Ceaiul curăţă arterele, ajută la slăbit şi este o bună terapie împotriva stresului. Nutriţioniştii îl recomandă celor cu colesterolul crescut, persoanelor cu probleme de greutate, dar şi celor care suferă de insomnii.
Un bun calmant pentru sistemul nervos
Ceaiul verde sau de hibiscus, ceaiul alb sau cel de muşeţel sunt sortimente care vă ajută să reduceţi grăsimile din sânge. Totodată, ele accelerează metabolismul, ajutând la slăbit.
Pentru calmare, sunt recomandate ceaiurile de tei, lavandă, valeriană, coriandru, mentă, fenicul, cele din fructe de păducel şi cele din rădăcină de hamei. Spre deosebire de cafea, ceaiul nu creşte tensiunea şi nu excită sistemul nervos. Şi cardiacii pot beneficia de pe urma acestor „licori sedative”, deoarece ele irigă vasele de sânge, mentioneaza Doctorul Zilei.
Condimentetele pot completa gustul
Specialiştii în nutriţie recomandă ceaiurile fierte, în locul celor îmbuteliate, pentru a evita excesul de calorii şi zahăr. Dintre toate tipurile de ceai sunt considerate pure ceaiurile: verde, negru, alb oolong şi pu-erh.
Benefic pentru plămânii expuşi fumului de ţigară
Obţinut din frunze fermentate, ceaiul negru conţine cea mai mare concentraţie de cofeină. Este benefic şi pentru plămânii expuşi fumului de ţigară şi reduce riscul producerii atacurilor cerebrale.
Despre ceaiul alb specialiştii spun că are cele mai multe proprietăţi anticancer şi că este bun pentru slăbit, iar despre cel verde, că previne înfundarea arterelor, reduce riscul apariţiei bolilor de memorie şi pe cel al atacurilor de inimă.
Spre deosebire de cafea, ceaiul nu conţine grăsimi. Când cafeaua se încălzeşte treptat, se eliberează doi compuşi, gasol şi cafestol, care o fac mai bună la gust, dar şi mai nesănătoasă, principalul risc fiind creşterea grăsimilor din sânge. La ceai, nu există acest risc. Ca îndulcitor, mierea este cea mai bună soluţie.