Petrer Costea: “Nu candidez la președinția României”

“Dragi romani, cu riscul de a dezamăgi pe unii dintre voi, reafirm azi ceea ce am menționat în treacăt unora dintre voi prin telefon ori email: nu voi candida la președinția României.
Mulți dintre voi mi-ați scris, m-ați sunat ori comentat pe Facebook cerându-mi să candidez la președinția României în alegerile din toamnă. Regret, dar nu o voi face. Sunt onorat de încrederea pe care mi-o acordați, însă nu pot face pasul acesta.

Loading...

Decizia de a candida la europarlamentare a fost ușoară. Am simțit o pasiune, un impuls lăuntric și o dorință apăsătoare pentru a candida. Am avut încredințarea că trebuie să candidez, iar eșecul din 26 mai nu m-a decepționat ori descurajat. Am știut și înțeles, clar și direct, că a trebuit să candidez. Am fost, împreună cu voi, o voce a rațiunii în spațiul public. care a fost auzită de sute de mii de persoane.

Am avut un mesaj clar și necesar, unul care lipsea din spațiul public și care trebuia auzit: fără valori și renaștere morală. nici România și nici Europa nu vor supraviețui. În acest sens sunt mulțumit și împăcat cu mine însumi.
Președinția României, însă, e un alt lucru. Nu simt imboldul, nici dorința de a candida. Fără o astfel de încredințare, viziune și pasiune nu mă pot angaja în cursă.

Cerințele pentru a candida la președinția României sunt și ele dificile, în primul rând necesitatea a 200.000 de semnături. V-am stresat destul cu cele 100.000 de semnături de care am avut nevoie pentru europarlamentare și ar fi și mai stresant să începem o nouă campanie pentru strângerea a 200.000 de semnături. Din fericire, însă, nu există o perioadă specifică de timp pentru strângerea acestor semnături.

Funcția de Președinte al României este una serioasă. Ea necesită persoane serioase, mature, cu experiență, integre, educate, care au trecut prin viață, care iubesc oamenii și pun interesele semenilor înaintea intereselor proprii și care sunt animați de dorința sinceră de a-și sluji semenii, nu de a li se sluji. Persoane care cunosc conjunctura europeană și internațională, care se pricep să promoveze interesele României în epoca globalizării.

Președintele trebuie să păzească democrația română, statul de drept, să promoveze domnia legii și dreptatea în țară, să lupte împotriva corupției. El ori ea trebuie să stea deasupra politicului și să fie independent de meschinăriile politice care se fac în țară.

Înțeleg, însă, că deja și-au anunțat candidatura la europarlamentare mai mulți candidați independenți.
Vă promit însă că voi monitoriza îndeaproape evoluția campaniei prezidențiale din România, pentru a determina care candidați au la inimă interesele și valorile care ne sunt dragi.
Bazinul nostru electoral, pe care l-am construit împreună în doar 6 luni de zile, nu e neglijabil. 131.000 de cetățeni morali, cinstiți și serioși, sunt un atu pentru România.

Aș putea spune, de fapt, că suntem mult mai mulți decât doar cei 131.000 care au votat. Dacă adăugăm la acest număr miile de români din Irlanda, Italia, Marea Britanie și Germania, care au dorit să mă voteze dar nu au putut, putem afirma de bună credință că am construit, împreuna, un bazin electoral de 150.000 de cetățeni.

Rămâne o preocupare permanentă a mea să găsim o modalitate ori structură pentru a menține acest bazin electoral masiv, sa prevenim dispersarea lui și, mai ales, să-l extindem.”

A declara domnul Peter Costea pe pagina domniei sale de facebook.