Pana la sfarsit te voi iubi. Iubirea impresionanta dintre doi lei

Povestea de iubire dintre Juma si Shiba este una plina de emotie. Leul si leoaica au fost timp de 21 de ani de nedespartit, numai moartea reusind sa-i separe. Batranul leu, bolnav, a fost eutanasiat de veterinarul gradinii zoologice din Pittsburgh.
Pe toata perioada agoniei leului, leoaica nu l-a parasit nicio clipa, parca incercand sa-i aline intr-un fel suferinta.

“Cand ii priveam pe Juma si Shiba aveam senzatia ca privim un cuplu casatorit de ani de zile. Cei doi erau mereu impreuna. Chiar si noaptea dormeau unul langa celalalt. Cand artrita nu i-a mai permis lui Juma sa urce pe platforma unde dormeau, Shiba a renuntat si ea sa mai doarma acolo si s-a mutat in locul amenajat pentru el”, a declarat un ingrijitor al gradinii zoologice.

“Cred ca ea a simtit ca Juma nu se simte bine. A stat numai cu el pana cand leul a murit. Isi petrecea ore bune pazindu-l si parca plangandu-l. Dupa ce leul a murit, ea a stat cateva zile bune izolata, acum, insa, pare sa-si revina incet”, a mai spus ingrijitorul de la zoo.

Iata mai jos o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre lei. Ragetul unui leu se poate auzi si de la 8 km distanta. Este a doua felina ca marime dupa tigru. Prin raget acestia isi stabilesc drepturile teritoriale sau cheama membrii rataciti. Femela are nevoie de aproximativ 5 kg de carne pe zi, iar masculul de minimum 7 kg.

Femelele sunt cele care in mare parte vaneaza. 85-90 % din prada este capturata de femele, in timp ce masculii stau sa pazeasca teritoriul. In salbaticie, leul traieste 12-15 ani, iar in captivitate atinge si varsta de 25 ani.

Meniul lor consta in zebre, antilope, girafe, bivoli si uneori rinoceri si hipopotami. Astazi mai pot fi gasiti in desertul Sahara si in unele zone de est si sud ale Africii.

Este singura specie de felina mare sociabila; traieste in grupuri de cate 15 membri, uneori fiind formate chiar si grupuri de 40 de membri. In grup, cel mai adesea este un mascul matur, sau uneori 2-3, restul fiind doar femele si pui. Masculii ce au coama mai inchisa la culoare, atrag mai mult femelele. Gestatia dureaza 3 luni in urma careia se nasc intre 1 si 5 pui.

Puii de leu nu pot rage pana la varsta de 2 ani. In jurul varstei de 3 ani, masculii sunt alungati din grup si adesea isi formeaza propriile grupuri. Leul African doarme si pana la 20 de ore pe zi. Datorita ghearelor, se pot urca cu usurinta in copaci. Spre deosebire de alte feline, leul vaneaza in grup, inconjurand prada. Sunt mai mult animale nocturne, noapte vanzeaza de fel, iar ziua se odihnesc.

Isi marcheaza teritoriul ca si leopardul si jaguarul, prin urina si fecale, dar si prin sfasierea scoartei copacilor. Puii au pete inchise de culoare pe blana, asemanatoare cu cele ale leoparzilor, insa pe masura ce cresc, acestea dispar. Exista si exemplare de lei albi, locuitorii savanelor considerandu-i fiinte divine. Acestia exista in captivitate, iar in anul 2004 erau in numar de 30. In prezent, numarul lor a crescut considerabil.