Inscripţie despre Dumnezeu, regăsită în Egipt

Ostraca Kuntillet Ajrud, una dintre cele mai vechi şi mai importante mărturii arheologice despre religia poporului Israel din Vechiul Testament, a reapărut în Egipt.
Ostraca datează din secolul al VIII-lea î.Ch. şi conţine una dintre cele mai vechi referinţe cu privire la Yahweh, Dumnezeul evreilor menţionat în Biblia ebraică. Inscripţia se referă, de asemenea, şi la Aşerah, o cunoscută zeiţă din lumea orientală antică, notează Semenele Timpului si bib-arch.org/news.

Artefactul a fost descoperit de arheologul evreu Ze’ev Meşel, în anii 1970, în timpul săpăturilor arheologice de la Kuntillet Ajrud, în estul Peninsulei Sinai. Oferită autorităţilor egiptene, în 1979, în timpului acordului de pace dintre Israel şi Egipt, ostraca a dispărut timp de câteva decenii.

Dr. Francesca Stavrakopoulou, lector în cadrul Departamentului de Teologie şi Religie al Universităţii Exeter, a stârnit dezbateri prin susţinerea ideii că Dumnezeu a avut o soţie. Argumentul adus de Stavrakopoulou a fost chiar ostraca de la Kuntillet Ajrud, în care sunt menţionaţi atât Dumnezeu, cât şi zeiţa Aşerah. Teoria sa contrazice textele Bibliei în care idolatria este condamnată şi în care Dumnezeu Îşi afirmă singularitatea (Exodul 20:2, 3).

Ostraca este un ciob de ceramică folosit în Antichitate pentru diverse inscripţii.

(Foto: dailymail.co.uk)