Nemții plâng după muncitorii români. „Pleacă toți în Olanda, unde sunt salarii ami mari”

În Germania, cele mai multe ferme se bazează exclusiv pe muncitorii din România și Polonia. Însă, antreprenorii sunt deznădăjduiți, acum când a început sezonul recoltelor pentru anumite legume, întruct nu au forță de muncă, românii mutându-se la vecini, în Olanda

Potrivit unui documentar realizat de televiziunea germană NDR, românii și polonezii nu mai vor să recolteze sparanghelul pe salariu minim.

Olanda, noua destinație a românilor

Fermierii germani găsesc tot mai greu muncitori, după ce în Polonia au fost majorate alocațiile pentru copii, iar România înregistrează creștere economică. ”Economia românească se dezvoltă pozitiv, există mai multe locuri de muncă și mulți nu mai vor să lucreze ca sezonieri în Germania”, a declarat pentru sursa citată un expert al Camerei de Agricultură din Renania de Nord-Westfalia.

Criza muncitorilor români se simte în Saxonia Inferioară, landul în care sunt cultivate 4.500 de hectare cu sparanghel, care produce o treime din producția totală a Germaniei.

Germania simte că îi pierde pe sezonierii români în favoarea Olandei, unde salariile pentru același gen de activitate sunt mai mari.

În 2018 românii „ocupaseră” Germania

Aproximativ 700.000 de români locuiau la finalul anului 2018 în Germania, numărul acestora fiind de peste 4 ori mai mare decât în anul 2011, arată un raport al Institutului Naţional de Statistică din Germania.

Românii au devenit astfel, în 2018, a patra cea mai numeroasă comunitate de locuitori străini din Germania, după turci, polonezi şi sirieni.

Sirsa: NewsTrak