Medic chirurg: ”Acestea sunt cele mai frecvente greșeli care duc la coagularea sângelui în interior, așa apar cheagurile sau trombozele”

Hemoroizii. Cele mai indicate activități care te pot feri de ”boala corporatistului”.Viața cu hemoroizi: ce e recomandat, ce e permis, ce e interzis.

Loading...

Potrivit statisticilor, 8 din 10 persoane suferă la un moment dat de boala hemoroidală. Hemoroizii fac parte din viața noastră și, cu toate acestea, oamenii încă știu foarte puține lucruri despre ei. Rușinea exagerată, teama și lipsa cunoștințelor îi determină pe mulți să sufere în tăcere, ani în șir, relatează Doctorul Zilei.

Hemoroizii sunt vene dilatate din plexul venos hemoroidal, asemănătoare cu varicele, dar situate la nivelul canalului anal. Se formează din cauza scăderii rezistenței peretelui venos și pierderii fermității țesutului din zona respectivă. Moștenirea genetică își spune și ea cuvântul, făcând ca lucrurile să evolueze mai timpuriu, mai rapid sau mai lent. Apoi, stilul de viață contează enorm. Sedentarismul, statul ore în șir pe scaune incomode la birou, alimentația nesănătoasă, săracă în fibre și bogată în proteine, constipația, obezitatea, consumul de alcool, toate acestea declanșează boala hemoroidală chiar de la vârstă tânără.

Simptomele sunt neplăcute: durere și disconfort în timpul defecării, senzație de mâncărime, de arsură locală, sângerări și inflamații. Factorii care cauzează boala produc și complicațiile. Hemoroizii ajung să crească în dimensiuni, pot apărea suprainfecții locale, ori așa-numitele tromboze sau cheaguri de sânge. Dr. Dan Andronesi, medic primar chirurgie generală în cadrul OK Medical, vine cu sfaturi concrete pentru a evita riscurile și complicațiile, în cazul unui diagnostic de hemoroizi.

Permis și recomandat 

Consumul de fibre. „Tubul digestiv și, în special colonuml știu să reacționeze în prezența fibrelor alimentare, ele ne păstrează nouă o peristatică normală. Spre exemplu, tărâțele de psyllium au proprietatea de a-și mări volumul în intestin, devenind un compus vâscos care măreşte dimensiunea şi umiditatea scaunelor”, explică dr. Dan Andronesi. Surse bune de fibre sunt semințele de in, de chia, cerealele integrale, leguminoasele, verdeţurile, fructele şi legumele proaspete.

Hidratarea. Prezența lichidelor în stomac și intestine fluidifică materia fecală și o face mai ușor de eliminat, prevenind, astfel, constipația. E bine să bem multă apă plată, ceaiuri neîndulcite, supe, ciorbe, inclusiv iaurt, chefir.

Mișcarea. Înotul, mersul cu bicicleta, urcatul scărilor sau exercițiile aerobice stimulează contracțiile intestinale, măresc motilitatea tractului digestiv și facilitează trecerea alimentelor prin colon. Dar nici cu sportul nu trebuie exagerat. „Ar trebui să facem sport, dar totul cu măsură. Exercițiile solicitante care cresc presiunea abdominală pe perioade lungi modifică presiunea în venele de tip terminal. Peretele intern al venei se supără și produce substanțe care duc la coagularea sângelui în interior, așa apărând cheagurile de sânge sau trombozele”, avertizează expertul OK Medical.

Igiena corespunzătoare. „Pentru a preveni infecțiile, e recomandat ca după scaun să folosim puțin sau deloc hârtia igienică, pentru a nu traumatiza și mai mult zona, apoi să ne spălăm cu apă și săpun, dacă ne permit condițiile. De aceea tot mai multe toalete au bideu”, adaugă specialistul celei mai moderne clinici de diagnostic și tratament pentru hemoroizi.

De evitat

 – Statul prelungit pe scaun. „Este cazul șoferilor, taximetriștilor, corporatiștilor, persoanelor care au muncă de birou. Statul mult în fund face ca sângele să băltească în zonele joase și favorizează apariția și agravarea hemoroizilor. Recomand pauzele din oră în oră, în care să ne ridicăm și să facem câțiva pași, să ne mișcăm”, precizează expertul OK Medical.

– Consumul de alcool în cantitate mare. „Alcoolul produce vasodilatație atât pe vasele de sânge, cât și pe venele hemoroidale. Mulți pacienți relatează că după o perioadă de excese la acest capitol, au apărut modificări la nivelul anusului cu mărirea în volum a hemoroizilor și complicații”, mai spune Dr. Andronesi.

– Constipația. Hemoroizii și constipația sunt cea mai nefericită combinație posibilă. Scaunele tari zgârie mucoasa și venele hemoroidale, apar complicații, fisuri anale, dureri, tromboze, sângerări, chiar prolaps rectal. Eforturile de eliminare a scaunului pun și ele presiune pe vasele de sânge de la nivelul anusului, care se inflamează.

– Diareea. Teama de constipație nu trebuie să ne împingă în extrema cealaltă și să apelăm la laxative care dau diaree. Nici aceasta nu e de dorit când există hemoroizi. ”Scaunul se reglează printr-un regim alimentar corect, fără laxative. Acestea din urmă irită mucoasa colonului, se observă asta la colonoscopie. Iar perioadele lungi de diaree produc niște modificări, pentru că scaunul este mai acid și afectează vascularizația”, explică medicul.

– Alimentația bazată pe proteine. „Dietele moderne, de pildă dieta Dukan, care nu au incluse fibre alimentare, legume și fructe, predispun la constipație”.

 – Mâncărurile picante și fast-food-ul. Dr. Dan Andronesi explică: „Alimentele care ne pișcă pe limbă conțin niște esteri care, odată cu scaunul, ajung în zona anală unde produc modificări pe vascularizație. Mucoasa se înroșește, se produce un eritem, se mai subțiază peretele venos, ceea ce accentuează hemoroizii. Apoi fast-food-ul e o mâncare nesănătoasă, picantă, care conține puțini nutrienți, doar preparate grase, bogate în calorii, cu acțiune negativă pe tubul digestiv”.

 – Statul mult timp pe vasul de toaletă. „Eu le spun pacienților mei că toaleta nu este bibliotecă. Statul cu telefonul în mână, pe Facebook, te face să uiți pentru ce ești acolo. O defecație prelungită traumatizează anusul”, atrage atenția dr. Dan Andronesi..