Rugaciune pentru Africa – Estul Africii se va desprinde de restul continentului, iar fenomenul a inceput deja

Partea de est a continentului african a inceput sa se desprinda de restul uscatului. Procesul de separare a placilor tectonice va continua timp de milioane de ani.Fisura va continua timp de milioane de ani, iar in final Africa va ramane fara emblematicul ei „corn”.

Loading...

Geologii cunosc acest fenomen, dar spun ca are loc mult mai rapid decat se asteptau, scrie The Independent, citat de Yoda.ro  Efectele au inceput sa fie evidente. O sosea aglomerata din Kenya, Mai Mahiu, s-a fisurat, fiind construita pe o falie vulcanica.

Soferii au fost in pericol, iar traficul a trebuit sa fie oprit. Fisura s-a intins pe 3 km si a avut 200 metri latime. Potrivit geologilor, placa tectonica Somaleza se indeparteaza de placa tectonica Nubiana cu cativa mm pe an. In final, cele doua se vor separa complet. Cercetatorii trebuie sa analizeze mai atent fenomenul, ca sa afle ce masuri pot lua autoritatile, pentru a evita dezastrele naturale care risca sa afecteze populatia.

Geologul David Adede spune ca falia dintre cele doua placi africane se mareste cu 2,5 centimetri pe an: „Marele Rift imparte Africa in doua placi. Avand in vedere ce se intampla acum, am stabilit ca una dintre placi, cea somaleza, se indeparteaza de a doua cu 2,5 centimetri pe an. In viitorul apropiat, daca acest fenomen continua, placa somaleza se va separa de restul continentului”.

El a mai explicat si ca dupa surparea soselei din Kenya, s-a deschis un crater urias, care s-a umplut rapid cu apa, lucru care a dus la aparitia si mai multor fisuri in pamant. „Avem nevoie de mai multi oameni de stiinta care sa faca cercetari si studii extinse asupra terenului din aceasta regiune, astfel incat sa ne poata sfatui unde sa construim strazile si cladirile pentru a nu fi in pericol”, mai adauga geologul.

„Oamenii de stiinta stiu de mult timp ca placa tectonica africana se separa de cea somaleza, de-a lungul Vaii Marelui Rift. Este un fenomen geologic care se intinde de la Marea Rosie la Fluviul Zambezi, pe o lungime de 6.000 de km si 60 de km latime”, spune David Adede.

Cele doua placi tectonice de sub Africa se indeparteaza una de alta din cauza unei uriase fisuri existenta in mantaua Pamantului, prin care caldura care vine din miezul planetei urca spre crusta.

Puterea acestor zone de scufundare de a genera mari evenimente naturale, precum cutremurele urmate de tsunami in Japonia sau eruptii vulcanice, este foarte mare, totusi oamenii de stiinta spun ca geologia Mediteranei este foarte diferita.

Oricum, in ciuda riscului mic al unor evenimente naturale in zona, exista ingrijorarea ca tarile europene nu au investit suficient pentru un sistem de avertizare de tsunami. Daca se confirma ca deplasarea in noua directie a inceput deja, oamenii de stiinta trebuie sa aiba la indemana evaluari mai bune a riscului de cutremur si tsunami in Europa.

n septembrie 2005, o fisura uriasa s-a deschis in scoarta pamantului, la nord de Afar, o zona desertica, situata la 100 de kilometri de granita dintre Etiopia si Eritreea. Aceasta fisura se intinde pe o lungime de 60 de km, are o adancime cuprinsa intre 2 si 12 km si o latime de 5 metri. Geologii estimeaza ca in aceasta fisura a fost deja „injectata” magma bazaltica.

Aparitia fisurii a coincis cu o serie de cutremure si cu eruptia vulcanului Dabbahu, lucru care a dus la aparitia mai multor fisuri mici, in partea de sud. Eric Jaques, directorul adjunct al Institutului de Fizica a Pamantului din Paris, declara intr-un interviu din 2009 acordat Le Figaro ca acesta reprezinta momentul-zero al deschiderii unui ocean. Afla mai multe pe digi24.ro