Pelinul este o plantă străveche cu o mulțime de promisiuni de sănătate – iată ce trebuie să știți înainte de a o încerca

Planta a fost folosită în scopuri medicinale de mii de ani, cu utilizări înregistrate în Imperiul Roman, precum și în timpul dinastiei Han din China. Printre utilizările tradiționale se numără tratarea malariei, ajutarea creșterii părului și chiar promovarea unei durate de viață mai lungi. Cercetătorii actuali explorează potențiala sa eficacitate în tratarea

unor boli precum boala Crohn și malaria. Și, deși cercetările sunt puține și sunt necesare mai multe studii clinice pe oameni, există câteva posibile beneficii ale pelinului care fac să merite să îl aveți pe radarul dumneavoastră pe bază de plante.

Pelinul este folosit pentru diverse probleme de digestie, cum ar fi pierderea poftei de mâncare, stomacul deranjat, bolile vezicii biliare și spasmele intestinale. De asemenea, pelinul este folosit pentru tratarea febrei, a bolilor de ficat, a depresiei, a durerilor musculare, a pierderilor de memorie și a infecțiilor cu viermi; pentru a crește dorința sexuală; ca tonic; și pentru a stimula transpirația. Pelinul este folosit pentru boala Crohn și pentru o afecțiune renală numită nefropatie IgA.

1. Ar putea ajuta la stimularea digestiei

În mod tradițional, pelinul a fost folosit pentru a ajuta digestia, iar un mic studiu din 2014 a găsit dovezi care să susțină această practică. Grupul de control format din 14 participanți a băut apă amestecată cu un placebo cu zahăr, în timp ce 12 persoane au băut apă amestecată cu un extract de pelin (alte 12 au ingerat apă cu gențiană, o altă plantă

amară). Studiul sugerează că ingerarea pelinului provoacă răspunsul fazei cefalice, adică modul în care corpul tău răspunde la semnalele nervoase care îți spun că este timpul să mănânci (de aceea salivezi atunci când vezi, miroși sau guști mâncare). Acest răspuns duce, de asemenea, la creșterea producției de enzime gastrice, ceea ce creează condiții mai bune pentru digestie. Totuși, acest studiu a fost realizat pe un grup mic de persoane și sunt necesare cercetări suplimentare.

2. Ar putea ajuta la gestionarea durerii

Un mic studiu clinic randomizat, controlat cu placebo, sugerează că pelinul are potențiale beneficii antiinflamatorii și de ameliorare a durerii, deoarece pacienții cu osteoartrită au raportat reduceri semnificative ale durerii după ce au luat 150 mg de extract de pelin de două ori pe zi pe o perioadă de 12 săptămâni, potrivit autorilor studiului. Autorii studiului notează că aceste rezultate sunt preliminare și că sunt necesare cercetări suplimentare.

3. Poate ajuta la gestionarea simptomelor bolii Crohn

Cercetările sunt cu siguranță amestecate în această privință. Pentru pacienții cu boala Crohn, SedaCrohn (un supliment pe bază de plante obținut din pelin de vierme) ar putea crește calitatea vieții și accelera vindecarea, conform studiilor respective efectuate în 2007 și 2010. (În studiul din 2007, s-a înregistrat o “remisiune aproape completă” pentru 65 la sută dintre persoanele din grupul cu pelin, față de doar 15 la sută din grupul placebo). Iar o meta-analiză din 2015 a 27 de studii a concluzionat că

pelinul a fost mai eficient decât placebo pentru a pune pacienții cu boala Crohn în remisiune și a-i menține acolo. Cu toate acestea, o meta-analiză mai recentă din 2017 a 29 de studii de control randomizate a concluzionat că medicamentele pe bază de plante nu au fost deosebit de eficiente în obținerea sau menținerea remisiunii clinice pentru boala Crohn și că sunt necesare studii suplimentare. O lovitură de bici, nu-i așa? Dacă sunteți interesat să explorați această opțiune, asigurați-vă că vă consultați medicul dumneavoastră.

ATENȚIE LA EFECTELE NOCIVE

Planta poate avea câteva efecte secundare potențiale grave, inclusiv hepatită, pierderea auzului și erupții cutanate. Memorial Sloan Kettering Cancer Center avertizează, de asemenea, împotriva pelinului dacă sunteți epileptic, deoarece poate chiar să inducă crize și să afecteze eficacitatea medicamentelor anticonvulsivante. De asemenea, nu ar trebui să fie luat de femeile însărcinate sau care alăptează – este considerat un abortiv, ceea ce înseamnă că ar putea induce avorturi sau pierderi de sarcină.

Uleiul de pelin este folosit, de asemenea, pentru tulburări digestive, pentru a crește dorința sexuală.

Unii oameni aplică tinctura de pelin direct pe piele pentru osteoartrită (OA) și pentru vindecarea rănilor și a mușcăturilor de insecte. Uleiul de pelin este folosit ca un contrairritant pentru a reduce durerea.

Pelinul poate fi cules (frunze și tulpini) direct din natură, sau se poate procura de la orice magazin naturist. Cea mai eficientă formă de administrare a plantei este tinctura.

Administrare – Se iau câte 10 picături de tinctură de pelin, de 3 ori pe zi. Acest tratament poate fi urmat doar de 2 ori pe an, respectiv primăvara și toamna. Ajută la regenerarea celulei hepatice și la eliminarea balonărilor. Ceaiul, pulberea și siropul de pelin: Descoperit în anul 1600 î.Hr., pelinul este una din cele mai vechi plante medicinale din istorie, folosită de greci, de romani și de dacii noștri.

 

Sursa: Agromedia