Oameni din vechime care ar fi trait 900 de ani si chiar mai mult nu apar numai in Biblie. Numeroase texte antice, care au apartinut unor culturi total diferite si fara legatura unele cu altele, atribuie stramosilor nostri o longevitate care astazi ni se pare imposibila.

Aceste cifre socante au determinat multi cercetatori sa puna la indoiala modul cum numarau anii predecesorii nostri, unii socotind chiar ca varstele mentionate in texte stravechi aveau o valoare strict simbolica, noteaza portalul Mixtuf.

Dar orice ipoteza si-a gasit de fiecare data contra-argumente greu de contrazis. Cel mai frecvent dintre acestea se refera la ipoteza ca inteleptii antichitatii numarau anii dupa alte criterii, decat cel al ciclului solar.

Reluand calculul dupa un ciclu lunar, a rezultat ca Adam n-a trait 930 de ani conform traditiei, ci numai 77 de ani, iar Matusalem vreo 80, in loc de 969, conform Bibliei.

Dar in acest caz, rezulta ca Enoh l-a conceput pe Matusalem la 5 ani si reluand informatiile despre toti acesti longevivi, aproape la fiecare descoperim cum devenea tata chiar si in leagan. Nu tine.

Ce spune matematica – Matematicienii au luat ca baza doua texte ce apartin unor culturi diferite: Biblia si lista regilor din Sumer si Akkad. Si intr-unul si in celalalt apar personaje cu varste matusalemice.

Tot facand comparatii, matematicienii au observant ca inainte de potop apar personaje cu varste mult mai inaintate decat cele de dupa potop. Chiar si regii de dinaintea potopului traiau mai mult decat cei de dupa diluviu.

De altfel, este usor sa faci aceasta constatare, urmarind personajele din Biblie: Adam a trait 930 de ani, Neah 500 de ani, iar Avraam (dupa potop) 175 de ani.

Un specialist de la Brandeis University, SUA, a observant ca un rege aflat pe lista Sumer si Akkad, pe nume Ethan, desi apartine perioadei de dupa potop, traise 1.560 de ani. Dar, facand o verificare aritmetica, a constatat ca aceasta varsta corespunde cu insumarea varstei sale cu cea a unor predecesori ai sai.

Pe de alta parte, expertul Artur Mendes din Texas a observat ca declinul sperantei de viata a oamenilor de dupa potop se coreleaza cu rata disparitiei unor organisme, supuse din diferite motive radiatiilor si influentei substantelor toxice. Sa fi intervenit oare factori naturali care au modificat durata de viata a oamenilor?

In ziua de astazi – Despre centenarii contemporani se spune ca cei mai multi provin din zone rurale, chiar izolate, de obicei muntoase. Dar sunt si exceptii notorii. Regina-mama Elisabeta, mama actualei regine Elisabeta a II-a a decedat cu putin inainte de a implini 102 ani.

Se spune de asemenea ca longevivii se afla printre nefumatori si nebautori. Dar presa relata acum vreo patru decenii cazul unui locuitor din Caucaz care a murit cu putin inainte de a implini 109 ani.

S-a mai comentat la timpul sau si faptul ca in zona erau multi longevivi (nu neaparat centenari), iar unul din alimentele nelipsite din meniul lor zilnic era iaurtul din lapte de iapa, asa numitul „kumys”. S-a comentat, dar nu s-a dovedit nimic.

In 1966, un oarecare Narayan Chuadhary din Nepal era recunoscut ca avand varsta de 141 de ani, dar nu poseda un act de nastere, iar varsta nu-i era confirmata decat de rude. Acelasi lucru se intampla si azi cu numerosii centenari din Caucaz, bautori de kumys.

Persoana cea mai in varsta cu acte in regula consemnata de statistici este frantuzoaica Jeanne Calment, care a decedat la 4 august 1997, avand varsta de 122 de ani si 164 zile. Si care n-a baut niciodata iaurt de iapa.

Intorcandu-ne la trecutul indepartat
Dar, asa stand lucrurile cu centenarii zilelor noastre, se pune pe drept cuvant problema cata baza putem pune pe varsta patriarhilor consemnati in scripturi sau in lista regilor din Sumer si Akkad, documente transcrise de mai multe ori pana astazi si traduse de fiecare cum s-a priceput.

Gandind asa, am putea arunca toata traditia in derizoriu, daca cercetarile facute pe unele schelete umane stravechi n-ar sta marturie pentru anii indelungati pe care le-au trait acestea, poate chiar de ordin centenar, in orice caz incomparabil mai mult decat speranta la viata de acum un secol, vreo 40 de ani.

Pana la urma, ramanem deceptionati afland concluzia expertului de la Brandeis University, publicata in presa americana: este foarte posibil ca Matusalem sa fi trait cu adevarat 969 de ani. Posibil, dar nu probabil.

Indiferent ce au descoperit acesti oameni de stiinta noi credem ce scrie in Sfintele Scripturi, credem Biblia si o aplicam in viata noastra de credinciosi. Minunat este Dumnezeu.