Despre cârcei și prevenirea acestora

Durerea poate apărea în orice parte a corpului, când te aștepți mai puțin. Vorbim despre binecunoscutul cârcel. Toți ne-am confruntat măcar o dată cu această problemă, ca urmare a structurii corpului uman, acesta fiind compus din mușchi în orice zonă. Mai jos vă vom prezenta câteva informații utile despre cârcei.

Ce este un cârcel?

Un cârcel este o contracție musculară involuntară. Uneori nu se contractă întregul țesut muscular, ci numai o parte a acestuia. Astfel, despre cârcei se poate spune că sunt prezenți doar într-o anumită zonă a corpului. Totuși, durerea este la fel de intensă și de supărătoare.

Cârceii se manifestă în absența unei traume directe sau a deteriorării mușchiului. De fapt, această problemă apare frecvent în urma suprasolicitării corpului sau chiar înainte de culcare.

Cauzele contracțiilor musculare involuntare – Așa cum am menționat mai sus, cârceii nu sunt provocați de traume directe, așa cum cred multe persoane. Factorii care stau la baza acestei probleme sunt diverși și nu au nicio legătură cu deteriorarea musculaturii.

Cele mai frecvente cauze sunt: Leziuni la nivelul coloanei vertebrale. Probleme la nivelul nervilor. Suprasolicitarea mușchilor. Deficitul de minerale. Deshidratarea.

Circulație deficitară în zona mușchiului afectat. Compresia unui nerv de la nivelul spatelui sau al gâtului. Alți factori care duc la apariția cârceilor sunt: Sarcina. Menstruația. Insuficiența renală. Hipotiroidismul.Anumite medicamente.

Cum procedezi când ai un cârcel – Un cârcel poate apărea în orice moment, așa că este recomandat să fii pregătit și să știi cum să procedezi în această situație. Întrebarea rămâne: cum scăpi de cârcei?

Măsuri de prevenire înaintea activităților fizice – Suprasolicitarea musculaturii este unul dintre principalii factori care declanșează contracțiile musculare involuntare. Tocmai de aceea este indicat să iei anumite măsuri de prevenire înainte de practicarea exercițiilor fizice.

Încălzește-ți toate grupele musculare, mai ales în zona pe care intenționezi să o antrenezi. Hidratează-te bine înainte, în timpul și după practicarea activității fizice. Nu mânca alimente greoaie. Dacă vrei să mănânci ceva, fă acest lucru cu cel puțin 2 ore înainte de antrenament.

Evită să bei cafea sau băuturi alcoolice. Despre cârcei si prevenirea acestora. Există mai multe modalități de a ameliora contracțiile musculare involuntare. Iată care sunt cele mai ușoare și mai practice metode.

Masarea mușchiului afectat – Aceasta este una dintre cele mai frecvente modalități de a trata cârceii. Un masaj este foarte ușor de făcut și oferă multe beneficii.

Pentru început, așază-te într-o poziție confortabilă, în funcție de zona în care a apărut cârcelul. Masează circular mușchiul afectat cu o singură mână, aplicând o presiune moderată. În acest fel, stimulezi circulația sanguină, ajutând mușchiul să revină la starea sa normală.

Căldură – Aceasta este o altă alternativă minunată pentru a combate crampele musculare, mai ales dacă acestea țin foarte mult timp. Căldura poate fi aplicată în mai multe moduri:

Fă un duș cald: Fierbințeala apei atenuează treptat contracția involuntară. Combinația de apă fierbinte și aburi poate fi foarte eficientă.

Comprese cu apă fierbinte: Înmoaie un prosop sau o cârpă în apă fierbinte și aplic-o direct pe zona afectată pentru a ajuta mușchiul să-și revină.

Bea multă apă – Întrucât una dintre principalele cauze ale cârceilor este deshidratarea, soluția este foarte simplă: bea mai multă apă! În acest fel, nu numai că tratezi cârceii, dar îi și previi.

Când ai un cârcel, trebuie să bei cel puțin o jumătate de litru de apă. Totuși, este bine de știut dacă acea contracție s-a produs în timpul unui exercițiu fizic. În acest caz, cârcelul este în mod cert cauzat de deshidratare.

Alte informații utile despre cârcei – Cârceii reprezintă o problemă comună. Indiferent de disconfortul pe care îl produc în organism, aceste contracții musculare nu durează mai mult de maxim 10 minute. Dacă nu îți revii în acest interval, este recomandat să mergi la medic pentru ca acesta să examineze mușchii afectați.

Sursa: Doza de sanatate