Există 5 etape ale iubirii. Din pacate cele mai multe cupluri se despart dupa a 3-a

Pentru fiecare dintre noi, dragostea este o experienta personala, diferita, dar exista anumite etape ale relatiei, prin care trecem cu totii.

O echipa de psihologi, coordonati de Linda Linda Papadopoulos, a rugat mai multi voluntari sa completeze un test prin care sa arate care sunt adevaratele lor sentimente pentru partener.

Pentru a afla cat de mult este influentata viata unei persoane de acest sentiment, cercetatorii i-au intrebat pe voluntari detalii despre stilul lor de viata si despre comportament.

Astfel, psihologii au stabilit 5 etape distincte intr-o relatie. Fiecare etapa poate fi retraita pe masura ce relatia evolueaza.

1. Prima etapa, numita „fluturasi”, dupa senzatia de „fluturasi in stomac” care apare la primele intalniri, este dominata de atractie si mandria de a fi cu persoana draga. Multe persoane slabesc in aceasta etapa (30% dintre cei chestionati) si nu prea mai sunt productivi la munca.

Tot in aceasta perioada corpul nostru secreta o cantitate mai mare de hormoni – estrogen si testosteron. De aceea apare si o crestere a libidoului, raportata in 56% din cazuri.

Multe persoane sunt asa de indragostite incat uneori uita chiar sa manance, spune Linda Papadopoulos.

2. Etapa a doua este construirea relatiei, un fel de „luna de miere”. Acum partenerii invata mai multe unul despre altul, iar corpul incepe sa secrete anumite substante numite monoamine, care duc la cresterea ritmului cardiac si la o senzatie de bucurie, de placere. Efectele sunt similare celor produse de droguri.

Partenerii se gandesc mereu la relatia lor si apare un sentiment care poate fi descris drept „anxietate fericita”.

In aceasta perioada 44% dintre persoane au declarat ca au insomnii si 29% ca nu se mai pot concentra la alte activitati.

3. Etapa a treia este asimilarea. Este momentul in care partenerii se gandesc la viitorul relatiei lor, incep sa-si puna intrebari, ceea ce duce la o crestere a nivelului de stres. Practic, partenerul incepe sa fie asimilat in propria viata.

4. In a patra etapa are loc unul din cele mai importamte momente: sinceritatea, deschiderea fata de partener. Acum fiecare isi arata adevarata personalitate, lucru care va duce din nou la stres si la anxietate.

Aproximativ 15% dintre voluntari s-au simtit vulnerabili in acest moment, pentru ca nu se mai ascundeau, nu mai lasau impresia ca totul este bine, ci spuneau adevarul.

Daca pana acum relatia insemna numai fericire si placere, din momentul in care devine mai serioasa apare indoiala, grija.

5. Ultima etapa este stabilitatea. Daca un cuplu reuseste ca treaca prin caruselul de emotii al primelor etape, acum se va putea bucura de incredere si intimitate.

Apare din nou sentimentul de fericire, iar atasamentul dintre cei doi este cimentat de un hormon puternic, produs de obicei in timpul orgasmului, vasopresina. Si oxitocina are un rol important – adanceste atasamentul dintre parteneri.