Îți poți pierde chiar vederea, pielea se usucă, răcești des. Probleme declanșate de lipsa acestei vitamine importante

Vitamina A este o vitamină liposolubilă, cu multiple roluri în organism. Este responsabilă pentru producerea rodopsinei (pigmentul necesar vederii nocturne), dar contribuie și la sănătatea dinților, a unghiilor, pielii, părului. Totodată, carența de vitamina A este una din principalele cauze ale pierderii vederii, sau altfel spus a diminuării acuității vizuale la întuneric.

Acesta oferă protecție mucoasei bucale, stomacului, dar și sistemului respirator. Este un adevărat aliat al organismului în convalescență, ea ajutând la vindecarea rapidă a infecțiilor sau a inflamațiilor, mentioneaza Doctorul Zilei

De asemenea, vitamina A este un real antioxidant, reușește să asigure un bun control al colesterolului. Totodată, este o vitamină care facilitează asimilarea calciului, sprijină formarea globulelor albe, contribuie la formarea anticorpilor.

Carența de vitamina A este una din principalele cauze ale pierderii vederii, sau altfel spus a diminuării acuității vizuale la întuneric. De asemenea, persoanele care au o deficiență a acestei vitamine vor avea tot felul de infecții, inclusiv dentare precum este gingivita. Atenție! Carența de vitamina A duce în timp la instalarea anemiilor severe.

Cum recunoști carența de vitamina A:
  • Are loc o scădere a acuității vizuale. Mai exact, o persoană care poartă de regulă ochelari, de exemplu este mioapă iar dioptriile sale variază mult an de an, este foarte posibil să aibă o carență de vitamina A.
  • Crește riscul pentru probleme ale aparatului digestiv.
  • Pielea se usucă, nemaifiind elastică. Pielea devine uscată. Persoana în cauză are risc pentru apariția unor afecțiuni cutanate inflamatorii. Unele studii susțin că apariția coșurilor și a punctelor negre este asociată și cu lipsa vitaminei A.
  • Infecții respiratorii dese.
  • Anumite probleme ale aparatului reproductiv, la femei. Iar dacă o gravidă are carență de vitamina A, atunci ea are un risc crescut pentru avort spontan. De asemenea, lipsa vitaminei A are un rol important în apariția infertilității.
  • Rănile care se vindecă greu pot fi un semn al existenței unui nivel scăzut de vitamina A în corp.
Medicii spun că cea mai bună soluție pentru combaterea carenței de vitamina A este o alimentație sănătoasă, alcătuită din lactate, fructe, legume, morcovi, cartofi, spanac.