Raed Arafat, averizeaza: Suntem in ceasul al 12-lea.

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a declarat ca cea mai mare problema cu
care se va confrunta sistemul de sanatate in urmatoarea perioada va fi cea a resursei umane, nu cea a aparaturii.

Loading...

„Impactul pe resursa umana, o oboseala in plus, o suprasolicitare, acesta este momentul in care suntem. Cred ca in urmatoarele patru-sase saptamani cam asta va fi situatia si poate va fi si mai greu in urmatoarele zile”, a avertizat Raed Arafat.

„Nu suntem singuri. Nici nu suntem la topul topurilor tarilor afectate. Din pacate, avem tari prietene – Belgia, Olanda, Franta – toate sunt cu un impact major asupra lor acum. Din Belgia stiu ca s-au transferat bolnavi in Olanda. Acum Olanda are si ea discutii unde transfera si cum

face, toate tarile respective trateaza aceasta problema ca o situatie de suprasolicitare, o „catastrofa”, unde solicitarile sunt mult mai mari decat posibilitatile si atunci toate tarile gasesc solutii in acest sens si se adapteaza si aceasta adaptare este prin transfer, prin realocare de paturi, prin reducerea activitatii elective, prin suplimentarea paturilor in anumite zone, deci acesta este modul de lucru peste tot”, a mai spus Raed Arafat.

“Cea mai mare problema va fi cea a resursei umane”

„Si ce ma bucura azi e ca la nivelul Curtii Constitutionale plangerea Avocatului Poporului a fost respinsa, pentru ca era cat pe ce sa pierdem si posibilitatea detasarii cadrelor medicale, care ne-ar fi introdus intr-o situatie extrem de dificila in gestionarea crizei. Prin respingerea plangerii de catre CCR, am ramas cu institutia detasarii, deci putem detasa mai departe in baza legii 136”, a mentionat Arafat.

Ce inseamna medicina de dezastre

„Medicina de dezastre inseamna sa dai sansa cea mai mare la cel mai mare numar de pacienti pentru a le salva viata, ceea ce inseamna ca in momentul in care o persoana nu mai are nicio sansa, din punct de vedere medical o asisti, o tratezi paliativ, dar nu pui resurse suplimentare, daca n-ai resurse”, a seclarat seful DSU.

„Vom veni cu o solutie, bineinteles, pentru cresterea resursei umane, urmeaza sa anuntam care va fi solutia imediata”, a promis Raed Arafat.

„Iar aici revine un rol tuturor: sa respecte regulile pe care noi le repetam de atata timp si sa le respecte si cand nu-i vede nimeni, acasa, sa nu avem petreceri, pe ascunselea, in apartamente, pentru ca nu fac decat sa agraveze situatia. E munca de echipa, e un efort comun, sa nu-i mai ascultam
pe cei care isi bat joc de aceste recomandari si de aceste actiuni, pentru ca suntem la ceasul al 12-lea acum: fie oprim situatia si incepem sa avem curba descendenta peste un timp, fie vom vedea ca situatia continua spre agravare si atunci vom face fata atat cat putem”, a mentionat Raed Arafat.

“S-ar putea sa se ia astfel de decizii pe zone”

„Avem inca in stocuri – prin eforturile si alocarea de fonduri care s-a facut – ventilatoare, materiale, echipamente, monitoare, injectomate. Putem suplimenta inca cel putin vreo 200 – 200 si ceva de paturi si inca, dupa ce se va mai livra, inca 200 de paturi, deci inca 400 de paturi de terapie intensiva, in urmatoarea perioada, pe materialele si echipamentele pe care le avem. Dar, inca o data spun, acest lucru depinde foarte mult si de resursa
umana pentru care incercam sa gasim solutii si una din solutii, la un moment dat – blamata in prima faza a pandemiei – este reducerea activitatii elective, cel putin pe alocuri, pentru a permite concentrarea pe pacientii COVID c
are necesita terapie intensiva. S-ar putea sa se ia astfel de decizii pe zone, pe locatii, pe capacitatile care exista”, a declarat secretarul de stat, scrie fabricatinromania.