GULIA, plină de beneficii – cum o consumăm corect

Gulia, una dintre legumele vitalizante ale primăverii, se prezintă cu o compoziţie bogată în elemente nutritive importante, care aduc numeroase beneficii sănătăţii umane.

Pe lângă proprietăţile alimentare, gulia prezintă şi numeroase calităţi terapeutice.

Bogăţie de elemente nutritive

Acest aliment sănătos, cu proprietăţi asemenatoare verzei, napului, conopidei, broccoli, lobodei verzi, şteviei şi sfeclei, reprezintă o sursă valoroasă de vitamina C, vitaminele A, E, B, K, minerale (fosfor, fier, zinc, potasiu, magneziu, calciu, cupru), de acid folic, luteină, dar şi fibre dietetice.

Conţine apă în proporţie de peste 90%, iar glicozinalatul din a sa compoziţie are activitate anticarcinogenică, determinând totodată, gustul şi aroma caracteristică.

Cum o consumăm

Este de preferat ca gulia să fie consumată crudă sau în sucuri, având un gust asemenator cu cel al conpoidei şi verzei. După decojire (cele mici, de 2 – 3 cm. pot fi consumate cu coajă) ea poate fi savurată precum un măr sau dată prin răzătoare cu puţin ulei de măsline şi suc de lămâie într-o salată delicioasă.

Pe de altă parte, gustul dulce – acrişor este ideal în combinaţie cu alte legume : se rade gulia şi se amestecă cu varză crudă (sau murată), se sărează şi se acreşte cu suc proaspăt de lămâie.

Desigur, gulia poate fi şi gătită, sub formă de piure, prăjită (asemenea cartofilor prăjiţi), coaptă în cuptor, adăugată în ciorbe sau chiar murată.

Pentru a beneficia de efectele benefice ale guliei, se consumă zilnic 200 – 300 gr. de gulii proaspete sau sub formă de suc, în cură de 7 – 14 zile.

Întăreşte sistemul imunitar

Bogată în vitamine şi minerale, gulia activează metabolismul cellular şi fortifică sistemul imunitar.

Consumul regulat al guliei combate, de aseemenea, infecţiile virale.  Pentru aceasta se consumă sirop de gulie, care se poate obţine prin tăierea unei gulii în jumătate, se scobeşte la mijloc, se umple cu miere şi se consumă sucul rezultat.

Stabilizează nivelul glucozei în sânge

Consumul regulat de gulii este recomandat diabeticilor, întrucât leguma reglează nivelul de zahăr din sânge.

Menţine sănătatea oaselor şi dinţilor

Consumată crudă, în cură, gulia menţine sănătatea oaselor şi dinţilor, datorită fosforului pe care îl conţine. Pe lângă formarea şi menţinerea sănătăţii oaselor şi dinţilor, acest mineral contribuie la creşterea şi regenerarea ţesuturilor, ca de altfel, la menţinerea pH-ului sângelui.

Sucul de gulii proaspăt preparat, în combinaţie cu suc de morcov sau ţelină, este excelent pentru întărirea sistemului osos, datorită proprietăţilor tonice şi mineralizante pe care le deţine.

Gulia, bogata in elemente nutritive

Previne cancerul şi guşa tiroidă

Ultimii 13 ani de cercetare au arătat că arsenicul din gulie împiedică, indirect, manifestarea unor gene responsabile de apariţia cancerelor glandulare.

Efectele anticancerigene ale legumei se datorează, în mare parte, prezenţei derivaţilor de “arsen metaloid”, care se absorb rapid din tulpina de gulie. Cercetările au demonstrate că acizii arsenici, care ajung în glanda tiroidă în cantităţi de milionimi de gram, influenţează pozitiv celulele producătoare de hormoni, care, în organismul uman, prezintă un risc de cancerizare foarte ridicat în ultimele 3 decenii. Compuşii arsenii din gulie favorizează hrănirea învelişului acestor celule, cu un risc foarte crescut  la cancerizare.

Totodată, ‘’arsenicul’’ reduce riscul de “guşă tiroidă”, provocată de o secreţie excesivă de hormoni tiroidieni (hipertiroidism) sau, dimpotrivă, de o reducere până la “zero” a capacităţii de secreţie ori eliberare a tiroxinelor în sânge (hipotiroidism).

Previne problemele renale

Cercetătorii au demonstrat că gulia are un efect tonic asupra rinichilor, substanţele organice din compoziţia legumei reducând toxicitatea amoniacului asupra întregului ţesut renal.

Compuşii organici din tulpina de gulie alertează întreg organismul asupra apariţiei unor boli cauzate de sistemul renal, ceea ce protejează rinichii de afecţiuni.

Mai mult, aminoacizii absorbiţi de tulpina crudă de gulie favorizează, prin prezenţa lor în sânge, declanşarea unor mecanisme de reglare nervoasă a eliminării rapide a toxinelor, precum şi reglarea acidităţii urinare prin mecanisme hormonale. Astfel, prin acest efect dublu, aminoacizii din gulie scad, la femei, riscul de infecţii ale aparatului urinar cu peste 20%, iar în cazul bărbaţilor cu aproximativ 18%.

Excelentă în curele de slăbire

Cu doar 27 de calorii la 100 de grame, gulia este excelentă în curele de slăbire.

‘’Abundă’’ în vitamine şi minerale, facilitează eliminarea apei din organism, iar datorită conţinutului de fibre,  contribuie la buna funcţionare a digestiei şi colonului.

Precauţii

Cura cu gulii nu va depăşi  14 zile, deoarece poate cauza dereglări grave ale glandei tiroide.

Tratamente externe cu USTUROI – rezultate deosebite in dureri reumatice, lombare, varicoză, chelire.

Sursa: Topremedi Naturiste