RĂUL NU EXISTĂ, DOMNULE PROFESOR. RĂUL ESTE ABSENȚA LUI DUMNEZEU – ALBERT EINSTEIN

Citește cu atenție această istorioară, căci finalul te va surprinde realmente!

Profesorul unei universități a adresat următoarea întrebare studenților săi:

– Tot ce există este creat de Dumnezeu?

Un student a răspuns cu mult curaj:

– Da, e creat Dumnezeu.

– Dumnezeu a creat totul? – a întrebat profesorul.

– Da, domnule. A răspuns studentul.

Profesorul l-a întrebat din nou:

– Dacă Dumnezeu a creat totul, atunci El a creat și puterea răului, din moment ce răul există. Iar faptele noastre ne definesc pe noi înșine, atunci asta ar însemna că Dumnezeu e rău.

Studentul a tăcut la auzul acestui răspuns, iar profesorul se simțea foarte mulțumit. Se simțea mândru, pentru că le-a demonstrat studenților încă o dată că Dumnezeu nu există.

Un alt student a ridicat mâna și a spus:

– Pot să vă adresez o întrebare, domnule profesor?

– Desigur, a răspuns profesorul.

Studentul s-a ridicat și l-a întrebat:

– Domnule profesor, frigul există?

– Ce întrebare, desigur că există. Niciodată nu ți-a fost frig?

Studenții râdeau pe seama întrebării adresată de tânăr, însă el a continuat.

– De fapt, domnule, frigul nu există. În conformitate cu legile fizicii, ceea ce noi considerăm rece, în realitate este absența căldurii.

Zero absolut (-460 grade Fahreinheit) este lipsa totală de căldură. Toată materia devine inertă și incapabilă să reacționeze la această temperatură. Frigul nu există. Am creat acest cuvânt pentru a descrie modul în care ne simțim dacă nu avem căldură.

Studentul și-a continuat șirul de întrebări:

– Domnule profesor, întunericul există?

– Nu aveți dreptate. Întunericul nu există. În realitate el este absența luminii. Putem studia lumina, dar nu și întunericul. Putem folosi prisma lui Newton pentru a descompune lumina albă într-un spectru de culori și să studiem lungimea de undă a fiecărei culori. Dar nu putem măsura întunericul. O simplă rază de lumină poate străpunge lumea întunericului și să-l lumineze. Cum poți știi cât întuneric se află într-un anumit spațiu? Măsurați cantitatea de lumină prezentă. Nu-i așa? „Întunericul” este un termen folosit de oameni pentru a descrie ceea ce se întâmplă atunci când lipsește lumina.

În final, studentul i-a mai adresat o întrebare profesorului:

– Domnule profesor, puterea răului există?

– Desigur, așa cum am mai spus. Noi îl vedem în fiecare zi, prin crimele și violența care au loc în fiecare zi în întreaga lume. Aceste exemple reprezintă manifestarea răului.

Bineînțeles că studentul și de această dată a avut un răspuns.

– Răul nu există, domnule profesor. Răul este absența lui Dumnezeu. Este la fel ca frigul și întunericul – un cuvânt creat pentru a descrie absența lui Dumnezeu. Dumnezeu nu a creat răul. Răul nu este iubirea sau credința care există la fel ca frigul și întunericul. Răul este absența iubirii față de Dumnezeu în inima omului. Este ca frigul când apare atunci când nu există căldura și ca întunericul care apare atunci când nu există lumina.

Cine credeți că era studentul?

Albert Einstein…