Richard Wurmbrand: Cele mai potrivite trei cereri într-o rugăciune (Dintr-o meditație biblică nepublicată)

Așa cum copilașii învață să vorbească, oamenii învață să se roage, rugîndu-se, nu citind o carte despre acest subiect.

Este „momentul rugăciunii” a o iluzie religioasă? Unui om care traversa deșertul îi era teribil de sete. La un moment dat, a trecut printr-o oază cu palmieri și o fântînă, iar o femeie scotea apă, dar el nu s-a lăsat păcălit.

Citise despre aceste miraje înșelătoare care apar în Sahara. Așa că, a trecut pe lângă acest loc plăcut fără să se oprească. De ce să- și irosească timpul cercetând o simplă iluzie? A fost găsit mort de sete, nu departe de acel loc.

Mulți se îndoiesc că rugăciunea ar avea vreo valoare practică. Unii cred că cineva poate căpăta ceea ce dorește urmărindu-și scopul sau vorbindu-le altora despre dorințele lui, nu prin apelarea la un Dumnezeu nevăzut sau poate inexistent.

Istoria a ceea ce au crezut oamenii este un cimitir de prostii care odată au fost considerate certitudini. De exemplu: Daniel Webster, discursul din Senat, 1848 la cumpărarea Californiei:

„Niciodată nu am auzit ceva, și nu pot concepe ceva, mai ridicol, mai absurd, și mai insultător pentru bunul simț decat opinia comform căreia am avea vreun câștig din cumpărarea statelor New Mexico și California. Părerea mea e că nu valorează un dolar!”

Amiralul William D. Leahy către președintele Truman, 1945, despre bomba atomică: „Este cea mai mare prostie pe care am făcut-o vreodată. Bomba nu va exploda, și vorbesc în calitete de expert în explozibili.”

Albert Einstein, câștigător al premiului Nobel a fost învinuit la început, când a enunțat binecunoscuta Teorie a Relativității ca fiind un escroc și om de știință limitat. Ar putea negarea rugăciunii să facă parte din aceeași categorie și oamenii să fie orbi la puterile ei?

În mod ciudat, Biblia vorbește despre o virtute rară și minunată: să nădăjduiești împotriva oricărei nădejdi. (Romani 4:18)

În rugăciune, ca și în alte ocazii, nu este necesar să înțelegi totul. Dumnezeu a ascuns de noi multe adevăruri. Sfântul Pavel scrie ” Daca crede cineva că știe ceva, încă n-a cunoscut cum trebuie să cunoască. ” (1 Corinteni 8.2)

Rugăciunea este foarte prețuită de cei care o practică. Unul diintre părinții creștinismului, Tertullian, a scris: „Rugăciunea este acel lucru care Îl poate cuceri pe Dumnezeu.” Omul de știință Isaac Newton spune despre rugăciune:

„Pot lua telescopul și privi milioane și milioane de kilometri în spațiu dar pot lăsa telescopul deoparte, mă duc în camera mea, închid ușa, mă las în genunchi în sinceră rugăciune, și pot vedea mai bine Cerul și mai mult din Dumnezeu decât prin toate telescoapele sau alți intermediari materiali de pe Pământ.”

Mai mult, el spune, „Toate descoperirile le-am făcut ca răspuns la rugăciunile mele.” În timpul Războiului Civil din Statele Unite unul din musafirii președintelui Lincoln nu putea să adoarmă.

Auzind zgomote înăbușite din camera unde credea că se retrăsese președintele, s-a dus să cerceteze. Ușa era întredeschisă, și l-a putut vedea pe Lincoln îngenunchiat în fața unei biblii cerând lui Dumnezeu:

„O Doamne, Tu care L-ai ascultat pe Solomon când Îți cerea să-i dai înțelepciune. Ascultă-mă și pe mine și salvează această națiune!” Astfel se ruga omul care a abolit sclavia.

Rugăciunea Domnului ne învață cum să ne rugăm cu adevărat. Să ne concentrăm la aceasta. Să ne imaginăm că un înger apare și ne îndeplinește trei, cele mai importante dorințe. Cu toate că repetăm adesea Rugăciunea Domnului, câți dintre noi își exprimă cu sinceritate unui astfel de înger următoarele dorințe:

a.Sfințirea numelui lui Dumnezeu;

b.Sosirea împărăției Lui;

c.și îndeplinirea voiei lui Dumnezeu?

Rostind doar cuvintele din „Tatăl Nostru” exact în această ordine, deși nu exprimă cu fidelitate starea noastră de spirit din momentul rugăciunii, ne va învăța adevăratele priorități. Repetând rugăciunea din nou și din nou, gândurile noastre se vor ordona și vom dobândi starea de spirit potrivită.

Elihu îl sfătuiește în Biblie pe Iov aflat în suferință, “Nu uita să lauzi faptele Lui” Odată cu slăvirea numelui Domnului, nu mai suntem impresionați de realizările omului. Înțelegem că suntem păcătoși.

Putem ajunge să repetăm precum Iov când a devenit conștient de puterea absolută a lui Dumnezeu, și de nevoia nemeritatei Lui.Da, am vorbit, fără să le ințeleg, de minuni, care sunt mai presus de mine și pe care nu le pricep. De aceea mi-e scarba de mine și mă pocăiesc în țărână și cenușă. Iov 42

Un artist dorea să picteze o ilustrare a Parabolei Fiului Rătăcitor (Luca 15, 11-32.) Fiul acesta se întoarce la bogatul său tată, pe care îl părăsise după ce îsi risipise partea sa de moștenire. Pictorul a angajat ca model un vagabond în zdrențe.

Acest amărât fără adăpost trebuia să ilustreze întoarcerea fiului după multe zile în care suferise de foame, timp în care fusese un umil îngrijitor de porci.

Următoarea zi, după ce a primit o sumă de bani ca avans, a venit la atelier tuns și îmbrăcat în haine decente. Pictorul l-a concediat imediat pentru că nu mai avea nici o valoare ca model.

Îndurarea este doar pentru cei păcătoși.

Când cerem în rugăciune să vină Împărăția lui Dumnezeu, înțelegem cuvintele Domnului Isus “ ” (Ioan 18:36) și mai departe El spunând “Dumnezeu este Duh; și cine se închină Lui trebuie să I se închine în duh și în adevăr.” Ne ridicăm deasupra dorințelor lumii materiale.

În final, acceptând voia lui Dumnezeu, înțelegem că suntem parte a miraculoasei creații a lui Dumnezeu. Începeți să spuneți Tatăl Nostru cu credința că Dumnezeu există și că El îi răsplătește pe cei ce îl caută. (Evrei 11:6)

 

Sursa: Asociatia Sabina Wumbrand