Ne apărăm copiii | Cealaltă Alexandra. O singură familie a rămas să lupte pentru dreptate

Libertatea lansează o campanie de conștientizare atât a instituțiilor, cât și a părinților. Copiii nu sunt doar cei mai fragili cetățeni ai României, ei sunt viitorul nostru. Nimic nu e prea mult când vine vorba de a apăra un copil care ne cere ajutorul. Povestea de azi e unei fete care poartă același nume cu victima monstrului de la Caracal, Alexandra, care se luptă pentru dreptate, în ciuda faptului că toată lumea le-a întors, ei și familiei ei, spatele.

  • Prim-procurorul Zăvoianu a clasat plângerea unei fetițe din Dobrun, Olt, care susține că a fost agresată sexual de șoferul microbuzului școlar: “Fapta nu există, nu e prevăzută de legea penală”
  • Există mărturii potrivit cărora bărbatul a agresat peste 10 fetițe, însă doar cinci dintre ele l-au reclamat la poliție.
  • Deși își cred copilele, care spun că șoferul le pipăie frecvent pe sâni și pe picioare, părinții din satul de lângă Caracal și-au retras plângerile, “că ne facem de râs”

Aceasta este povestea celeilalte Alexandra. O fetiță de 13 ani, din satul Roșienii Mari, comuna Dobrun, de lângă Caracal.

Pe 30 martie anul acesta, Alexandra a luat microbuzul școlar, pentru a merge la un spectacol, cu ansamblul de dansuri din comună. Șoferul microbuzului, nea Mihai, în vârstă de 60 de ani, are și un magazin lângă școală.

“Înainte de plecare, Alexandra a intrat în magazin să cumpere gumă. El s-a dat după tejghea, s-a apropiat de fetiță, i-a pus mâna pe sâni, a apucat-o de umeri și a pupat-o strâns pe obraz. A întrebat-o dacă are prieten. Fata i-a spus că nu. Atunci el a răspuns că o învață el cum să iubească”

mama Alexandrei, Aura Barbu

Fetiței i s-a făcut frică

Era într-o vineri. La întoarcere, sâmbătă, Alexandra i-a relatat mamei episodul din magazin. “El a mai făcut lucruri din astea, mi-a pus o palmă pe fund, odată. Și alte fete mi-au spus că au pățit la fel. Dar de data asta m-am temut să nu fie mai mult. Și de aceea am spus”, explică fetița.

Mama ei a pus mâna pe telefon și l-a sunat pe unul dintre agenții de poliție din comună, Teodor Preda. Acesta i-a răspuns că e pe teren, nu are timp. Să vină luni la secție. “Luni, la 7 dimineața, l-am sunat iar. Mi-a spus iar că e ocupat, să vin miercuri. Atunci am închis telefonul și am sunat la 112. A venit un echipaj în vreo 20 de minute”, spune Aura. După venirea celor de la 112, a apărut și șeful de post, Eugen Țenea, în curtea Aurei. În declarațiile din dosar, Țenea menționează că “s-a autosesizat”.

Aura a discutat cu alte mămici ale căror copii erau în aceeași situație și le-a convins să depună și ele plângere împotriva lui nea Mihai. Să vină cu fetițele la secție, să dea declarație.

Din 15 fetițe agresate, doar 5 au depus plângere: «N-au vrut să se pună rău cu primăria»

Aura Barbu știa de la Alexandra de 15 fetițe care ar fi fost agresate de șofer. Dar părinții multora au refuzat să reclame. “Unii vor să ia copil în plasament și se tem să nu le fie respins dosarul. Alții iau ajutor social și nu vor să rămână fără. N-au vrut să se pună rău cu primăria”. Soția lui nea Mihai, Victoria, lucrează ca referent superior în primărie. Una dintre fiicele lui e asistentă medicală în comună.

Din 15, doar cinci copile, cu tot cu Alexandra, au dat
declarație la secția de poliție, pe data de 3 aprilie. I.L., elevă în clasa a
IX-a acum: “Declar faptul că în mai multe rânduri Nicolae Mihai îmi punea mâna
pe sâni și picioare, ultima oară în urmă cu o lună, în microbuzul școlar”.

O altă declarație, de la M.P., elevă în clasa a VII-a:

“Nicolae Mihai îmi punea mâna pe picioare și sâni, m-a și descheiat odată la pantaloni, atingându-mă în zona intimă. (…) I-am spus mamei mele de cele întâmplate, însă, fiind plecată în Italia, la muncă, i-a zis bunicii mele să-i ceară socoteală lui Nicolae Mihai, însă aceasta nu a făcut-o, zicând că ne facem de râs”.

Nicolae Mihai a fost audiat și el ca martor. În sprijinul său a adus drept martori o vânzătoare de la
magazinul lui și un bărbat pensionat pe caz de boală psihică.

La sfârșitul lui mai, dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, pe masa procuroarei Mariana Mihaela Măceșeanu. A urmat o nouă rundă de audieri. Și atunci Alexandra s-a trezit că doar două dintre fetele care depuseseră declarație ca martor au rămas lângă ea. Celelalte și-au retras plângerile.

Citeste continuarea