Raluca Turcan explică de ce nu cresc pensiile în 2021. „N-avem o tiparniţă ascunsă la Palatul Victoria. Pensii speciale au apărut ca ciupercile după noapte”

Raluca Turcan a declarat joi că „s-a vorbit despre majorări de pensii de 40%”, însă Guvernul nu are o „tiparniţă ascunsă” pentru a realiza această creştere, în lipsa unei recalculări. Cât despre pensiile speciale, ministrul Muncii a afirmat că acestea au apărut „ca ciupercile după noapte”, însă are de gând să iniţieze un proiect pentru ca acestea să fie acordate în funcţie de contributivitate.

Raluca Turcan explică de ce nu cresc pensiile în 2021. Ministrul Muncii a afirmat că majorarea pensiilor va fi realizată anul viitor, din cauza crizei generate de pandemia de COVID-19.

„E o perioadă dificilă şi pentru că din nefericire s-au acumulat câteva probleme cronice în marile sisteme publice. În ultimii ani s-a vorbit foarte multe despre reforme şi s-a făcut foarte puţin. A existat şi o sintagmă că toţi suferim de reformită şi nimeni nu se mai vindecă”, a spus Raluca Turcan, la DigiFm.

Ministrul Muncii a afirmat că e nevoie de susţinerea investiţiilor „să creem locuri de muncă, să fie mai bine plătite şi în felul ăsta vom avea bani şi pentru pensii mărite şi salarii mai bune”.

„La partea de pensii, s-a vorbit despre majorări de pensii de 40%, dar pentru acele majorări era nevoie să se facă un prim pas – de evaluare a tuturor dosarelor de pensii astfel încât după aceea, pe formulă pe care o agreez, să poată să intre la recalculare 5 milioane de dosare de pensii. Mulţi au spus că pensiile trebuie recalculate. Cum? Dacă nu ai o evaluare?”, a menţionat Turcan.

Raluca Turcan vrea bani europeni pentru digitalizarea dosarelor de pensii. „Trebuie reintroduse într-un sistem electronic”

„Ştiu că în România există 250.000 de pensii pentru agricultori care sunt în format letric, adică dosare cu şină şi acolo sunt informaţiile de-o viaţă pentru 250.000 de pensionari agricultori. Dacă cineva îşi propune problema recalculării acestor pensii, măcar ele trebuie reintroduse într-un sistem electronic. De aceea, în acest subiect al pensiilor, am demarat evaluarea acestor dosare.

Am gândit un plan de atragere de fonduri europene în planul naţional de redresare şi rezilienţă astfel încât pe o perioadă determinată să suplimentăm personalul, să îmbunătăţim softul şi să finalizăm achiziţia de echipamente şi într-un an jumătate sper să avem toate dosarele de pensii într-un format electronic care pe o lege la care lucrăm în paralel să poate conducă la recalcularea pensiilor”, a menţionat ministrul Muncii.

Întrebată despre creşterea pensiilor, Turcan a spus că nu există o „tiparniţă ascunsă” de bani la Palatul Victoria.

„N-avem o tiparniţă ascunsă la Palatul Victoria. Avem pur şi simplu un sistem care produce bani şi un alt sistem care direcţionează bani acolo unde este nevoie de ei”, a explicat Turcan.

Sursa: Romania TV