică. O persoana ce are greutati in a adormi, isi va face probleme si mai mari incercand sa adoarma, poate deveni extrem de tensionata din aceasta cauza. Astfel, creste anxietatea privind imposibilitatea de a adormi si se creaza un cerc vicios.

Sursa articol