Povestea Sorinei, fetița de 8 ani luată cu mascații de la familia de asistenți maternali. 5 ani n-a vrut-o nimeni, acum două familii se bat pe ea!

Sorina a fost dată spre adopție când avea 3 ani. 122 de familii din România au refuzat să o adopte pe motiv că este de etnie romă. Anul trecut, un cuplu de români stabiliți în SUA și-a exprimat intenția să o adopte.

După un lung proces și multe ședințe de potrivire, instanța a decis definitiv ca Sorina să meargă în familia lui Gabriel și a Ramonei Săcărin.

Mariana Șărămăt, fosta asistentă maternală în grija căreia a stat Sorina de la vârsta de 3 ani, nu a mai vrut să o dea, acuzându-i pe părinții adoptivi că vor să facă trafic de organe. Timp de mai bine de jumătate de an, două familii s-au luptat pentru fetiță prin instanțe.

Vineri, Sorina a ajuns la soții Săcărin, după ce a fost luată de polițiști din casa familiei din Baia de Aramă, județul Mehedinți. Opinia publică s-a revoltat în urma apariției imaginilor în care se vede cum fetița este luată, în ciuda protestelor ei.

Libertatea a fost în localitatea Baia de Aramă, precum și în Craiova, unde a stat de vorbă cu ambele familii, și vă prezintă povestea completă a unui copil discriminat de unii și dorit de alții.

Au luat doi copii în plasament, au adoptat unul Soții Șărămăt au deja doi copii, dar, spun ei, și-au dorit să mai aibă unul. S-au gândit ca Mariana Șărămăt să obțină atestat de asistent maternal pentru a ușura procedura de adopție.

Asistentul maternal are prioritate la adopția copilului pe care îl ia în grijă. S-au întors acasă de la centru cu două fetițe, Andreea și Sorina. Cea din urmă a ajuns într-un centru de copii din județul Mehedinți când avea aproape 3 ani, după ce mama sa a fost decăzută din drepturi.

Șase luni mai târziu, asistenta maternală depunea cerere de adopție pentru Andreea, care i-a fost acceptată. Nu și pentru Sorina. ”Nu aveam posibilități să le luăm pe amândouă. Ne-au spus că nu avem suficiente condiții”, spune Mariana Șărămăt.

Peste 120 de familii au refuzat să o adopte pe Sorina, pentru că este de etnie romă Când a fost dată în plasament la familia Șărămăt, procedura de adopție pentru Sorina era în curs. Copiii dați spre adopție sunt introduși într-o bază de date, la fel și familiile care obțin atestate de adoptator.

În mod aleatoriu, ținând cont de niște criterii pe care le cer adoptatorii (vârstă, sex, culoarea părului etc.), este prezentată unei familii fotografia unui copil. Aceasta spune dacă vrea să îl cunoască sau nu și dacă merge mai departe cu procedura de adopție. Dacă refuză din varii motive, îi este dată o altă opțiune, adică un alt copil. Așa a fost refuzată Sorina. De 122 de familii. Motivul: este de etnie romă.

Inclusiv familia Șărămăt și-a dat refuzul în scris, în 2013 și în 2017. Prima dată după ce o familie din România a dorit să o cunoască pe Sorina, însă s-a răzgândit, și o dată când a început procedura de adopție internațională.

Fosta asistentă maternală dă vina pe DGASPC Mehedinți, care nu ar fi informat-o cu privire la adopția Sorinei și care ar fi obligat-o să semneze cele două documente. ”Da, am văzut ce semnez, dar m-a obligat să fac asta managerul de caz. Eu voiam să o adopt pe Sorina. La momentul în care am luat-o pe Andreea, nu am putut să o iau și pe ea”, susține femeia. Timp de patru ani, însă, familia nu a făcut alte demersuri, în sensul depunerii unei cereri de adopție.