Studiu: credinţa în Dumnezeu ne ajută să dormim mai bine

Credinţa în Dumnezeu îi ajută pe oameni în multe feluri: reduce anxietatea, ameliorează depresia, crește simţământul sensului și dorinţa de implicare socială, ba chiar previne anumite boli ale stilului de viaţă, prin adoptarea unui comportament cumpătat. Un studiu recent anunţă însă că există o legătură bine documentată și între o credinţă solidă și un somn bun și liniștit.

Potrivit unui studiu publicat chiar săptămâna aceasta de Journal for the Scientific Study of Religion, persoanele care cred că sunt mântuite de Dumnezeu și că au o relaţie de nezdruncinat cu Divinitatea tind să doarmă mai mult, să adoarmă mai repede și să se simtă mai odihnite dimineaţa.

Terrence D. Hill, profesor asociat la Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii din Arizona, este coautor al studiului. Potrivit acestuia, descoperirile din urma cercetării sunt intuitive. „Atunci când crezi într-o putere mai mare decât tine care îţi poartă de grijă, atunci știi că lucrurile prin care treci în prezent sunt doar temporare”, a declarat Hill. Această convingere, a explicat cercetătorul, ne ajută să ne simţim mai puţin stresaţi, oferindu-ne totodată un simţământ al speranţei. Aceasta, la rândul ei, reduce tristeţea și, în consecinţă, ne ajută să dormim mai bine. „Oamenii care cred că sunt în regulă cu Dumnezeu și că vor merge în Cer după ce vor muri se odihnesc în siguranţă.”

Potrivit National Sleep Foundation, oamenii tind să fie prea stresaţi pentru a adormi atunci când nu își pot opri mintea să nu le deruleze toate grijile și frustrările. Sunt tensionaţi, inima le bate mai puternic și nu sunt suficient de liniștiţi ca să adoarmă.

Cercetarea publicată săptămâna aceasta arată că persoanele care participă regulat la serviciile divine ale unei biserici beneficiază de sprijinul social al celor de o credinţă cu ele. Intuiesc de aceea că acest sprijin le-ar putea ajuta dincolo de avantajele sociale. Însă tot oamenii de știinţă au observat că și persoanele religioase care nu participă la viaţa de biserică au beneficii de pe urma credinţei lor. Cei care citesc regulat Biblia și se roagă înregistrează și ei un nivel mai redus al stresului și, implicit, un somn mai bun.