Vincent e belgian, dar s-a indragostit de o romanca si s-a mutat la Caras-Severin. Acum cativa ani i-a venit o idee geniala de a face bani

Un belgian stabilit de 13 ani în România câștigă bani frumoși din ”aurul roșu” – așa este denumit șofranul, cel mai scump condiment din lume.

Loading...

Vincent de Busson era militar în armată belgiană, dar provine dintr-o familie de agricultori. De când a venit la noi în țară a crescut vaci de lapte, apoi a cultivat legume, iar din 2013 are și o plantație de șofran, care îi aduce venituri de 22.000 euro pe hectar.

Conform digi24.ro, Vincent a adus bulbii de șofran din Belgia și și-a încercat norocul pe 200 de metri pătrați. Acum are nu mai puțin de 4000 de metri pătrați și vinde șofranul cu 110 lei pe gram în România.

”Motivul principal pentru care am ales cultura de șofran este pentru că am căutat o cultură cu valoare de profit mare. Un al motiv pentru care am ales cultura de șofran este costul de transport relativ mic față de valoarea mărfii”, a declarat Vincent pentru digi24.ro.

El vinde șofran și în Belgia, cu 28 de euro gramul. Ca să ajungă aici, însă, a fost nevoit să facă o investiție serioasă. Primii bulbi au costat 17.000 de euro. Acum Vincent vinde chiar el bulbi, ca să ajute și alți agricultori din România.

Șofranul (Crocus sativus) este o plantă mediteraneană, din care se poate extrage condimentul șofran, uleiuri aromatice, precum și numeroase alte substanțe cu utilizări în medicină și alimentație.

Șofranul a fost întotdeauna cel mai scump condiment din lume. Originile nu sunt certificate insǎ par a se situa în Orientul mijlociu. A fost introdus in Europa de mauri prin Spania, la ora actualǎ fiind cultivat în Spania (La Mancha) și Grecia, Franța (cea mai bunǎ calitate), Italia, iar in restul lumii in Maroc, Cașmir,Iran (cel mai mare producǎtor) sau China. Prețul său ridicat (30 000 -40 000 euro/kg) se datorează faptului că pentru 1 kg de condiment trebuie recoltate între 130 000 si 250 000 de flori.

Florile sunt violete, cu linii purpurii. Crește din bulbi numiti `cormus` și aparține speciei Crocus. Din septembrie până în noiembrie, planta produce flori albastre-violet, cu pistile lungi, roșii. Frunzele, care sunt asemănătoare firelor de iarbă, cresc în același timp in cazul unei umiditati accentuate si dupa deschiderea florii pe timp de seceta, aceasta fiind o regula generala de la care abateri exista, Crocusul fiind o planta capricioasa. Stigmatele roșii conțin uleiuri esențiale, substanțe amărui și colorant galben.

Sofranul este si un medicament, ale carui proprietati terapeutice au fost cunoscute inca din antichitate. Efectele sale sunt apreciate si astazi in medicina moderna: consumul alimentar cu sofran actioneaza benefic asupra inimii, a aparatului respirator, este un antioxidant natural, contracarand formarea tumorilor. Are proprietati anitinflamatorii (tincturi), fiind si un bun digestiv.

Arabii, cei mai mari consumatori de șofran, îl folosesc la aromatizarea mâncarurilor din miel, oaie, pui, orez. În Franța este indispenabil pentru bouillabaisse, în Italia pentru risotto, în Spania pentru paella. Țări ce importă șofran: Arabia Saudită, Kuweit, SUA.