„Thou Shalt Innovate” – cum ingeniozitatea israeliana repara lumea. Un popor binecuvantat

De la tehnologie, la medicina sau agricultura Israelul e lider mondial in domenii de inovatii care fac lumea un loc mai bun. Haideti sa vedem cateva inovatii importante care au schimbat lumea.

De la dispozitive precum nasul nano-artificial, care detecteaza cancerul, la altele care dau vedere celor orbi si care-i fac pe invalizi sa umble din nou, Israelul conduce lumea in materie de inovatie.

In fiecare zi, milioane de oameni din intreaga lume folosesc, intr-un fel sau altul, tratamente medicale inventate in Israel. Antreprenorii si oamenii de stiinta israelieni sunt pionieri si in agricultura si au inventat tehnici care-i permit acestei tari marunte sa transforme pustiuri si deserturi in livezi roditoare.

Loading...

In noua sa carte, Thou Shalt Innovate, How Israeli Ingenuity Repairs the World, autorul Avi Jorisch descrie inovatii minunate care schimba vietile a miliarde de oameni din intreaga lume si expune pe larg de ce inovatorii israelieni de orice credinta se simt manati sa faca lumea mai buna.

Il avem pe Mark Martin de la CBN impreuna cu autorul Avi Jorisch.

– Ce e atat de special cu israelienii de ii face sa fie inovatori si inventatori?

– Israelul are universitati deosebite si o populatie foarte diversa de musulmani, evrei, crestini, arabi si altele, au programe de guvernare bine puse la punct si o armata foarte bine pregatita si inovatoare. Pana la urma, insa, cultura traditiei profetice e ceea ce conduce sau genereaza inovatia israeliana. Nu-ti poti spune zi de zi, vreme de 3 000 de ani, fraze precum Fa lumea un loc mai bun, Vindeca-i pe bolnavi, Ajuta-i pe cei in nevoie, Hraneste-i pe flamanzi, fara ca aceasta sa aiba un impact adanc in ADN-ul cultural al poporului tau. Aceasta se afla la baza ingeniozitatii israeliene pentru a repara lumea.

Tehnologia israeliana de azi e adusa in vietile a miliarde de oameni, atat aici, in Statele Unite, cat si in lume, in ce priveste medicina, tehnologia, stiinta, agricultura si gestionarea apei.

– Minunat! De unde vine acest concept de a repara lumea si de ce israelienii sunt dispusi sa-si exporte ideile in toata lumea?

– Intai, il avem pe profetul Isaia, care ne spune ca suntem lumina neamurilor si, in ultimii 1 500 de ani, de cel putin trei ori pe zi spunem rugaciunea Oleinu, care ne cheama sa reparam lumea. De zece ori in Mishna apare sintagma repara lumea. Cand imi binecuvantez copiii…

– Haideti acum sa vorbim de cateva din proiectele ingenioase inventate de israelieni. Intai, amintim United Hatzalah, adica Salvarea Unita, care salveaza vietile a milioane de oameni anual. Dati-ne cateva detalii.

– Ce ati face in acest moment daca ati avea un atac de cord in studio? Sunam la 112, dupa care, in medie, dupa 20 de minute, va sosi o ambulanta. 20 de minute e prea mult.

Asadar, un om din Israel a demarat proiectul Hatzalah, prin care face trei lucruri: intai, a echipat o armata de oameni care sa ofere primul ajutor, in total 5 000. Apoi, le-a oferit o aplicatie pe telefon care ii poate suna pe cinci oameni aflati cel mai aproape de victima, si, in sfarsit, le-a dat multora o motocicleta, numita Ambucycle, un hibrid ambulanta-motocicleta, care are un portbagaj cu echipamente care se gasesc in ambulanta.

Media nationala a duratei in care acestia ajung la victima, oriunde ar fi in Israel, e de trei minute, iar in zonele majore metropolitane, in 90 de secunde. Desi dureaza 20 de minute pana ajunge ambulanta, dupa 90 de secunde, un asistent medical va fi langa mine pentru a-mi salva viata.

– Incredibil! Sa vorbim acum de domeniul militar! Israelul a inventat Iron Dome, sistem de aparare de mare succes. Spuneti-ne despre Iron Dome si despre alte inovatii militare.

– Iron Dome a fost o premiera in istoria umanitatii, in 2012, prin faptul ca lovea proiectilul inamic in aer cu o rata de succes de 90%. Ca rezultat, as spune ca au fost salvate milioane de vieti, de ambele parti ale taberei, israelieni si palestinieni, libanezi si sirieni, fiindca atunci cand detii o arma de aparare care neutralizeaza proiectilele inamice in zbor, prin definitie sunt salvate vieti. Armata a mai produs o multime de alte dispozitive medicale, care salveaza vieti in toata lumea.

Exista o companie interesanta in Israel, numita Alfa Omega, o companie crestino-araba din Nazaret, care a dezvoltat o tehnologie prin care sa activeze creierul celor care au Parkinson, tremur esential sau sindromul Tourette. Acea tehnologie e folosita in spitalele din SUA si din lume. Tehnologia provenita din Israel e nemaipomenita si la baza e traditia profetica, ce ne impinge sa dorim a face din aceasta lume un loc mai bun.

Sursa: Afla Omega