Masura obligatorie in toate scolile – Adio ghiozdane grele

Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților a avizat favorabil în această săptămână o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 1/2011 a educației naționale. Propunerea, inițiată de un deputat din opoziție, prevede ca unitățile din învățământul preuniversitar să le asigure elevilor spații pentru depozitarea manualelor și a rechizitelor, inclusiv în afara programului școlar.

Loading...

Cu alte cuvinte, fiecare elev să aibă un spațiu (dulap) în care să își lase manualele și rechizitele, fără a mai fi nevoit să le ia în ghiozdan acasă și înapoi la școală. Elevul va putea astfel să ia acasă doar materialele didactice necesare pentru temele pe care le are de făcut pentru ziua următoare.

“Unitățile didactice de învățământ preuniversitar trebuie să asigure fiecărui elev în parte spații speciale, cu acces individual, pentru depozitarea manualelor, rechizitelor și a altor auxiliare didactice, inclusiv în afara orelor didactice.”, se precizează în propunerea legislativă.

Obligativitatea asigurării spațiilor respective o vor avea, potrivit documentului, directorii atât ai unităților școlare de stat, cât și particulare autorizate/acreditate, la sesizarea în acest sens adresată de “elevi, părinți și cadre didactice”.

Pentru a deveni lege, propunerea mai trebuie votată favorabil de plenul Camerei Deputaților și de Senat. Unele școli au deja astfel de spații de depozitare, dar, odată adoptată această propunere, nu va mai fi o opțiune, ci o obligație. Cheltuielile pentru dotare în cazul școlilor de stat vor fi suportate de primării, în administrarea cărora se află unitățile de învățământ preuniversitar.

“Periodic, în spațiul public apar discuții justificate privind greutatea ghiozdanelor elevilor, mai ales în cazul celor încadrați în clasele primare și gimnaziale.

Este evident că greutatea ghiozdanelor nu este adaptată capacității de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor și tinerilor și crește riscul apariției deformărilor de coloană vertebrală. Pe termen lung, specialiștii susțin că se poate ajunge până la afectarea aparatului locomotor, a celui respirator și chiar a sistemului nervos.

Pentru a-i proteja pe elevi, tot mai multe școli au decis să achiziționeze dulapuri, pentru ca fiecare copil să își poată depozita materialele necesare activității școlare zilnice (cărți, caiete, culegeri, echipament sportiv), dar acestea sunt mai degrabă excepția, și nu regula.

De exemplu, un elev de clasă primară poate avea un ghiozdan cu o greutate cuprinsă între 4 și 7 kg, în condițiile în care greutatea maximă recomandată pentru un copil de 7-11 ani nu ar trebui să depășească 2,5-3 kg.”, motivează inițiatorul propunerii legislative.