Incredibila origine a Cristinei Ţopescu!Se trăgea dintr-o familiede nobili veneţieni!A făcut mărturisirea cu câteva zile înainte să moară

CristinaŢopescu se trăgea dintr-o familie de nobiliveneţieni,după cum a dezvăluit chiar ea.

Loading...

Cristina Ţopescu se trăgea dintr-o familie de nobiliveneţieni, ea aflând acest lucru de labunicul ei.Pe 9 decembrie 2019,cu puţin timp înainte să moară, Cristina a văzut latelevizor o emisiune despre degradareaVeneţiei.

„Mă doare căVeneția (de unde puțin mă trag și eu)se zbate să trăiască.Am vazut in seara asta un documentarsuperb si tot atat de trist despre Veneția, orasul acesta unic in lume care moare sub ochii nostri.Dar, maiales, sub ochii indurerați ai venetienilor. Sa vaspun ceva (nu ca ar fi mare lucru!) ce n-am mai spus inmod public niciodata:

bunicul meu, FelixȚopescu, cavalerist pe vremea Regelui, campionde echitație olimpic și european, mare iubitor de căluți șide toate necuvântatoarele, ținea ascuns de comunisti, undeva, in apartamentul lui minuscul de la Sala Palatului,blazonul familiei din care zicea el ca ne tragem. Blazonul familiei Grimani, descendenti ai Dogilor deVenezia.

Există si acumPalazzo Grimani. Strabunica (sau bunica, nu mai stiu) bunicului meu era o Grimani, care, refugiata in Romania, l-a luat de barbat pe olteanul Țopescu”, a mărturisitCristina.

„Râdeam tot timpul cand, mândrunevoie mare,bunica-meu imi povestea din ce familienobila ne-am trage noi si ce sânge albastru ne curge prin vine.Aristocrata Grimani si olteanul Țopescu, muream de râs:)))

Bunicul nu eradefel fericit de reactia asta a mea decopil care nu-și apreciaza originile,ba chiar o mai și ia în râs.Uneori mă intreb unde o fiblazonul ăla pastrat de bunicul cu atata grija. L-am vazut si eu, dar numai stiu nimic de el. Si,totusi in seara asta,mi-a plâns sufletul pentru Veneția, orasul invadat de sute de mii de turisti anual, intimp ce venetienii au mai ramas doar vreo58.000. Orasul asta pe ape, de orara poezie,se stinge sub ochii lor.

Își striga disperarea, fac proteste, cermasuri ale autoritatilor care sa nu lase Venetia sa moara.Când acosteaza, mai nou, vase de croaziera gigantice care aduc la randul lor alte multe mii de turisti, venetieniile striga: nu va mai ganditi doar lainteresele voastre personale,nu va mai ganditi doar la bani, Venetia moare din cauza lacomiei voastre,Venetia e unica in lume si voi o ucideti!”, acontinuat Cristina.

Cristina Ţopescu se trăgea dintr-o familie de nobili veneţieni: „O fi şiglasul sângelui”
„Nu ii blameaza pe turisti, venetienii inteleg ca orice om din lumea asta isi doreste sa le vada orasul macar o data in viata, ei striga si se revolta impotriva unei industrii turisticesufocante cu toate excesele si kitschurile ei, lestriga in fața, disperati: nu ne omorâți orasul, nu ne aduceți si vase mari de croaziera care ne polueaza si inundaorasul.

Ați vazut prin ce a trecut frumoasaVeneție de curand, nu?Nu v-a intristat si pe voi, chiar daca nu ați avut stramosi peacolo?Eu una m am hotarat sa nu ma mai duc la Venetia decat in extra sezon,atunci cand nu prea semai inghesuie turistii, atunci Venetia cred ca e și mult mai frumoasa și mai fericita, vreau sa learat respectul meu, în felul asta, venetienilor. Dar,da, imi doresc sa mai vad o data,macar o data,Venezia, cu z, cum îi spun italienii.

Poate ca totusibunicul meu nu fabula, nu cred,nu era genul,poate ca am și cevasange italienesc.Am invătat italiana in 6 luni si amluat 10 la admiterea in facultate, cand ma duc in Italia,ma simt ca acasa,acum mai sunt siromanii mei acolo și sunt multi. Și uiteca ma doare atât de rău ce se intamplacu Venetia, o fi ceva…o fi si glasul sangelui, nu stiu…”, a încheiatCristina.