REACTIA ADORABILA A UNEI FETITE CAND VEDE UN TREN PENTRU PRIMA OARA

Fericire, entuziasm si multa uimire. Este reactia unei fetite care abia asteapta pe peron venirea trenului.

Loading...

Potrivit autorului filmuletului, micuta blonda se numeste Madeline, iar visul ei de a calatori cu trenul a devenit realitate atunci cand a implinit trei ani.

Videoclipul se afla mai jos – Curiozitatea este o emotie normala, cat se poate de fireasca. Pentru Paul Ekman, unul dintre cei mai respectati psihologi din lume, ea se situeaza, alaturi de bucurie, furie, tristete, frica si dezgust, printre emotiile de baza, cu care ne nastem.

Curiozitatea ii motiveaza pe cei mici sa exploreze, sa descopere lucruri noi si, automat, sa invete. Pentru multi psihologi si specialisti este inceputul „ciclului invatarii”.

Rolul atasamentului in explorare – Pentru ca un copil sa isi manifeste curiozitatea si sa vrea sa exploreze, este important sa se simta in siguranta. Iar siguranta o da calitatea relatiei cu adultii importanti din viata lui, adica parintii.

Daca cel mic are o relatie de atasament sigur cu mama, atunci se va simti destul de protejat pentru a incepe explorarea lumii inconjuratoare. Cand atasamentul de mama este nesigur sau ambivalent, copilul fie nu vrea sa plece de langa mama, fie este dezinteresat de tot ce il inconjoara.

Cum se creeaza un atasament sigur? Ori de cate ori mama raspunde nevoilor bebelusului si este langa el sa il aline, micutul invata ce inseamna siguranta si increderea. In mama, iar apoi in lume si in sine insusi.

Ce se intampla in creier cand suntem curiosi?

Un studiu publicat in 2014 in revista „Neuron”, a investigat ce se intampla in creierele oamenilor atunci cand sunt curiosi. S-a observat ca aceasta emotie schimba chimia creierului si ne ajuta sa invatam si sa retinem mai bine informatia.

Atunci cand participantii la studiu au manifestat curiozitate, s-a observat ca li s-au activat acele parti ale creierului care sunt responsabile de placere si recompensa.

Iar creierul a secretat dopamina, un neurotrasmitator care joaca un rol important in intarirea conexiunii dintre celulele creierului implicate in invatare. Mai mult, s-a observat si o crestere a activitatii hipocampului, care este responsabil cu crearea de amintiri.