Drama prin care trece Mihai, elevul de la „Sfânta Vineri” diagnosticat cu cancer: “Mă doare, dar nu pot să mă plâng cand îi văd pe ai mei disperați” FOTO

Când ai 14 ani, toate orizonturile încep să se deschidă. Aștepți să îți faci buletinul, te pregătești pentru admiterea la liceu, încep să apară și primii fiori ai iubirii.

Poate, tot acum, și primele curiozități legate de o țigară… Ești la momentul în care titulatura de „copil” ți se transformă în cea de „adolescent”. Pentru Mihai Anghelescu, acest început a venit însă cu un munte de probleme.

O boală grea, parșivă care i-a îndreptat pașii către o materie pe care niciun copil n-ar trebui s-o cunoască: cancerul. A fost diagnosticat cu tumoră la ficat, dar problemele sunt mult mai multe, din câte ne-a mărturisit mama adolescentului.

O veste pe care adolescentul, elev în clasa a VIII-a, la Școala „Sfânta Vineri” din Ploiești a acceptat-o ca atare. Cel puțin, în ochii părinților pe care i-a văzut puși la pământ de un astfel de verdict.

În esență, însă, n-ai cum să rămâi la fel când îți vezi tot universul, toate visurile strivite, când nu ai siguranța reușitei tratamentului, când bucuriile de altădată au fost înlocuite cu veștile medicilor când anunță că răspunzi bine chimio-terapiei.

-„Te doare, Mihai?“, l-a întrebat un prieten.
-„Mă doare, mă doare tot timpul, dar nu pot să mă plâng când îi văd pe mami și tati disperați de situația mea“, i-a răspuns Mihai în șoaptă.

Dintr-un copil sănătos, cu niște banale răceli, Mihai a fost diagnosticat în 2017 cu un chist la ficat. După tratamentul prescris de medic, totul părea să fi revenit la normal. În clasa a VIII-a, adolescentul a început pregătirea intensivă pentru admiterea la Colegiul Militar din Breaza.

În urma efortului depus la sport, Mihai a început să aibă primele simptome care-i spuneau că e ceva în neregulă. Stările de vomă, de oboseală continuă, de rău și, mai apoi, umflarea ficatului i-au adus cel mai crunt diagnostic pe care-l pot auzi un copil și părinții acestuia: cancer.

O boală care înainte de a te omorî fizic, te termină psihic. Gândurile negre, teama față de durere și de moarte, mila pentru părinții care suferă pentru fiecare strop de durere te macină puțin câte puțin.

Simți urletul sufletului, dar pentru cei din jur trebuie să afișezi o față senină, resemnată. Să le asculți încurajările și glumele forțate, uneori, și să schițezi un zâmbet prin care să le confirmi că ești atent la ce spun ei…

Lupta pentru o nouă viață

Diagnosticul primit la începutul lui 2019 s-a transformat în „biletul“ pentru internările interminabile și chinuitoare la Institutul Oncologic din Brașov.

Mihai Anghelescu nu vrea să se împace cu boala și gândurile negre. Vrea să lupte, să scape de sabia de deasupra capului cu care trăiește de aproape trei luni, să creadă în șansa lui, să revină la școală. De altfel, la ea nici n-a renunțat. Se pregătește în continuare acasă, la spital.

„E un copil bun, n-am avut niciodată probleme cu el. A fost văzut și de un psiholog și ne-a spus că este ok. Este optimist în privința reușitelor de vindecare. Noi suntem distruși, dar luptăm alături de el“, ne-a declarat Maria Anghelescu, mama lui Mihai.

Singura lui șansă este un transplant de ficat, dar, până atunci trebuie pregătit „terenul“ pentru că problemele cu care se confruntă sunt mai multe.

„Momentan, așteptăm să-i mai scadă marcărul tumoral. De la 1,3 milioane i-a coborât la un milion. Nu știu la cât trebuie să ajungă. Doctorii ne spun să avem răbdare“, a completat mama lui Mihai.

O răbdare tot mai chinuitoare, o răbdare care-i dă timp adolescentului să se întrebe „de ce eu?“.

Lucian, coleg de clasă și prieten foarte bun, este cel care-l ține la curent cu tot ceea ce se mai întâmplă pe la școală. A fost lângă el încă de la primele stări de rău, dar a crezut că sunt pasagere. În momentul în care a primit vestea a plâns în hohote.

„Mi-e ca un frate. Am fost la el de atâtea ori, am mâncat de aceeași farfurie. E greu de crezut, de acceptat. Se pare însă că el e mult mai puternic decât noi. Vorbim tot timpul, e preocupat de școală. Îl așteptăm să revină în colectiv“, ne-a spus Lucian.

„Împreună pentru Mihai“

Șocați de vestea primită, colegii lui Mihai au conștientizat că ei sunt o echipă și dincolo de școală. Iar dacă un coechipier are o zi mai proastă, ceilalți îi sunt alături, îl sprijină și împreună vor fi învingători.

Au vrut ca primăvara să fie și pentru Mihai momentul renașterii. Are nevoie de acest lucru mai mult decât oricare dintre ei, în această grea încercare. Au gândit și pus la punct împreună cu coordonatorul de proiecte și programe educaționale al Școlii „Sfânta Vineri“, Rodica Alexandrescu, un târg caritabil „Împreună pentru Mihai“, în cadrul căruia vând mărțișoare și felicitări.

Multe dintre aceste obiecte sunt lucrate chiar de ei și de către elevi ai Școlii „B.P. Hasdeu“ Câmpina.

Târgul se desfășoară în intervalul 1-8 Martie, în foișorul din curtea școlii, între orele 11-13. Banii strânși din această acțiune vor fi destinați tratamentelor costisitoare ale lui Mihai.

„Copiii au fost dornici să ajute. S-au mobilizat de la toate clasele. Sperăm să se facă bine și să revină cât mai curând la școală“, ne-a declarat Rodica Alexandrescu.

Donațiile se pot face și direct în conturile deschise pe numele mamei lui Mihai, Maria Magdalena Anghelescu, la ING Bank:
CONT LEI: RO65INGB0000999908616154
CONT EURO: RO68INGB0000999908619786

Foto: Liliana Maxim și arhiva personală Maria Anghelescu

Mihai după diagnostic și ședințe de chimio-terapie

Mihai, înainte de diagnostic