Ministrul Economiei, Claudiu Năsui: „Prețurile de pe litoralul românesc sunt foarte mari”

Ministrul Economiei spune în emisiunea ”Interviurile lui Vitalie”, difuzată exclusiv online pe www.stirileprotv.ro, că economia românească își revine din criza indusă de pandemie.

Nota pentru antreprenorii români este 10. Pentru statul românesc care nu a reușit să ajute cu bani antreprenorii, nota pe care o acordă Claudiu Năsui este 6. Ministrul Economiei susține că oamenilor de afaceri li s-au spus minciuni când li s-au promis banii pentru susținerea în perioada de Lockdown. Acești bani nu erau prevăzuți, iar acum încearcă să-i găsească.

Din interviu veți afla cum vrea să depolitizeze companiile de stat și de ce totuși acceptă membri de partid în funcții de conducere în aceste companii. ”Asta înseamnă depolitizare. Dacă vine cineva care este foarte bun într-un domeniu, dar el a fost într-un partid, nu este legitim să-l poți numi?”, spune ministrul Năsui.

Claudiu Năsui anunță că nu a renunțat la taxe zero pe cuantumul salariului minim pe economie. Măsura s-ar aplica din 2022, din ianuarie, spune ministrul.

De asemenea, Claudiu Năsui spune că prețurile de pe litoralul românesc sunt prea mari, de pildă închirierea unui șezlong și că nu a fost niciodată la Mamai, ci doar în Vama Veche

Zero taxe pe salariul minim, de când?

“Zero taxe pe salariul minim” este o idee pe care o promovez pentru a reduce inegalităţile teritoriale, iar scutirea de la orice formă de bir, taxe, impozit şi contribuţie ar avea impact pozitiv foarte mare în sectoare precum agricultură şi HoReCa, a afirmat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, informează Agerpres.

Acesta a avut o întrevedere cu reprezentantele Organizaţiei Femeilor Antreprenor din UGIR (OFA UGIR) şi vicepreşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR).

“Pentru reducerea inegalităţilor teritoriale eu am o idee pe care o promovez, Zero taxe pe salariu minim. Cei mai mulţi care au plecat în diaspora, au plecat pentru diferenţele de salarizare, salariul fiind un argument foarte puternic pentru mulţi. Dacă aplicăm taxarea minimă sau zero pe echivalentul salariului minim reducem diferenţa dintre noi şi alte state. Este o idee care se implementează deja cu succes în diferite variante în mai multe locuri în lume şi, în general, în vestul Europei. Pe scurt, înseamnă să scutim de la orice formă de bir, de taxe, de impozit, de contribuţie echivalentul unui salariu minim. Această măsură ar avea impact pozitiv foarte mare în sectoare precum agricultura şi Horeca”, a spus Năsui.

La rândul său, Mirabela Miron, preşedintele OFA UGIR a precizat că doreşte să înceapă un dialog activ cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi să vină în sprijinul iniţiativelor antreprenoriale prin expertiza membrilor OFA, organizaţia fiind structurată pe domenii de interes şi având în componenţa sa specialişti în domenii precum fonduri europene, agricultură, turism şi HoReCa, ocuparea forţei de muncă, incluziune, educaţie etc.

În acest context, organizaţia a subliniat necesitatea unor platforme de comunicare pentru promovarea programelor şi proiectelor naţionale şi europene pentru IMM-uri, precum şi reducerea birocraţiei, astfel încât microîntreprinderile şi tinerii antreprenori să aibă mai multe şanse ca afacerile lor să reuşească.

De asemenea, reprezentanţii OFA au evidenţiat necesitatea introducerii unor instrumente financiare care să vină în sprijinul persoanelor care vor să înceapă o afacere, mai ales în mediul rural, aducând în discuţie situaţia persoanelor care s-au întors din diaspora care, pe baza experienţei acumulate, încearcă să îşi construiască o afacere în ţară, notează sursa citată.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, Claudiu Năsui a precizat că printre propunerile instituţiei pe care o conduce se află acordarea de instrumente financiare pentru IMM, în aşa fel încât banii publici oferiţi firmelor să îşi atingă scopul, transmite Agerpres.

În ceea ce priveşte reducerea inegalităţilor teritoriale şi încurajarea persoanelor întoarse din diaspora să înceapă o afacere în ţară, oficialul a spus că acest lucru s-ar realiza, fie şi în parte, tot prin măsura “Zero taxe pe salariul minim”.

Claudiu Năsui a avut o întrevedere cu reprezentantele OFA UGIR şi cu Radu Godeanu, vicepreşedintele UGIR. Discuţiile au vizat promovarea antreprenoriatului în mediul rural, digitalizarea, măsuri concrete de debirocratizare şi măsura “Zero taxe pe salariul minim”.