Rugaciunea Domneasca care iti poate schimba viata

In acest video va prezentam pe micutul Cezar Stratan care desi are doar 2 ani (atunci cand a fost filmat), rosteste cu atata usurinta Rugaciunea Tatal Nostru. Vezi video mai jos.

Loading...

Cea mai importantă rugăciune pentru noi creştinii rămâne „Tatăl nostru“ sau „Rugăciunea Domnească“, pentru că ea a fost învăţată de Hristos şi cuprinde însăşi cuvintele Lui (ipsissima verba Jesu).

Conţinutul rugăciunii „Tatăl nostru“ (Matei 6, 9-13 ) se articulează în două strofe: prima (versetele 9-10) cuprinde invocarea lui Dumnezeu ca „Tată“ şi cele trei cereri la persoana a treia singular, care se referă la sfinţirea numelui, venirea Împărăţiei, manifestarea voinţei Tatălui din ceruri, scandate de adjectivul posesiv „tău – ta“; perspectiva este eshatologică.

Cea de a doua strofă (versetele 11-13) constă din patru cereri la persoana a doua singular, care se referă la necesităţile noastre zilnice, din lumea aceasta. Cum cea de a patra cerere corespunde celei de a treia (una sub forma negativă, cealaltă pozitivă), putem spune că şi cea de a doua strofă conţine practic trei cereri. Oricum, cererile din Tatăl nostru, potrivit lui Matei, rezultă a fi şapte, un număr preferat de primul Evanghelist.

Dimensiunii eshatologice a lui „tău – ta“ din prima strofă se contrapune cea temporală a lui „noi – nouă – noastre“, repetată de mai multe ori în strofa a doua (în greacă se întâlneşte de opt ori pronumele „noi“).

Despre iertare Angel Chernoff, coautoarea blogului de dezvoltare personală Marc and Angel, a dedicat un articol motivelor pentru care fiecare dintre noi ar trebui să le dăruiască iertare celor care le-au greşit. Iată câteva dintre acestea.

Iertarea ne pune înapoi la cârma propriei fericiri. Aceasta are puterea de a ne elibera de forţele mâniei, furiei şi ale resentimentelor, care ne pot afecta deciziile şi experienţele pe care le trăim în tot acest timp în care păstrăm ranchiună pe cineva.

Fiecare persoană apare în viaţa noastră cu un motiv, chiar şi cele care ajung să ne rănească. Iertarea lor este însă cea care ne oferă puterea de a înţelege lecţia pe care o avem de învăţat din experienţa unui episod negativ. Iar această lecţie învăţată prin iertare te va putea feri mai târziu de repetarea greşelii.

Iertarea deschide drumuri noi şi calea către dragoste. Nu toţi cei pe care îi cunoşti vor rămâne alături de tine întreaga viaţă, unii pur şi simplu se vor „retrage” după ce te-au ajutat să deschizi un nou capitol din viaţa ta, este de părere Angel. Iertându-i pe cei care ţi-au greşit, permiţi altor oameni noi să pătrundă în viaţa ta şi îţi oferă deschiderea necesară pentru a „îmbrăţişa” noi experienţe.

Chiar dacă poate părea puţin sarcastic, Anne afirmă că „iertarea este cea mai bună răzbunare”. Seninătatea şi sinceritatea cu care oferi iertare şi zâmbetul pe care îl afişezi pentru a pecetlui această acţiune este exact opusul a ceea ce se aşteaptă „adversarii” tăi, cei care te-au rănit şi care ţi-au provocat suferinţă. Iertarea te ajută să mergi mai departe şi să îţi construieşti o viaţă mai bună, mai frumoasă.

Iertarea aduce beneficii şi sănătăţii tale fizice. Experţii sunt de părere că acest gest contribuie la micşorarea tensiunii arteriale, ritmului cardiac, a nivelului colesterolului şi îmbunătăţeşte calitatea somnului, notează US News. De asemenea, o cercetare efectuată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Duke a găsit o asociere puternică între actul de iertare şi creşterea imunităţii în cazul pacienţilor infectaţi cu HIV.

Alte studii au arătat că prin iertare, oamenii îşi micşorează nivelul de anxietate, depresie sau mânie, se simt mai fericiţi, mai optimişti şi construiesc relaţii interumane mai bune.

Va prezentam Rugaciunea Domneasca;

Tatăl nostru, Carele ești în ceruri, sfințească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, facă-se voia Ta, precum în cer, așa și pe pământ. Pâinea noastră cea spre ființă, dă-ne-o nouă astăzi, și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău. Caci a Ta este imparatia si Puterea in veci de veci! Amin.