Se spune sau nu la mulți ani de Sfânta Maria? Ce spune tradiția și cum se procedează de fapt?

Se spune sau nu la mulți ani de Sfânta Maria? Este una dintre dilemele pe care foarte mulți credincioși o au. Dilemă care nu este rezolvată în totalitate nici măcar de teologi ori de preoții ortodocși de la noi. Fiecare duhovnic are o cu totul altă părere. Cert este că, dacă luăm toate opiniile, de la cei mai avizați până la cel mai puțin avizați în teologie ortodoxă nu e greșit să faci această urare, dar nu e nici de condamnat.

Se spune sau nu la mulți ani de Sfânta Maria? Ce spun teologii

Biserica este împărțită în două când vine vorba despre acest subiect. De altfel, preoții lasă la latitudinea credincioșilor să spună „La mulți ani” sau nu pe 15 august. Există, așadar, două teorii. Prima spune că nu poți să faci această urare pentru că sărbătoarea este, de fapt, Adormirea Maicii Domnului, deci nu poți să urezi la mulți ani când vorbim despre moartea Fecioarei Maria.

Cealaltă teorie spune că Fecioara Maria nu a murit, iar ziua de 15 august nu este una tristă, ci una de bucurie, căci, practic, celebrăm înălțarea acesteia la Cer și la viața veșnică, deci nu ar fi nicio problemă să urăm La mulți ani.

Teologii mai completează faptul că praznicul unei sărbători ne transmite un mesaj extrem de important, poate mai important decât această chestiune cu uratul: trebuie să urmăm faptele și credința numelui de sfânt pe care îl purtăm!